Η επιστροφή της κιθάρας εν μέσω πανδημίας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η πανδημία αναβίωσε το ενδιαφέρον πολλών για την κιθάρα είτε από νοσταλγία για παρέα, είτε από πλήξη. Οι δάσκαλοι και οι κατασκευαστές τρέχουν τώρα και δεν φτάνουν.

    
Coronavirus Musik l Gitarrenunterricht via Videokonferenz

H πανδημία είναι για τον γερμανό δάσκαλο κιθάρας Μπερντ Κλάινσροντ ό,τι καλύτερο μπορούσε να του συμβεί επαγγελματικά. Εδώ και 11 χρόνια παραδίδει διαδικτυακά μαθήματα μουσικής. Η κρίση του κορωνοϊού ωστόσο εκτόξευσε τη ζήτηση για μαθήματα πενταπλασιάζοντας τα έσοδά του. Σχεδόν 40.000 ενδιαφερόμενοι επισκέπτονται κάθε μήνα την ιστοσελίδα του. Παράλληλα διπλασιάστηκαν τα μέλη της ομάδας του στο Facebook με την επωνυμία «Μαθαίνοντας κιθάρα».

Οι μαθητές του μαθαίνουν τις πρώτες τους συγχορδίες με τη βοήθεια κειμένων σε pdf, βιντεάκια, ηχητικά μηνύματα και βιντεοκλίσεις. Όπως λέει ο 34χρονος Γερμανός, ο οποίος μένει στη Βαυαρία, «ξαφνικά η ψηφιοποίηση εισέβαλε στη ζωή μου και άλλαξε τα πάντα». Ο Μπερντ Κλάινσροντ διαπιστώνει με ιδιαίτερη ικανοποίηση ότι «η πανδημία έκανε πολύ κόσμο να στραφεί στην εκμάθηση κιθάρας».

Αύξηση 30% στις πωλήσεις ηλεκτρικής κιθάρας

Μαύρη ηλεκτρική κιθάραΔημοφιλείς και πάλι οι ηλεκτρικές κιθάρες

Την αύξηση του ενδιαφέροντος για μουσικά όργανα επιβεβαιώνει και ο γερμανικός κλάδος εμπορίου μουσικών οργάνων. Ο Ντάνιελ Κνελ, διευθύνων σύμβουλος της Ομοσπονδίας SOMM (Society Of Music Merchants) με έδρα του Βερολίνο διαπιστώνει ότι ενώ τα τελευταία χρόνια ο τζίρος από τις πωλήσεις κιθάρας μειώνεται συνεχώς, η πανδημία αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον των μουσικόφιλων. Έτσι από τον Ιανουάριο μέχρι το Νοέμβριο του 2020 η ζήτηση για ηλεκτρικές κιθάρες αυξήθηκε κατά 30% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα. Ο Ντόμινικ Βάγκνερ από το μεγαλύτερο διαδικτυακό κατάστημα μουσικών οργάνων και ηχητικού εξοπλισμού Thomann διαπιστώνει ότι «ιδίως η ζήτηση για κιθάρες έχει αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα καταγράφοντας άνοδο τζίρου 24%».

Ακόμα και μικρότερα εργαστήρια κατασκευής και επιδιόρθωσης ανήκουν στους κερδισμένους. Η Κόρα Γίνγκερ από την Deimel Guitarworks, η οποία φτιάχνει κιθάρες κατά παραγγελία λέει ότι όταν ξέσπασε η πανδημία φοβόταν ότι το βιβλίο παραγγελιών θα μείνει άδειο: «Εντείναμε λοιπόν τους ρυθμούς κατασκευής οργάνων που είχαν παραγγελθεί για να επιβιώσει η εταιρία μας». Όμως οι ανησυχίες της δεν επιβεβαιώθηκαν. Για να κατασκευάσουν όσες κιθάρες έχουν παραγγελθεί, η Κόρα Γίνγκερ και οι συνεργάτες της θα δουλεύουν μέχρι τον Ιανουάριο του 2022.

Δεν προλαβαίνουν να κατασκευάζουν κιθάρες

Κιθάρες σε τοίχο καταστήματος στο ΒερολίνοΗ κατακόρυφη ζήτηση εξέπληξε τους κατασκευαστές

“Η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη που ο κλάδος μας δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί”, δηλώνει ο Ντάνιελ Κνελ από τη SOMM, εξηγώντας ότι πολλά εργαστήρια κατασκευής είναι κλειστά λόγω των αυστηρών υγειονομικών μέτρων ή υπολειτουργούν αναγκαστικά λόγω του μικρότερου αριθμού συνεργατών. Επιπλέον οι κατασκευαστές αντιμετωπίζουν προβλήματα διεκπεραίωσης επειδή προμηθεύτριες εταιρίες αργούν να παραδώσουν πρώτες ύλες. Όπως λέει η Κόρα Γίνγκερ «οι πελάτες θα πρέπει να κάνουν υπομονή μέχρι και ένα χρόνο». Και προσθέτει ότι αντί οι παραγγελίες να γίνονται ως συνήθως από επαγγελματίες μουσικούς προέρχονται πλέον από ανθρώπους με σταθερό εισόδημα, οι οποίοι δεν μπορούν προς το παρόν να δαπανήσουν τα χρήματά τους σε διακοπές, εστιατόρια και εισιτήρια συναυλιών.

«Η ενασχόληση με την κιθάρα είναι ένας δημιουργικός τρόπος αντίδρασης στη κρίση», δηλώνει ο Γκίντο Μίλερ, διευθυντής του Κρατικού Ωδείου Νέων στο Αμβούργο: «Οι απαλοί ήχοι της κιθάρας, που δεν ενοχλούν και τους γείτονες, είναι βάλσαμο για τη ψυχή των ανθρώπων. Αρκούν λίγα μόνο ακόρντα για να συνοδέψεις τα αγαπημένα σου τραγούδια». Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ωδείου η κιθάρα εκφράζει κατά ιδανικό τρόπο τη νοσταλγία για παρέα και είναι σχετικά εύκολη στην εκμάθηση. Ο Τίλμαν Φίσερ από το Ωδείο Κολωνίας τονίζει ωστόσο ότι ιδίως οι αρχάριοι χρειάζονται απαραίτητα την άποψη και καθοδήγηση ενός δασκάλου για να ξέρουν επακριβώς που βαδίζουν. Εκτιμά μάλιστα ότι όταν τελειώσει η κρίση του κορωνοϊού πολλοί μαθητές θα συνεχίσουν τα μαθήματα στα ωδεία δια ζώσης.

Στο μεταξύ ο δάσκαλος κιθάρας Μπερντ Κλάινσροντ σχεδιάζει το επόμενο επαγγελματικό του βήμα και δεν αποκλείει να μεταφέρει πολύ σύντομα όλα τα μαθήματα που κάνει στο διαδίκτυο. «Σκέπτομαι σοβαρά να το κάνω», λέει και θεωρεί βέβαιο ότι η ζήτηση για εκμάθηση κιθάρας θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

Μίριαμ Ούριχ, dpa

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα