Η Επανάσταση στις Στρατιωτικές Υποθέσεις/Revolution in Military Affairs Το 1898, ο Jan Bloch, ένας Πολωνός τραπεζίτης και αυτοδίδακτος, κατά κανόνα, στρατιωτικός εμπειρογνώμων δημοσίευσε το “The Future of War”, όπου περιγράφει την επίδραση της σύγχρονης (για την εποχή του) τεχνολογίας στον πόλεμο.
Ο Bloch προέβλεψε με εκπληκτική «ακρίβεια» πώς η άκαπνη πυρίτιδα, τα βελτιωμένα τυφέκια και οι άλλες αναδυόμενες τεχνολογίες θα ανατρέψουν τη σύγχρονη σκέψη για το χαρακτήρα και τη διεξαγωγή του πολέμου. Στην ίδια εκτίμηση συμπεριέλαβε και την άποψη ότι η φονικότητα στο πεδίο της μάχης θα είναι τόσο μεγάλη που θα καθιστά τον πόλεμο αδύνατο. Εδώ ίσως έκανε λάθος γιατί αυτά που ακολούθησαν 15 χρόνια αργότερα τον διέψευσαν. Αυτό που ο Bloch είχε περιγράψει τότε έχει γίνει σήμερα γνωστό ως «Η Επανάσταση στις Στρατιωτικές Υποθέσεις/Revolution in Military Affairs». H εμφάνιση και η ενσωμάτωση της τεχνολογίας στο οπλοστάσιο των χωρών έχει ξεπεράσει τις γνωστές και ακολουθητέες στρατιωτικές έννοιες, δυνατότητες και τακτικές και απαιτείται η επανεξέταση του Πώς; με Τι; και από Ποιον διεξάγεται πόλεμος;
Η Τεχνητή Νοημοσύνη/Artificial intelligence, τα Αυτόνομα Συστήματα/Αutonomous Systems, η εξέλιξη και η ευρεία ανάπτυξη των αισθητήρων στο θέατρο επιχειρήσεων, οι προηγμένες κατασκευές, η κβαντική επιστήμη και οι εφαρμογές αυτών στην ανάπτυξη οπλικών συστημάτων και μέσων της αμυντικής μηχανής έχουν ήδη μεταμορφώσει τον πόλεμο, τόσο ριζικά, όσο ίσως ο Bloch δε μπορούσε να φανταστεί 120 χρόνια πριν. Αυτή η επανάσταση εξελίσσεται και εκτυλίσσεται και σήμερα. Ωστόσο, παρά τις αλλαγές που έχουν σημειωθεί τον τελευταίο αιώνα, ένταση στην ενασχόληση στο θεωρητικό και πρακτικό πεδίο του θέματος παρουσιάζεται τα τελευταία 30-40 χρόνια. Ειδικότερα αξιωματούχοι του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ έκαναν αναφορά για μια επερχόμενη “Μilitary-Τechnical Revolution/Στρατιωτική-Τεχνολογική Επανάσταση το 1992”, κίνηση την οποία κάποιοι θεώρησαν ως απάντηση στο “Τhe Reconnaissance-Strike Complex/ Συγκρότημα Αναγνώρισης & Κρούσης ” των Σοβιετικών της δεκαετίας του 1980.
Από τότε έχουν δοθεί στην «Επανάσταση» αυτή διάφοροι τίτλοι. Όπως “Network-Centric Warfare/ Δικτυοκεντρικός Πόλεμος ” κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, “Transformation/Μετεξέλιξη” από τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ το 2002, “The Third Offset Strategy/H Τρίτη Στρατηγική Αντιστάθμισης”, από τον Αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας Robert Work το 2014, η οποία προσβλέπει σε τεχνολογίες και έννοιες της επόμενης γενιάς με τις οποίες θα επιβεβαιωθεί η στρατιωτική ανωτερότητα των ΗΠΑ. Η «επανάσταση» αυτή, για τις ΗΠΑ τουλάχιστον, δεν έφθασε στο προσδοκώμενο αποτέλεσμα, αφενός λόγω της εμπλοκής των στις επιχειρήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και αφετέρου λόγω της μείωσης που σημειώθηκε στους αντίστοιχους προϋπολογισμούς.
Η σημερινή πραγματικότητα απαιτεί να ασχοληθούμε με κάτι περισσότερο από την επανάσταση στην τεχνολογία και τις επιπτώσεις της στις “Στρατιωτικές Υποθέσεις”. Απαιτεί επανάσταση στη σκέψη. Η Τεχνητή Νοημοσύνη και οι άλλες αναδυόμενες τεχνολογίες θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται ο πόλεμος, αλλά δεν θα αλλάξουν τη φύση του. Γίνεται αντιληπτό ωστόσο, ότι κάθε αλλαγή προκαλεί και την ανάλογη αντίδραση. Οι αλλαγές δε σε “ανθεκτικούς” οργανισμούς όπως οι Ένοπλες Δυνάμεις απαιτούν και την κατάλληλη ηγεσία η οποία θα θέσει σαφείς προτεραιότητες για να υπερβεί αυτά τα εμπόδια, να αναδιαμορφώσει τις δομές και να αναδιατυπώσει τους στόχους.
Η εκτίμηση των ειδικών, σε διεθνές επίπεδο, συγκλίνει στην άποψη ότι στη στρατιωτική πλευρά υπάρχουν αυτοί οι ηγέτες που γνωρίζουν τι και πως πρέπει να αλλάξει. Αυτοί οι ηγέτες όμως που κατανοούν το πρόβλημα δεν έχουν την εξουσία και τους πόρους, ενώ εκείνοι που τα διαθέτουν ή ελέγχουν και τα δύο παραπάνω στοιχεία, είτε δεν αντιλαμβάνονται το πρόβλημα, είτε δεν είναι πρόθυμοι να αποδεχθούν τις εισηγήσεις και τις προτάσεις των «ειδικών». Αυτά και άλλα πολλά που αφορούν στο διεθνές περιβάλλον αλλά και στην ελληνική πραγματικότητα θα συζητήσουμε με το Στρατηγικό Αναλυτή Κο Κων/νο Λαμπρόπουλο