«Η Ελληνική Κρίση ως Πολιτισμική Πρόκληση» είναι η δεύτερη από έναν κύκλο τριών διαλέξεων που έδωσαν από κοινού ο Δημήτρης Τζουβάνος και ο Βασίλης Ξυδιάς με γενικό θέμα «Η Κρίση του Πολιτισμού» στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο Χαλανδρίου την άνοιξη του 2016.

Μιλώντας εδώ πρώτος ο Βασίλης Ξυδιάς είδε την ελληνική κρίση σαν μια πρόκληση να επαναξετάσουμε – και σαν Έλληνες αλλά και σαν ανθρωπότητα – την έννοια της ελευθερίας, στη βάση αυτού που περιέγραψε σαν ελληνική αντίληψη της ελευθερίας σε αντιδιαστολή προς την επικρατούσα νεωτερική αντίληψη ελευθερίας.

Ο Δημήτρης Τζουβάνος επέμεινε στην οικονομική πλευρά της κρίσης, τονίζοντας ότι πρόκειται για κρίση κερδοφορίας. Επέμεινε στη διαρθρωτική υστέρηση της ελληνικής οικονομίας, δείχνοντας και εδώ (όπως είχε κάνει και στην πρώτη ομιλία μιλώντας για το παγκόσμιο επίπεδο) το αδιέξοδο τόσο της νεοφιλελεύθερης όσο και της νεοκεϋνσιανής πολιτικής.

 

H πρώτη διάλεξη είχε  θέμα «Παγκόσμια αδιέξοδα και Οικουμενικότητα».

Την ευθύνη της διοργάνωσης είχε η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Χαλανδρίου και τις συζητήσεις συντόνισε ο Αλέκος Βαρβέρης.

antifono.gr