του Νίκου Βαρσακέλη, Καθηγητή Οικονομικού Τμήματος ΑΠΘ, τέως Αντιπρύτανη.
Στα διαγράμματα παρουσιάζεται εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα ως προς τον αριθμό και την ποσοστιαία ημερήσια μεταβολή των κρουσμάτων, των διασωληνομένων ασθενών και των θανάτων ανά ημέρα.
Τα διαγράμματα επικαιροποιούνται σε ημερήσια βάση μετά τις ανακοινώσεις Ελληνικής Κυβέρνησης αλλά πλέον θα παρουσιάζονται σε εβδομαδιαία βάση από τις Ανιχνεύσεις.
Τα διαγράμματα δεν αποτελούν με κανένα τρόπο πρόβλεψη της εξέλιξης της πανδημίας στην χώρα μας. Αποτελούν μια καταγραφή και δείχνουν την εξέλιξη μέχρι σήμερα.
Μετά από κάθε διάγραμμα παρουσιάζεται μια μικρή σημείωση.
Μετά την άρση του απαγορευτικού στις 4 Μαΐου παρακολουθούμε και μάλιστα προς το τέλος των 14 ημερών μια σταθερή ημερήσια μεταβολή των κρουσμάτων με μέσο όρο 0.6%, των διασωληνομένων ασθενών -3% και των θανάτων 0.9%. Γεγονός που δείχνει ότι σε γενικές γραμμές μετά την άρση του απαγορευτικού η τάση που προϋπήρχε συνεχίζει να είναι σταθερή.
Ένα σχόλιο: Τι θα γινόταν αν
Επειδή ορισμένοι φίλοι με ρώτησαν εάν τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση ήταν επιτυχημένα και «τι θα γινόταν αν» ακολουθούσαμε την θεωρία της «ανοσίας της αγέλης» ή εάν πιστεύαμε τους α-νόητους συνομωσιολόγους, και όχι μόνο, προχώρησα στην εξέταση αυτού του «τι θα γινόταν αν» η κυβέρνηση δεν απαγόρευε στις 27 Φεβρουαρίου τις καρναβαλικές εκδηλώσεις, δεν ακύρωνε τις αθλητικές και άλλες εκδηλώσεις, δεν έκλεινε τα σχολεία, δεν έκλεινε τις εκκλησίες και δεν επέβαλε το απαγορευτικό. Βλέποντας τον ρυθμό της ημερήσιας αύξησης των κρουσμάτων μέχρι τις 15 Μαρτίου, αυτός κατά μέσο όρο ήταν 43% και έχει ενσωματωμένη μέσα του την επίδραση των άτυπων καρναβαλικών εκδηλώσεων (προφανώς θα ήταν ακόμη υψηλότερος εάν είχαν γίνει όλες οι εκδηλώσεις και σε προηγούμενες αναρτήσεις έδειξα στα διαγράμματα τις επιπτώσεις της Τσικνοπέμπτης).
Εάν υποθέσουμε ότι στην μετά από τις 15 Μαρτίου περίοδο, που αρχίζουν και φαίνονται τα αποτελέσματα της διαχείρισης της πανδημίας, θα συνεχίζεται η τάση του προηγουμένου δεκαπενθήμερου κι ότι η αύξηση θα είναι σταθερή ανά ημέρα στο 43% και όχι εκθετική, τότε μέχρι την 1 Απριλίου θα είχαμε περίπου 100 χιλιάδες κρούσματα, ενώ στην πραγματικότητα είχαμε 1.414, και μέχρι τις 15 Απριλίου θα είχε νοσήσει όλος ο πληθυσμός. Ας δούμε όμως και τον αριθμό των διασωληνομένων. Ο μέσος ρυθμός αύξησης των διασωληνομένων ασθενών θα ήταν ανάλογος και μέχρι την 1 Απριλίου οι ασθενείς προς διασωλήνωση θα έφταναν τους 4.470 (αλλά σε ποιες ΜΕΘ;) ενώ στην πραγματικότητα ήταν 90. Κα επειδή θα μιλούσαμε για κατάρρευση του συστήματος υγείας, όπως έγινε στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Νέα Υόρκη, στην Αγγλία, αναλογικά ένα ποσοστό θανάτων ως προς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα από 8-10 % δεν θα ήταν υπερβολικό και επομένως θα μιλούσαμε για 8.000-10.000 νεκρούς.
Τρομακτικό ε; Γι’ αυτό τώρα που άνοιξαν οι εκκλησίες ας ανάψουμε ένα κεράκι για τους επιστήμονες μας που λόγω της επιστημονικής γνώσης προέβλεψαν σωστά και εισηγήθηκαν την σειρά των μέτρων, στους πολιτικούς που ηγήθηκαν της προσπάθειας και στους πολιτικούς που συμπαραστάθηκαν στην προσπάθεια.
Σημείωση: Κάθε σημείο του διαγράμματος αναφέρεται στο σύνολο των καταγεγραμμένων κρουσμάτων μέχρι την συγκεκριμένη ημέρα
Σημείωση: Στο διάγραμμα παρουσιάζεται η ποσοστιαία ημερήσια μεταβολή των κρουσμάτων. Η έξαρση στα 2 ΠΣΚ όπως φαίνεται στο διάγραμμα συμπίπτουν με τις 14 ημέρες από την Τσικνοπέμπτη και το τριήμερο της Αποκριάς.
Επίσης στο διάγραμμα παρουσιάζονται οι κρίσιμες αποφάσεις για το κλείσιμο των σχολείων, των καταστημάτων και του περιορισμού στην κυκλοφορία, οι οποίες ελήφθησαν μετά από τις εξάρσεις σαββατοκύριακου.
Σημείωση: Στο διάγραμμα παρουσιάζεται ο αριθμός των διασωληνομένων ασθενών κατά την συγκεκριμένη ημέρα
Σημείωση: Στο διάγραμμα παρουσιάζεται η ποσοστιαία ημερήσια μεταβολή των διασωληνομένων ασθενών .
Σημείωση: Στο διάγραμμα παρουσιάζεται ο αριθμός των θανάτων λόγω του ιού μέχρι την συγκεκριμένη ημέρα.
Σημείωση: Στο διάγραμμα παρουσιάζεται η ποσοστιαία ημερήσια μεταβολή των θανάτων.