Η επιτακτική ανάγκη του Τρίτου Πόλου

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Η επίσκεψη του Μητσοτάκη στην Καρδίτσα, ανεξαρτήτως της κινητοποίησης ή μη των αγανακτισμένων του Συριζα, δείχνει πως το πολιτικό σκηνικό είναι, ακόμη, ρευστό. Τα πολιτικά αισθήματα του κόσμου αλλάζουν από στιγμή σε στιγμή.
Η σημερινή πολιτική κυριαρχία του Μητσοτάκη (όχι της Ν.Δ, η οποία είναι, μάλλον, άλλο πράγμα) δεν είναι βέβαιη.
Για να αποφύγουμε την επανάληψη των εμπειριών που είχαμε επί Συριζα πρέπει να υπάρξει μια από τις εξής δύο αλλαγές ώστε να μπορέσει να εκφραστεί πολιτικά ο κόσμος που δεν ανήκει στη δεξιά ή την παραδοσιακή και καιροσκοπική αριστερά.
1.-Η κ. Γεννηματά να ανοίξει την διαδοχή στον τρίτο πόλο του πολιτικού συστήματος. Να έρθει μια νέα γενιά στελεχών που κινείται στον σοσιαλδημοκρατικό χώρο και να ανανεώσει και τον πολιτικό λόγο και τα πρόσωπα που τον εκφράζουν. Να μη θυμίζουν τίποτε από το παρελθόν.
2.-Το άλλο ενδεχόμενο είναι πιο δύσκολο. Ό,τι καλό και αδρανοποιημένο έχει η χώρα να δραστηριοποιηθεί πολιτικά δημιουργώντας έναν νέο δυναμικό φορέα.
Στην περίπτωση αυτή υπάρχουν τα εξής προβλήματα. Ποιος θα αναλάβει την πρωτοβουλία; Η συνοχή του νέου φορέα. Το ιδεολογικοπολιτικό του στίγμα, μέσα ενημέρωσης που θα τον υποστηρίξουν και οικονομικές δυνατότητες που θα έχει.
Όλα αυτά μοιάζουν αξεπέραστα μέχρι τις εκλογές. Γι αυτό καλύτερα όσοι ενδιαφέρονται πολιτικά να δραστηριοποιηθούν σε ένα γενικό προσκλητήριο της πρώτης πρότασης.
3.-Ποιο μπορεί να είναι το ιδεολογικοπολιτικό στίγμα του φορέα;
-Ο κόσμος θέλει ασφάλεια. Πρέπει να εγγυηθεί ο νέος φορέας ότι θα μπορέσει να κρατήσει τη χώρα ασφαλή, ακέραια, χωρίς προσφυγή σε πολεμικές περιπέτειες.
-Οικονομικά η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλη μείωση του επιπέδου διαβίωσής της. Νεοφιλελεύθερες φωνές του είδους κόψτε μισθούς, συντάξεις, εξασθενήστε την ασφάλιση δεν θα βρουν λαϊκή ανταπόκριση και σωστά.
-Η δημόσια υγεία έχει καταρρεύσει και η ιδιωτική είναι πολύ ακριβή. Αν πάθεις κάτι και δεν έχεις χρήματα για τον ιδιωτικό τομέα έχεις τελειώσει. Η πόρτα του Αγίου Πέτρου είναι κοντά.
-Παράλληλα με την ιδιωτική παιδεία πρέπει να οικοδομηθεί μια υψηλού επιπέδου δημόσια.
Με αυτό το πλαίσιο, με ανανέωση του προγραμματικού λόγου και, κυρίως, των προσώπων που τον εκφράζουν, ο τρίτος πόλος μπορεί να αναδειχθεί σε ρυθμιστικό παράγοντα των πολιτικών εξελίξεων. Τον έχει ανάγκη η χώρα.
spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Γιά νά προχωρήσουμε, νά βγοῦμε ἀπό τό τὲλμα, πρέπει νά ξαναβροῦμε τήν ζωντάνια μας.

    Διάφοροι πόλοι μπορεῖ νά ὑπάρχουν, ἀλλά μέ πυρῆνα τίς αὐθεντικές ἰδέες καί ὄχι τήν διχόνοια.
    Νά σταματήσει ἡ σκέψη ἤ ἡ ὑπόθαλψη διχόνοιας στήν κοινωνία μας, σέ μικρούς ἤ εὐρύτερους πυρῆνες, οἰκογένειες, ὁμάδες κοινωνικές, πόλεις. Ὑπάρχουν κι ἄλλοι τρόποι σκέψης καί ἐμβάθυνσης. Ἤ ὅλοι μαζί ἤ κανένας. Ὁ διάλογος προϋποθέτει δύο τουλάχιστον ἀπόψεις καί οἱ ρίζες μας, ὁδηγοῦν σέ προσπάθεια καί ἀνάγκη διαλόγου.

    Παιδεία τό πρῶτο, μέ δύο κατευθύνσεις, παλιό δηλαδή παράδοση, ρίζες, καί καινούργιο, καινοτόμο, ματιά ἐλεύθερη. Ἄς δουλέψουμε γι αὐτό καί ἀπό ἐκεῖ θά προκύψουν οἱ νέες δυνάμεις.

    Εἶναι πολύ πιό πολύπλοκη ἡ ἐξίσωση ἡ ἑλληνική καί ἀπαιτεῖται αὐθεντικότητα.

    Νά ἀγαπήσουμε ὁτιδήποτε Ἑλληνικό. Ἀξίζει ὅσο δέν φαντάζονται αὐτός ὁ πολιτισμός, αὐτή ἡ γλώσσα. Ἄς προσέξουν ποῦ βρίσκονται, ποῦ τούς ὁδηγοῦν τά βήματά τους. Προχθές καθόμουνα σέ ἕνα ἴντερνετ- καφέ, σέ μία γωνία, περιμένοντας κάτι νά φτιαχτεῖ, βλέπω κάποια στιγμή τόν δρόμο, ὁδός Διόσκουρων, καί σκέφτηκα σέ τί ἱστορικό τόπο ζοῦμε.

  2. Βιαστήκατε -νομίζω αντικειμενικώς- αγαπητέ κ.Σαββίδη να αναγγείλετε ότι πλησιάζει το τέλος της πολιτικής κυριαρχίας του κ.Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας ,όταν ‘σκοτώνονται” στον Σύριζα -του 20%- και δύσκολα θα πάρουν απόφαση να αποκηρύξουν τα αριστερά σύνδρομα, τις ιδεοληψίες τους και την”επαναστατική” τακτική ΄καταλήψεως της εξουσίας-κάτι προσπαθεί να κάνει ο κεντρογενής -εξ οικογενείας των Τσακαλώτων-κ.Ευκλείδης Τσακαλώτος και όταν το ΓεννηματικοΚΙΝΑΛ”χάθηκε ”εκτός Βουλής μετά τις εκλογές, τα δε άλλα κόμματα ”απολαμβάνουν” τα αγαθά της πρωθυπουργικής-κομματικής σε μεγάλο ποσοστό από το 1985 Δημοκρατίας μας- ,με πολλές ”αβάντες”στην προσωπική και κοινωνική ζωή ,ιδίως των βουλευτών τους ,με ”δεκάρικους” λόγους στην Βουλή και στα ΜΜΕ.
    Δυστυχώς για τους αυτοαποκαλούμενους μέχρι τώρα δημοκράτες ,αριστερούς και προοδευτικούς οι σαφείς εχθρικές εναντίον μας διαθέσεις της Τουρκίας, -που θα συνεχισθούν- θα τους αναγκάσουν να περιλάβουν στα προγράμματά τους σχέδια για θέματα πατριωτισμού και θρησκείας ,τιθασεύσεως και ελέγχου των προσφυγικών ροών και των προσφύγων και αναπτερώσεως του ηθικού των Ελλήνων από του Νηπιαγωγείου μέχρι και των Πανεπιστημίου με καθημερινή προσφυγή στην ένδοξη Ιστορία μας ,θέματα με τα οποία ουδέποτε ασχολήθηκαν στην Μεταπολίτευση .
    Με γενηές νεοελλήνων ,που κάθε χρόνο καταλαμβάνουν σχολεία και χώρους εργασίας από συνήθεια , για επιβεβαίωσή τους και από ”υποταγή” στην κομματική εντολή όλων των αριστερών κομμάτων και με γενηές Ελλήνων που μεγάλωσαν με μερέντα και οι γονείς τους κάνουν τα πάντα για να μη στρατευθούν και να μη υπηρετήσουν στον Έβρο και τα νησιά του Αιγαίου και τώρα ανησυχούν γιατί ”ασφυκτιούν” με την μάσκα ,επιβάλλεται όλοι μας να εξαναγκάσουμε όποιους πολιτικούς πόλους δημιουργηθούν να πάρουν καθαρές θέσεις ,για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών και να έχουμε διάρκεια ως Έθνος στο μέρος που μας έλαχε να ζούμε με ιστορική παρουσία 3000 χρόνων.
    Επειδή όμως όλα τα εκτός της Νέας Δημοκρατίας κόμματα θα αυτοκαταργηθούν άμα λάβουν τέτοιες αποφάσεις ας μη περιμένουμε να δημιουργηθεί δεύτερος και τρίτος πόλος με τις παληές ιδέες και τα παληά υλικά .
    Μόνο αν συναποφασίσουν όλα τα άλλα κόμματα ,-πλην του ΚΚΕ και της όποιας ακροδεξιάς ουράς- να δημιουργήσουν ένα πατριωτικό”σοσιαλδημοκρατικό” κόμμα υπό ηγεσία νέας ισχυράς προσωπικότητος ,που θα ορκίζεται στο Ευαγγέλιο όπως από το 1822 μέχρι το 2015 και δεν θα θεωρεί εκδίκηση των νέων την στράτευση τους από τα 18 χρόνια τους ,όπως στην Κύπρο θα μπορέσει να αποτελέσει την εθνικώς ωφέλιμη εναλλακτική κυβερνητική πρόταση στις εκλογές του 2023.
    Αλοίμονο στην Πατρίδα και τους Έλληνες εάν τα σημερινά ”πολιτικά ρετάλια” πλειοψηφήσουν σε εκείνες τις εκλογές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα