Η ενεργειακή αρπαγή της Τουρκίας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

By Keith Johnson
Η Άγκυρα εποφθαλμιά τα αποθέματα φυσικού αερίου της Κύπρου, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερες διεθνείς εντάσεις.

Τα Στενά του Ορμούζ δεν είναι ο μόνος θαλάσσιος δρόμος που μαστίζεται από αυξανόμενες εντάσεις, και η αγορά ρωσικών πυραύλων από την Τουρκία δεν είναι η μόνη αταξία της Άγκυρας τον τελευταίο καιρό .

Αντίθετα, η Τουρκία κλιμακώνει τη σύγκρουσή της με την Κύπρο για τον υποθαλάσσιο ενεργειακό πλούτο, αποστέλλει πολεμικά πλοία και σκάφη εξερεύνησης σε αμφισβητούμενα ύδατα της Μεσογείου, σε μια προσπάθεια να εμποδίσει την Κύπρο στην ανακάλυψη φυσικού αερίου.

Τους τελευταίους δύο μήνες η Τουρκία απέστειλε πολλά πλοία γεώτρησης και εξερεύνησης στα νερά γύρω από την Κύπρο, ψάχνοντας για δικές της ανακαλύψεις φυσικού αέριου σε περιοχές που αξιώνει η Λευκωσία.

Οι γεωτρήσεις συνοδεύτηκαν από ένα μεγάλο στόλο τουρκικών σκαφών, υποβρυχίων, αεροσκαφών και περιπολικών.

Η στάση της Τουρκίας προκάλεσε την αυστηρή απάντηση από το ελληνοκυπριακό νότιο μισό του διαιρεμένου νησιού, καθώς και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία χαρακτήρισε τις πράξεις της Άγκυρας «παράνομες» και την περασμένη εβδομάδα επέβαλε συμβολικά οικονομικά πρόστιμα στην Τουρκία.

Η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία βρίσκεται σε επιδείνωση της σχέσης της με το ΝΑΤΟ σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών μετά την αγορά ρωσικών όπλων, είναι κάτι σχεδόν καινούργιο. Είναι το αποκορύφωμα της πάνω από πέντε χρόνια συνεχώς αυξανόμενης Τουρκικής παρενόχλησης εταιρειών και πλοίων που διεξάγουν ενεργειακές έρευνες γύρω από την Κύπρο, η οποία ανακάλυψε πριν από μια δεκαετία σχεδόν για πρώτη φορά ένα αρκετά μεγάλο κοίτασμα φυσικού αέριου στα νότια της και προσπαθεί από τότε να την κάνει να πληρώσει .

Οι προστριβές της Τουρκίας με την Κύπρο και άλλες χώρες γύρω από την Ανατολική Μεσόγειο έτειναν στο παρελθόν να είναι σε χαμηλά επίπεδα καθώς τα ενεργειακά έργα μαστίζονταν από τεχνικές προκλήσεις και χρειάζονταν χρόνια για να αναπτυχθούν. Αλλά η Τουρκία αυξάνει την ένταση τώρα, που οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες βρίσκουν όλο και περισσότερο φυσικό αέριο γύρω από την Κύπρο – η ExxonMobil έκανε μια μεγάλη ανακάλυψη νωρίτερα αυτό το έτος – και το διαιρεμένο νησιωτικό έθνος φαίνεται πιο κοντά από ποτέ να μπορέσει τελικά να αντλήσει το δυνητικά πολύτιμο φυσικό αέριο από το έδαφος και να το διοχετεύσει στην αγορά . Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Κύπρος και η Αίγυπτος συμφώνησαν να κατασκευάσουν έναν αγωγό για να μεταφέρουν αέριο από την πρώτη μεγάλη ανακάλυψη στην Αίγυπτο για ενδεχόμενη εξαγωγή. Και έρχεται σε μια εποχή που η Τουρκία φαίνεται να απομακρύνεται από τη Δύση, διακινδυνεύοντας μια άμεση ρήξη με τις Ηνωμένες Πολιτείες, να προσεγγίζει επικίνδυνα την Ρωσία και να αντιμάχεται σχεδόν όλους τους γείτονες της στην Ανατολική Μεσόγειο “.

Όσο πιο κοντά ερχόμαστε στην πιθανή εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων πόρων, χωρίς να έχουν συμφιλιωθεί οι δύο κυπριακές κοινότητες,τόσο πιο τολμηρές πρόκειται να γίνουν οι ενέργειες της Τουρκίας , δήλωσε η Mona Sukkarieh από τα γραφεια της εταιρίας Στρατηγική για την Προοπτική στης Μέση Ανατολή, στη Βηρυτό, μιας συμβουλευτικής εταιρίας για την αντιμετώπιση κινδύνων.

Η Ανατολική Μεσόγειος βρίσκεται στη μέση μιας ενεργειακής αναγέννησης , με μεγάλες ανακαλύψεις αερίου από την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο και τις προοπτικές για περισσότερες στην ακτές του Λιβάνου. Συνολικά, οι υποθαλάσσιες πηγές φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο είναι αξιοσημείωτες και έχουν ήδη επηρεάσει σημαντικά την ενεργειακή ασφάλεια και την οικονομική σταθερότητα της Αιγύπτου και βοήθησαν να γίνει περιβαλλοντικά πιο φιλική η ηλεκτροδότηση του Ισραήλ. Υποθέτοντας ότι η άνοδος της τοπικής ζήτησης δεν θα καταναλώνει όλο το αέριο που παράγεται, ο επόμενος μεγάλος στόχος είναι να αναπτυχθούν περαιτέρω τα ενεργειακά οικόπεδα ώστε να είναι σε θέση να εξάγουν φυσικό αέριο, είτε μέσω ενός αγωγού προς την Ευρώπη είτε με πλοία σε όλο τον κόσμο.

Ολοι στην περιοχή συμφωνούν και το βλέπουν με τον ίδιο τρόπο .

Νωρίτερα φέτος, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Κύπρος και άλλοι σχημάτισαν ένα φόρουμ φυσικού αερίου για να αναπτύξουν από κοινού την υποδομή που απαιτείται για την προώθηση της ενεργειακής επανάστασης. Η συμμαχία αυτή απέκλεισε κάθετα την Τουρκία, η οποία δεν έχει πραγματοποιήσει ακόμα ανακαλύψεις αερίων στα δικά της ύδατα.

Η έλλειψη ενεργειακών πλουτοπαραγωγικών πηγών αποτελεί έναν από τους λόγους για τους οποίους η Τουρκία κρατά και εντείνει την επιθετική στάση της απέναντι στην Κύπρο. Η Τουρκία, σύμφωνα με μια δικη της νέα ερμηνεία του διεθνούς δικαίου, η οποία έρχεται σε αντίθεση με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, υποστηρίζει ότι τα νησιά όπως η Κύπρος δεν μπορούν να διεκδικήσουν Αποκλειστικές Οικονομικές Ζωνες σε εκτάσεις μέσα σε διεθνή ύδατα. Αντίθετα,η Τουρκία υποστηρίζει οτι , η κυριότητα στα διεθνή ύδατα θα πρέπει να καθορίζεται από την υφαλοκρηπίδα, πράγμα που σημαίνει ότι τα ύδατα αυτά – και τυχόν υδρογονάνθρακες που θα μπορούσαν να ανακαλυφθούν εκεί – είναι κατά κύριο λόγο τουρκικά.

Το πρώτο τουρκικό πλοίο γεώτρησης μεταφέρθηκε στα αμφισβητούμενα απ την Τουρκία ύδατα, 50 μίλια απ τη δυτική ακτή της Κύπρου, και μέσα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της χώρας αυτής.

“Το ήμισυ αυτού του χώρου είναι που η Τουρκία διεκδικεί με την υφαλοκρηπίδα και στέλνει ένα τρυπάνι για να υπενθυμίσει στον κόσμο ότι έχει αξιώσεις “, δήλωσε ο Νίκος Τσάφος, ενεργειακός εμπειρογνώμονας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.

Μετάφραση από αγγλικά: Wan Wert

foreignpolicy/infognomon.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα