Η ελληνοτουρκική αναμέτρηση και η στρατηγική του χάους

19/8/20 | 0 | 0 | 211 εμφανίσεις

Η διαιώνιση της παρούσας κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, και εφόσον δεν ληφθούν πρωτοβουλίες αποκλιμάκωσης, εγκυμονεί τον κίνδυνο καταστροφικής πολεμικής αναμέτρησης Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας (αυξάνοντας την πίεση στην Ελλάδα για παραχωρήσεις στην Τουρκία). Αθήνα και Άγκυρα εγκλωβίζονται σε τροχιές που καθιστούν όλο και δυσκολότερη οποιαδήποτε υποχώρηση, ακόμα κι αν –κάτι που δεν είναι βέβαιο– δεν υπάρχουν τρίτες δυνάμεις που επιδιώκουν τη σύγκρουση.

Δεν σημαίνει ασφαλώς αυτό ότι θα γίνει οπωσδήποτε πόλεμος. Σημαίνει όμως ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός (ακόμα κι από λάθος), αν δεν μεσολαβήσει εναργής βούληση για την αποτροπή του, αλλά κυρίως για την εξουδετέρωση των αιτίων που προκάλεσαν την εμφάνισή του. Το ποιος έχει δίκιο στην αντιπαράθεση είναι πολύ σοβαρό, αλλά όχι πρωτεύον θέμα.

Σε αντίθεση με την ορολογία κυβέρνησης, κομμάτων και ΜΜΕ, η περιοχή όπου γίνεται τώρα η αντιπαράθεση δεν είναι υπεράνω ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αφορά δυνάμει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Δεν υπάρχει εκεί ούτε ελληνική, ούτε τουρκική υφαλοκρηπίδα. Υπάρχει υφαλοκρηπίδα προς οριοθέτηση, σύμφωνα με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Είναι πρακτικά βέβαιο ότι η οριοθέτηση θα αποδώσει τμήμα στην Ελλάδα και τμήμα στην Τουρκία.

Θεωρούμε ότι καλώς εστάλη ο στόλος για αποτροπή, γιατί ήταν αδύνατο να ανακοπεί η Τουρκία διαφορετικά, στο σημείο που βρίσκονται τα πράγματα, ή αφέθηκαν να βρεθούν από την προηγούμενη και τη σημερινή κυβέρνηση. Καλώς εστάλη όμως μόνο αν χρησιμεύσει στο να βρεθεί αξιοπρεπής διέξοδος. Όχι αν οδηγηθούμε σε πόλεμο που δεν μπορούμε να κερδίσουμε ούτε εμείς, ούτε η Τουρκία.

Η επιλογή του σημείου

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι το διεθνές σύστημα θα στραφεί αδιακρίτως κατά της Ελλάδας, αν αναγκαστεί αίφνης να βυθίσει το τουρκικό ερευνητικό πλοίο. Αν μια τέτοια βύθιση δεν προκαλέσει πόλεμο, θα χρησιμοποιηθεί για να σύρει κακήν κακώς την Αθήνα σε διαπραγμάτευση υπό τους χειρότερους όρους. Μιλάμε για ένα θεωρητικό ενδεχόμενο, δεδομένου ότι η Αθήνα δεν έχει κατ’ ουδένα τρόπο υπονοήσει πως προτίθεται να πράξει κάτι τέτοιο.

Η Τουρκία δεν έχει δικαίωμα να διενεργεί έρευνες σε μη οριοθετημένη υφαλοκρηπίδα. Η Ελλάδα μπορεί να βυθίσει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, όχι όμως χωρίς βαριές συνέπειες για την ίδια. Ακόμα κι αν θέλει κάποιος τη σύγκρουση, καλό να διαλέγει που θα την κάνει. Ο Λεωνίδας βρήκε ένα στενό, δεν ανοίχτηκε στον κάμπο να αντιμετωπίσει τους Πέρσες. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι το δυσμενέστερο σημείο για την Ελλάδα από πολιτικο–διπλωματική και στρατιωτική άποψη.

Όπως είπαμε, αν και πολύ σοβαρό, το ζήτημα του δικαίου δεν είναι το σοβαρότερο. Η κυπριακή Εθνοφρουρά έχει δικαίωμα να προελάσει στην Κυρήνεια. Δεν το κάνει, όμως, για πολύ σοβαρούς λόγους. Κάνεις πράγματα όταν αναμένεις να ωφεληθείς από αυτά. Εκτός αν δεν καταλαβαίνεις τις συνέπειες, ή έχεις “διαβεβαιώσεις” ότι δεν θα αντιμετωπίσεις συνέπειες, ή είσαι βαθιά εξαρτημένος από ξένα κέντρα αποφάσεων (και τα τρία συνέβησαν με τον Ιωαννίδη το 1974). ‘Η αν είσαι τυφλωμένος από τις εσωτερικές πολιτικές σου ανάγκες, όπως τις αντιλαμβάνεσαι”

Αποτροπή και ανταπόδοση

Υπάρχουν πολλές μέθοδοι αποτροπής και ανταπόδοσης, άμεσες και έμμεσες. Ο γράφων δεν

για την συνέχεια https://slpress.gr/ethnika/i-ellinotoyrkiki-anametrisi-kai-i-stratigiki-toy-chaoys/

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    22/11/20 | (1 σχόλια)
    Πως εξηγείται το "άνοιγμα" Ερντογάν στην Ε.Ε.; 1.-Άλλαξε ο ένοικος του Λευκού Οίκου. 2.-Πλησιάζει ο Δεκέμβριος και η εικόνα, τώρα, δεν είναι όπως στην προηγούμενη διάσκεψη κορυφής. Έχει ενοχλήσει πολλούς. Ίσως, ακόμη και τη Γερμανία. Πέραν της Ελλάδος και της ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας