Του Παντελή Σαββίδη
Τμήμα της Ευρώπης σε υδρόγειο σφαίρα (φωτ.: Pixabay)
Το ότι υπάρχει μια αγεφύρωτη προς το παρόν διάσταση Ευρώπης-Αμερικής είναι ηλίου φαεινότερο. Το ζήτημα είναι αν και πόσο θα διαρκέσει και τι εν τέλει θέλουν οι ΗΠΑ από την Ευρώπη.
Ο Τραμπ και η ομάδα του εξέφρασαν ένα ευρύ φάσμα της αμερικανικής κοινωνίας το οποίο περιήλθε σε κατάσταση ανέχειας τα τελευταία αρκετά χρόνια, και με τις πολιτικές επιλογές τους θέλουν να το «ξαναβάλουν στο παιχνίδι».
Φταίει, και ως ποιο βαθμό, η Ευρώπη γι’ αυτή την ανέχεια; Θα αποδώσουν τα οικονομικά μέτρα που λαμβάνονται στις ΗΠΑ; Δεν είναι σίγουρο. Το πρώτο σοκ των χωρών που υφίστανται τις πιέσεις μπορεί να ακολουθηθεί και από δικές τους αντιδράσεις. Όσο ισχυρές και αν είναι οι ΗΠΑ, από κάποιο σημείο και πέρα θα αρχίσει να διαφαίνεται η ευαλωτότητά τους.
Ωστόσο, η τάση που εκπροσωπεί ο Τραμπ φαίνεται να έχει αποφασίσει πως η παραδοσιακή σχέση με την Ευρώπη έχει τελειώσει. Αλλού βρίσκεται το αμερικανικό ενδιαφέρον.
Η Ευρώπη είναι τα αμερικανικά νότα τα οποία πρέπει να διασφαλιστούν, αλλά ιδίοις αναλώμασι. Εδώ βρισκόμαστε. Πληρώστε για την άμυνά σας, διαμηνύει η Ουάσινγκτον στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, χωρίς να λείπουν και οι φωνές που υποστηρίζουν και έξοδο της Αμερικής από το ΝΑΤΟ.
Μια νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας στην ευρωπαϊκή ήπειρο βρίσκεται στη δημόσια συζήτηση και όλα είναι στην αρχή τους.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να βάλει το πλαίσιο στις δικές της χώρες-μέλη για την αρχιτεκτονική αυτή. Το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να συμμετάσχει και αυτό και επειδή δεν είναι μέλος της ΕΕ επιχειρεί να διευρύνει ή να προσανατολίσει προς τα αλλού τον πυρήνα αυτής της αρχιτεκτονικής. Από κοντά η Τουρκία, η οποία διεκδικεί και αυτή ρόλο στον πυρήνα της Ευρώπης, και θέλει μάλιστα να πουλήσει και όπλα.
Μια Τουρκία στην καρδιά της Ευρώπης –και μάλιστα στον ευαίσθητο πυρήνα της άμυνας– θα είναι ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα για την Ελλάδα και την Κύπρο, και γι’ αυτό πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες να αποτραπεί. Προσπάθειες με τη σύμπηξη συμμαχιών εντός της Ένωσης και με επιχείρημα πως στην Ευρώπη δεν χωρά μια νεοοθωμανική, αυταρχική, ολοκληρωτικού χαρακτήρα Τουρκία όπως είναι σήμερα, η οποία επιπλέον είναι και κατοχική δύναμη σε μια σειρά χωρών. Εκτός και αν η Ευρώπη θελήσει να αλλοιώσει εντελώς τα χαρακτηριστικά της.
Αν όμως η Ευρώπη θελήσει να διευρύνει την γεωγραφική έκταση στην οποία θα αναζητήσει ασφάλεια και τον αριθμό των κρατών με τα οποία θα συνεργαστεί, γιατί να μην επεκτείνει την νέα αρχιτεκτονική της σε αυτό που ο στρατηγός Ντε Γκωλ αποκάλεσε ως Ευρώπη από τον Ατλαντικό ως τα Ουράλια, εντάσσοντας και τη Ρωσία;
Ποιο είναι το βασικό ερώτημα της νέας αρχιτεκτονικής; Από ποιον κινδυνεύει και πρέπει να προφυλαχτεί η Ευρώπη; Είναι η Ρωσία ο διαρκής κίνδυνός της;
Ιστορικά η Ρωσία όχι μόνο δεν εθεωρείτο κίνδυνος για τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και συμμαχούσε με μερικές από αυτές εναντίον άλλων. Εθεωρείτο, δηλαδή, μέρος της Ευρώπης. Κίνδυνος θεωρήθηκε η Σοβιετική Ένωση, η οποία οδήγησε και στη δημιουργία του ΝΑΤΟ – αλλά εδώ και 35 χρόνια η Σοβιετική Ένωση έχει εκλείψει.
Δεν είναι τυχαίο που στα πρώτα χρόνια της πτώσης των κομμουνιστικών καθεστώτων τέθηκε θέμα ύπαρξης του ΝΑΤΟ αλλά στη συνέχεια αποφασίστηκε να παραμείνει ως συμμαχία, αναζητώντας άλλους στόχους από τους οποίους θα προφύλασσε τα μέλη του. Με την εξαίρεση του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, ίσως και του Αφγανιστάν, πουθενά αλλού το ΝΑΤΟ δεν λειτούργησε ως συμμαχία. Στις πολεμικές περιπέτειες, κυρίως των ΗΠΑ, συμπαρατάχθηκε μαζί τους μια συμμαχία προθύμων μελών του ΝΑΤΟ.
Παρόλα αυτά, όσο υπάρχει η συμμαχία προσφέρει στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, διότι της παρέχει την αμερικανική πυρηνική ομπρέλα.
Αυτήν την ομπρέλα αναζητά η Ευρώπη στη νέα αρχιτεκτονική της αν την αποσύρουν οι ΗΠΑ. Από τις ΗΠΑ δεν τέθηκε ως τώρα κάποιο τέτοιο ζήτημα. Ζήτημα δηλαδή πυρηνικής κάλυψης. Ωστόσο στην Ευρώπη ανησυχούν.
Άρχισε έτσι ένας διάλογος με τη Γαλλία να προσφέρεται στο ρόλο αυτό. Και επειδή οι πυρηνικές κεφαλές που διαθέτει η Γαλλία είναι μόλις 300 σε σύνολο 5.889 της Ρωσίας, προσφέρθηκε και η Μεγάλη Βρετανία να δώσει και τις δικές της. Άλλες 225. Πάλι η αριθμητική διαφορά είναι τεράστια.
Η προσφορά της Βρετανίας προφανώς προϋποθέτει αναγνώριση ρόλου. Το Λονδίνο θέλει να μπει από πλάγια οδό στην Ευρώπη από την οποία έφυγε. Άρα η αρχιτεκτονική ασφαλείας ξεπερνά τα μέλη της ΕΕ.
Στην Γαλλία και τη Βρετανία απάντησε η Ρωσία, υπενθυμίζοντας πως οι δυνατότητες που έχει να ισοπεδώσει το Παρίσι, το Λονδίνο και το Βερολίνο είναι 20πλάσιες από τις δικές τους.
Μέσα σ’ αυτό το μεταβαλλόμενο περιβάλλον προσπαθεί να τονίσει την παρουσία της και η Τουρκία, θέτοντας τρία ζητήματα. Ζητά ρόλο στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας, αγορές για τις παραγωγές οπλικών συστημάτων της, και κυρίως ζητά να μην εγκαταλειφθεί η ατλαντική συμμαχία.
Διακρίνεται εδώ μια τουρκική ανησυχία για τη δική της απομόνωση σε περίπτωση που διαλυθεί το ΝΑΤΟ και μείνει εκτός ευρωπαϊκών εξελίξεων. Η σημερινή Τουρκία χωρίς την ομπρέλα του ΝΑΤΟ ή άλλου αμυντικού μηχανισμού θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα.
Γι’ αυτό στόχος της Αθήνας πρέπει να είναι να μη συμμετάσχει η Τουρκία στον πυρήνα της αμυντικής αρχιτεκτονικής της Ευρώπης.
Θα μπορούσαν οι διαμορφωτές της ελληνικής πολιτικής να δουν και την πρόταση Ντε Γκωλ την οποία μέσω του BBC επαναφέρουν στο προσκήνιο και βρετανικοί κύκλοι. Το όραμα του Γάλλου ηγέτη για μια Ευρώπη από τον Ατλαντικό μέχρι τα Ουράλια (1962) εδράζετο τόσο στην πεποίθησή του ότι η Ρωσία ήταν ευρωπαϊκό κράτος, όσο και στον στέρεο ρεαλισμό ότι χωρίς την ισότιμη και ενεργό συμμετοχή της Ρωσίας δεν μπορούσε να οικοδομηθεί αποτελεσματικό σύστημα ασφάλειας στην Ευρώπη. Κατά τον Ντε Γκωλ, ο αποκλεισμός της Μόσχας από τα ευρωπαϊκά δρώμενα και η δαιμονοποίηση των (Σοβιετικών) Ρώσων δεν εξυπηρετούσε κανένα ευρωπαϊκό συμφέρον.
Ο Τραμπ με την νέα πολιτική του επαναφέρει στον ευρωπαϊκό ορίζοντα παλαιούς προβληματισμούς ως νέους. Αν είναι να διευρυνθεί η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική, μήπως πρέπει να σκεφθούν την πρόταση Ντε Γκωλ; Τότε που την έκανε ο Γάλλος στρατάρχης μπορεί να συναντούσε την αντίδραση της Ουάσινγκτον λόγω του Ψυχρού Πολέμου. Σήμερα μπορεί να γίνει με την παρότρυνση των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί χρειάζονται τη Ρωσία.
Βεβαίως, σ’ αυτή την Ευρώπη θα έχει τη θέση της και η Ουκρανία. Αλλά θα είναι σαν να κυνηγά η Ευρώπη ανέμους αν θέλει να οικοδομήσει την ύπαρξή της ετεροπροσδιοριζόμενη ως προς τη Ρωσία.
Ως προς την Τουρκία, ναι. Το έκανε και το 1683 στην πολιορκία της Βιέννης.
Ως προς τη Ρωσία;
Μετά από αυτό το άρθρο πως να δείξεις κατανόηση στα μειράκια της πολιτικής-όλους μα όλους τους χθεσινούς αρχηγούς των κομμάτων της Αντιπολιτεύσεως-, που ”χτενίζονταν” και χωρίς δικαστικά κατηγορητήρια δίκαζαν και κατεδίκαζαν συναδέλφους τους στη Βουλή .
Ειδικά εκείνος ο σεμνός Καραμανλής , που παραιτήθηκε από υπουργός την επομένη του δυστυχήματος των Τεμπών ”τι τράβηξε” τρεις μέρες και τι άκουσαν οι ηλικιωμένοι γονείς του και τα μέλη της οικογενείας του. ΦΑΝΗΚΕ ΚΑΘΑΡΑ ΠΩΣ Τ’ΩΧΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ .
Τώρα για τον αείμνηστο Στρατηγό Ντε Γκωλ -τον φίλο του δικού μας αείμνηστου Κων/νου Καραμανλή, που τον έφερε και στη Θεσσαλονίκη τον Μάϊο του 1963 και έγινε το κάρφος των Αμερικανών .
” Η απόβαση της 6ης Ιουνίου 1944 (στην Νορμανδία) ήταν υπόθεση των Αγγλοσαξώνων ,από την οποίαν η Γαλλία αποκλείστηκε. Προέβλεπαν να εγκατασταθούν στη Γαλλία ως εχθρικό έδαφος . Θα θέλατε να πάω να τιμήσω την απόβασή τους όταν αυτή ήταν ο πρόλογος μιας δεύτερης κατοχής της χώρας; Όχι ,όχι μην υπολογίζετε σε μένα ” .
(Στρατηγός Ντε Γκωλ στους υπουργούς του την 6η Ιουνίου 1964) ΚΑΙ αλλού ο ίδιος
”Οι Αμερικανοί ενδιαφέρονταν να απελευθερώσουν την Γαλλία τόσο , όσο οι Ρώσοι για την απελευθέρωση της Πολωνίας”. ΚΑΙ αλλού ο ίδιος
”Αν οι Γάλλοι είχαν παραμείνει παθητικοί αι αν δεν είχαμε κανένα ρόλο στην ήττα του Χίτλερ αυτός θα είχε νικήσει την Γαλλία”.
Υ.Γ Η ΕΥΡΩΠΗ -ΤΟΤΕ ΕΟΚ-ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΟΥΡΑΛΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΕ ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΑ ΟΥΡΑΛΊΑ ΩΣ ΤΟ ΒΛΑΔΙΒΟΣΤΟΚ;;;.
Ο κόσμος που τώρα ”φιλοξενεί” τέσσερες μεγάλους πόλους και στον οποίον αναπτύσσονται ραγδαία άλλοι δύο , ή τρεις με διαφορετικούς πολιτισμούς και θρησκείες , αναγκαστικά θα γίνει πολυπολικός και αργά -γρήγορα οι πόλοι θα συγκρουστούν για να μείνουν δύο ή θα συμμαχήσουν με τους δύο , για να ”φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη” ,μέχρι συντελείας του αιώνος στη γη μας , που δεν θα αποφευχθεί.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΣ ΜΗ ΜΙΛΑΜΕ .ΘΑ ΤΗΝ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΕΝΩΜΕΝΗ ΟΙ ΔΥΤΙΚΟΙ -ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΑΧΕΙ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ-ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΓΚΟ ΤΗΣ .
ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΚΟΡΠΟΧΩΡΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΕΒΙΤΕΣ ,ΚΟΥΡΔΟΥΣ ,ΣΟΥΝΙΤΕΣ Κ.Ο.Κ.
Η Ελλάδα μας με την Κύπρο αντάμα έχουν τις θάλασσες και τα δύο αβύθιστα υπερωκεάνια , που ”φυλάνε” τους θαυμαστούς Ισραηλίτες .
Για τον Τραμπ πολλά μπορείς να πεις και τα περισσότερα όχι κολακευτικά,όμως ίσως είναι η μόνη ευκαιρία για ειρήνη ναι έιχε δίκαιο κάθε μέρα χάνονται 2 με 3 χιλιαδές κάποιοι τους βλέπουν σαν αριθμούς ο ίδιος ως Ρώσσους και Ουκρανούς στρατιώτες όχι Αμερικανούς το πε…μόνο στης μανάδες τους θα ληψουν στους χαρτογιακαδες των Βρυξελλών πάντως όχι..ναι ο Τραμπ είπε αλήθεια στο ζελέ σκι του την έφτυσε στα μούτρα ον λινε…τζογαρεις με τον τρίτο παγκόσμιο για να σώσεις το τομάρι σου,,,δεν έχεις όμως χαρτιά πλέον τα μόνα χαρτιά δύναμη είναι αυτή που σου δίνω εγώ,,,τόσο ωμα τόσο αληθινά,,,πόσο το ποσοστό αποδοχής του Τουσκ πόσο το ποσοστό του Γάλλου προέδρου,για πόσο καιρό θα είναι πρωθυπουργός ο Εγγλέζος μήπως κάποιοι κοιτάνε να σώσουν το πολιτικό τους τομάρι και ας θυσιαστούν και άλλο 1.000.000 Ουκρανοί ας θυσιαστούν άλλο 1.000.000 Ρώσοι …θυμίζει το παλιό πατάς το κουμπί γονέας πλούσιος αλλά κάπου στην Κίνα 1εκ μανδαρινοι πεθαίνουν ,όλοι αυτοί οι Ευρωπαίοι εταίροι όπου σταύρωσαν την Ελλάδα γιατί δε μπορούσε να πληρώσει..ψέματα δε άφησε ούτε ένα γραμμάριο απληρωτο την ξεζουμησαν και την ξεζουμηζουν στο άπειρο πως γίνανε τόσο γαλαντομοι με το ουκρανικό κράτος θα μου πεις εκεί έγινε εισβολή εδώ ήταν δανεικά,,και στην Κύπρο που είναι μέλος υπό κατοχή και εισβολή τι ,κάνανε αυτά τα βαλτικα κράτη τα τόσο πολεμοχαρή που δε έχουν ούτε μπεκάτσα να πετάει για άμυνα..που πάνε οι πλούσιοι πολίτες τους στο βόρειο ψευδοκρατος για τουρισμό και ξέπλυμα χρήματος και οι φτωχές για σεξ εργάτριες,,,πως τα δισέγγονα τον Ες Ες που απαγορεύουν σε 100000 πολίτες να τους να μην έχουν ταυτότητα γιατί μιλάνε ρωσικά .τζογαρουν στον τρίτο παγκόσμιο για τι έχουν ρωσσοφοβια επίκτητη και αυτοι…το μιτσοτακεικο γιατί έχει ρωσσοφοβια πέρα από μερικούς σοβιετικούς επιστήμονες στη Γαύδο δε φτάσανε ποτέ σε μεγάλους αριθμούς όπως τα Ες Ες στο νησι
“Θα μπορούσαν οι διαμορφωτές της ελληνικής πολιτικής να δουν και την πρόταση Ντε Γκωλ,”
το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;
Η Ευρώπη δεν μπορεί και δεν θα μπορέσει να αυξήσει την γεωπολιτική της δύναμη γιατί υπάρχει διελκυστίνδα ηγεμονίας μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας .
Αυτή την επιθυμία ηγεμονίας έκρυβε ο Ντε Γκωλ και επιδιώκει ο Μακρόν με την πυρηνική ομπρέλα που πλασάρει.
Η Μεγάλη Βρετανία βλέπει ότι μετά το Brexit είναι εκτός Ευρώπης για αυτό έκανε και την σύνοδο του Λονδίνου για την Ουκρανία για να ξαναγυρίσει στην ΕΕ. Θα το πουλήσει στους Άγγλους και θα κάνουν δημοψήφισμα σε 5-7 χρόνια.
Η Γερμανία έχει το DNA της ηγεμονίας και είναι η οικονομική ατμομηχανή της Ευρώπης. Χρόνια περιμένει αυτή την στιγμή της επανασύστασης των Γερμανικών Ενόπλων δυνάμεων.
Η Ρωσία με τις ΗΠΑ δεν έχουν θέμα ηγεμονίας και διαμοιρασμού εξουσίας συμφερόντων κλπ.
Άρα η Γαλλία θέλει να πάρει την ρεβάνς από Μεγάλη Βρετανία και Γερμανία χωρίς όμως να απειλείται.
Ευτυχώς που η Πολωνία η Φιλανδία και οι άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης έχουν καταλάβει τι παίζει και υποστηρίζουν σθεναρά το ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.