Η Ελληνική Πρεσβεία στη Λιβύη

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Του Θεόδωρου Θεοδώρου*

Η κατάθεση του Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε πολλές συζητήσεις τόσο μέσα στο Κοινοβούλιο όσο και στην κοινωνία. Θεωρείται τελικώς πολύ αδύναμη η προσπάθεια αναδιοργάνωσης του Υπουργείου Εξωτερικών όταν ο εισηγητής αναγκάζεται να υποσχεθεί ότι θα επανεξετάσει το θέμα των νοσηλίων σε ένα κείμενο που εισήχθη στη Βουλή ως προσεκτικά επεξεργασμένο και απολύτως ανταποκρινόμενο στις απαιτήσεις μίας σύγχρονης Διπλωματικής Υπηρεσίας.

Όμως η πραγματικότητα είναι αμείλικτη και ο Οργανισμός θα δοκιμασθεί άμεσα μετά τη δημόσια δήλωση και διεθνή δέσμευση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νικ. Δένδια για επαναλειτουργία της Πρεσβείας στη Λιβύη. Αναμφίβολα προκρίνεται ως σημαντική προτεραιότητα η αποκατάστση και αναβάθμιση του συνόλου των σχέσεων με τη Λιβύη. Μήπως όμως η ανακοίνωση ξεπερνά σε βιασύνη την πραγματικότητα των διπλωματικών δυνατοτήτων και  επιδιώξεων μας έναντι της Τρίπολης; Η σοβαρότητα των εξαγγελθένων πολιτικών και διπλωματικών επιλογών υποχρεώνει να επικεντρωθούμε όχι μόνο στη διπλωματική αξία της απόφασης, αλλά και στα  οργανωτικά θέματα, καθημερινές απαιτήσεις, προκειμένου η επιλογή να αποφέρει αποτελέσματα.

Η συγκυρία συνηγορεί στην ταχύτατη αποκατάσταση των σχέσεών μας με την Τρίπολη, την επαναλειτουργία της Πρεσβείας μας, αλλά και του Προξενείου μας στη Βεγγάζη. Με απλά λόγια το Υπουργείο Εξωτερικών υποχρεώνεται μετά τις επίσημες δηλώσεις και τοποθετήσεις του να τηρήσει ό,τι υποσχέθηκε στους συνομιλητές,στον  διεθνή παράγοντα, στις επιχειρήσεις καθώς και στην νέα μεταβατική ηγεσία της Λιβύης. Με αμεσότητα ενεργειών και καλή οργάνωση, όπως απαιτείται από τις επιταγές του Νέου Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, η αποκατάσταση πλήρων διπλωματικών σχέσεων θα πρέπει:

 1. Να εξασφαλίζει τα πολιτικά, οικονομικά και πολιτιστικά συμφέροντα της χώρας μας στη Λιβύη
 2. Να προωθεί τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών
 3. Να προωθεί την επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια
 4. Να εξασφαλίζει το διεθνές δίκαιο, τον αμοιβαίο σεβασμό και την αλληλοκατανόηση

Οι απαιτήσεις αυτές σε πραγματικά μεγέθη, ανθρώπινου δυναμικού και άμεσης διάθεσης οικονομικών μέσων, μεταφράζονται ως εξής:

 1. Λειτουργικότητα και ασφάλεια των κτηρίων
 2. Έμπειρη και ικανή ομάδα διπλωματών, διοικητικών υπαλλήλων και τεχνικών που μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της αποστολής
 3. Εξασφάλιση όρων καλής και ασφαλούς εργασίας και διαβίωσης των μελών της αποστολής
 4. Πρόσθετα μέτρα ασφαλείας κατά την επικοινωνία με κάθε συνομλητή και κατά τις μετακινήσεις των υπαλλήλων και πέραν του ωραρίου εργασίας σε μία περιοχή υψηλού κινδύνου
 5. Παροχή όλων των απαραίτητων μέσων για την εκτέλεση του έργου, πολιτικού και προξενικού
 6. Εφαρμογή υψηλών προϋποθέσεων ασφάλειας (τεθωρακισμένα οχήματα, μέτρα ασφαλείας εντός και εκτός της Αρχής, συμπληρωματική ειδική φύλαξη της Πρεσβείας και του προσωπικού) πέραν αυτών που παρέχονται από τη χώρα υποδοχής στην περίμετρο και τις εισόδους της Πρεσβείας/Προξενείου της Ελλάδος στη Λιβύη.

Από μελέτη, που έχει προηγηθεί των δημοσίων τοποθετήσεων, στο Υπουργείο Εξωτερικών και στις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες προέκυψε προϋπολογισμός και τεχνικές ανάγκες που θα επέτρεπαν  την επαναλειτουργία των αρχών μας στη Λιβύη. Η έντονη επιθυμία αποτελεσματικής Εξωτερικής Πολιτικής, που εκφράζεται τόσο με τη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών όσο και με την επιμέλειά του στην προώθηση του Οργανισμού, δημιουργεί τη σιγουριά ότι πλέον έφτασε η στιγμή από τα θεωρητικά δημιουργήματα να προχωρήσουμε σε εφαρμόσιμες πολιτικές. Το αισιόδοξο αυτό μήνυμα, που εκπέμπεται για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, επιτρέπει να αντιληφθούμε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών επέτυχε πλέον αποκατάσταση τον προϋπολογισμό του και ανακοινώνει άμεση υλοποίηση πρωτοβουλιών και δράσεων που αναδεικνύουν την Εξωτερική Πολιτική και εξασφαλίζουν τα συμφέροντα μας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Εάν όμως ο προγραμματισμός αυτής της πολιτικής βασίζεται απλώς στην εξοικονόμηση πόρων από το κλεισίμο αρχών μας, προκειμένου να ανοίξουμε τη Λιβύη και όχι σε πραγματική αύξηση του προϋπολογισμού τότε μάλλον κάτι και πάλι δεν θα λειτουργήσει σωστά. Η ένταση στην περιοχή έχει αυξηθεί . Η επικινδυνότητα κινείται στο «κόκκινο, γεγονός το οποίο επιβάλλει να προστατευθούν τόσο τα συμφέροντα της χώρας όσο και οι συμμετέχοντες σε αυτή την αποστολή.

Μετά από μία περίοδο διαταραγμένων σχέσεων με τη Λιβύη, με την οποία τα συμφέροντά και τα ενδιαφέροντά μας συναντιούνται σε πολλά σημεία, μπορούμε με τα σημερινά δεδομένα να προσβλέπουμε σε ταχύτατη αποκατάσταση των σχέσεων σε όλα τα πεδία. Οι προοπτικές, πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές, εμφανίζονται ευοίωνες. Στην περιοχή κινούνται πολλά και μεγάλα συμφέροντα πολλαπλών προελεύσεων. Η παρουσία μερικών εξ αυτών έχει σημαντικό ιστοτικό βάθος και αναμφισβήτητη πολιτική επιρροή.  Επιστρέφουμε στη χώρα μετά από μακρά φυσική απουσία, αλλά έχοντας διατηρήσει την διπλωματική και πολιτική μας παρουσία κυρίως δια της ΕΕ. Στη διαμόρφωση της μελλοντικής Λιβύης και ενόψει των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο δεν υπάρχει περιθώριο αναστολών. Από τη στιγμή που εξαγγέλθηκε η απόφαση μας να επανέλθουμε διπλωματικά στη Λιβύη, να αναπτύξουμε τις διμερείς μας σχέσεις και να συμμετάσχουμε από κοινού στη διαμόρφωση αναπτυξιακής προοπτικής στην Ανατολική Μεσόγειο, η Διπλωματική Υπηρεσία και ο πολιτικός της προϊστάμενος επέλεξαν, μετά από προσεκτική μελέτη, επαναλειτουργία των διπλωματικών και Προξενικών Αρχών μας προωθόντας την προοπτική διπλωματικής επιτυχίας σε όλα τα πεδία και όχι αποζητώντας ένα στοίχημα προβολής και εφήμερου εντυπωσιασμού.

*Ο Θεόδωρος Θεοδώρου είναι πρέσβης ε.τ. Γενικός Διευθυντής Ερευνητικού Κέντρου ΜΟΧΑ, Καβάλα

“Μακεδονία” Κυριακή 07.03.21

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. Τι ακριβώς ζητούμε και περιμένομε από το τμήμα μίας χώρας, η οποία έδρασε εις βάρος των εθνικών μας συμφερότων κι εντελώς παρανόμως κι εξακολουθεί να πρόσκειται στην Τουρκία; Γιατί δεν συνήψαμε διπλωματικές σχέσεις με το άλλο και μεγαλύτερο τμήμα τής χώρας αυτής, τα συμφέροντα τού οποίου συμβαδίζουν με τα δικά μας και μάλιστα μάς είχε καλέσει να οριοθετήσομε ΑΟΖ;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,745ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
24,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα