Πριν δυο μήνες οι Έλληνες ψηφοφόροι επανεκλέξανε με συντριπτική πλειοψηφία την κυβέρνηση της ΝΔ. Η ψήφος αυτή θεωρήθηκε από τους περισσότερους ως επιβράβευση, εκ μέρους του εκλογικού σώματος, των πεπραγμένων τα προηγούμενα τέσσερα έτη. Όμως είναι πράγματι έτσι; Η Ελλάδα πάει τόσο καλύτερα από ό,τι στο παρελθόν; Ας προσπαθήσουμε να αποτυπώσουμε την σημερινή εικόνα της χώρας στους σημαντικότερους τομείς της.
Οικονομία: Σύμφωνα με το δελτίο δημοσίου χρέους του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους στις 30.06.2023 το δημόσιο χρέος της χώρας ανέρχεται σε 404,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για ποσό ρεκόρ όλων των εποχών. Η μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ οφείλεται κυρίως στην αύξηση του πληθωρισμού. Παρότι, δηλαδή κατά την διάρκεια της πανδημίας, τεράστια ποσά εισέρευσαν στην ελληνική οικονομία λόγω της άρσης των κανόνων δαπανών με βάση το σύμφωνο σταθερότητας, η ελληνική οικονομία αύξησε σε επίπεδα ρεκόρ το δημόσιο χρέος της.
Αυτός είναι και ο λόγος που οι διεθνείς οίκοι ακόμα δεν έχουν δώσει το πράσινο φως για την αξιολόγηση σε επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας. Η κυβέρνηση έχει επιλέξει ως μοντέλο οικονομικής πολιτικής την αποσπασματική χορήγηση επιδομάτων, ως μικρέ ενέσεις ρευστότητας στους πολίτες. Πρόκειται κατά την άποψη μας για ψηφοθηρική πολιτική, αφού δεν επεμβαίνει στο πρόβλημα, πχ την ακρίβεια ή το ύψος των έμμεσων φόρων, αλλά προσπαθεί να φανεί αρεστή σε όλους, με οριζόντια επιδόματα. Η Ελλάδα παραμένει ο πρωταθλητής του δημοσίου χρέους πανευρωπαϊκά, το οποίο μάλιστα αυξάνεται γεωμετρικά. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους και να αποτελέσει καμπανάκι εθνικού κινδύνου.
Εξωτερική πολιτική
Ορόσημο της εξωτερικής πολιτικής των περασμένων τεσσάρων ετών ήταν η αμυντική συμφωνία με την Γαλλία και οι συμφωνίες αμυντικών εξοπλισμών. Όμως, παράλληλα πρέπει να μην λησμονήσουμε το τουρκολιβυκο μνημόνιο και τα προβλήματα που μας δημιούργησε. Η χώρα δεν κατάφερε να αποσοβήσει κάτι τέτοιο, ιδίως στην Λιβύη όπου παραδοσιακά είχαμε πολιτικά και οικονομικά ερείσματα.
Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουμε εισέλθει σε μια συζήτηση με την Τουρκία για να διευθετήσουμε τις οποίες διάφορες μας αναφορικά με τις θαλάσσιες ζώνες. Ήδη ο πρωθυπουργός έχει προετοιμάσει την κοινή γνώμη για υποχωρήσεις, όπως ρητά είπε σε συνέντευξη του. Μένει να δούμε ποιες θα είναι αυτές.
Όμως, το ερώτημα είναι διαχρονικό: Εισέρχεσαι σε ένα ουσιαστικό διάλογο που η μια πλευρά (Τουρκία) ζητάει δημόσια τα πάντα και η άλλη (Ελλάδα) δεν ζητάει τίποτα; Που η μια θεωρεί αιτία πολέμου την άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και την επέκταση των χωρικών υδάτων; Κατά την άποψη μας η Τουρκία δεν αποτελεί αξιόπιστο συνομιλητή και μόνο η ισχύ σε όλα τα επίπεδα αποτελεί παράγοντα αποτροπής των απαιτήσεων της Τουρκίας.
Κυπριακό και ελληνοαλβανικές σχέσεις
Όπως φάνηκε από τα επεισόδια στην νεκρή ζώνη στην Κύπρο τις τελευταίες ημέρες, η Τουρκία θεωρεί ολόκληρη την Κύπρο ως στόχο επέκτασης της. Οι προκλητικές ενέργειες της θα έπρεπε να αποτελούν λόγο διακοπής κάθε συζήτησης με την Άγκυρα. Στον αντίποδα, αρκεστήκαμε σε “δηλώσεις” καταδίκης. Δόγμα της Ελλάδας εδώ και καιρό είναι ο διαχωρισμός του Κυπριακού από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αυτό φυσικά βολεύει την Τουρκία και αφήνει την Κύπρο στο έλεος της. Οι Κύπριοι είναι Έλληνες και δεν αξίζουν εγκατάλειψης, διότι με αυτόν το τρόπο εγκαταλείπεται στην ουσία εθνικός χώρος.
Σε ό,τι αφορά τον έτερο γείτονα μας, η Αλβανία δεν δίστασε να προφυλακίσει έναν εκλεγμένο Έλληνα-Βορειοηπειρώτη δήμαρχο, με προφανή στόχο να ελέγξει την περιοχή της Χειμάρρας. Έως σήμερα η Ελλάδα δεν έχει λάβει ούτε ένα αντίμετρο στο εσωτερικό της, ή στους θεσμούς όπου συμμετέχει, με στόχο την στήριξη των εθνικών συμφερόντων. Αν η Ελλάδα δεν μπορεί να πιέσει πολιτικά την Αλβανία, τι ελπίδα έχουμε, για παράδειγμα, έναντι της Τουρκίας, μιας σαφώς ισχυρότερης χώρας;
ΕΣΥ και Δικαιοσύνη
για την συνέχεια https://slpress.gr/politiki/i-ellada-ston-valto-alla-apo-epikoinonia/
“Ήδη ο πρωθυπουργός έχει προετοιμάσει την κοινή γνώμη για υποχωρήσεις, όπως ρητά είπε σε συνέντευξη του”
Το επικοινωνιακό επιτελείο τού Μητσοτάκη, αλλά και δική του επικοινωνιακή ικανότητα, είναι μάλλον ανύπαρκτη. Από γκάφα σε γκάφα και το χειρότερο: Μάλλον δεν το καταλαβαίνει, ή δεν θέλει να το καταλάβει, ακόμη κι αν τού το υποδείξουν. Έχει, όμως, κι αυτό ένα καλό, τουλάχιστον στην παραπάνω περίπτωση: Προειδοποίησε, προϊδέασε τούς Έλληνες πού το πάει:
Προ των πυλών οι παραχωρήσεις στην Άγκυρα
“Αν η Ελλάδα δεν μπορεί να πιέσει πολιτικά την Αλβανία, τι ελπίδα έχουμε, για παράδειγμα, έναντι της Τουρκίας, μιας σαφώς ισχυρότερης χώρας;”
Έλα ντε!
“Το ΕΣΥ στην Ελλάδα συνεχίζει να παρουσιάζει τεράστια προβλήματα υποστελέχωσης και λειτουργίας”
Αληθέστατο!(*) Φεύγουν συνεχώς γιατροί (οι καλύτεροι), διότι ποιος κάθεται να δουλεύει με μια κι εξήντα; Από την αρχή ήταν λάθος η δημιουργία ΕΣΥ, διότι απλούστατα η χώρα δεν είχε την οικονομική αντοχή να το αντέξει και είδαμε το αίσχος τού ΕΣΥ των ράτζων και των φακελακίων.
(*)ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ ΚΑΙ ΧΑΝΙΑ: «Ντόμινο» παραιτήσεων απειλεί τα νοσοκομεία της Κρήτης
Βενιζέλειο: Αδυναμία κάλυψης και των έκτακτων χειρουργείων (Έμειναν 4 αναισθησιολόγοι και… 2 χειρουργικά τραπέζια)
Γιατί αγαπητή κυρία Κύρα ΑΔΑΜ ,που ”μας μεγάλωσες” με τις ωραίες αναλύσεις για τα εθνικά θέματα ,θέλετε να αυτοδιαψεύδεστε με τις εκτιμήσεις σας για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υπό τον κ. Μητσοτάκη ;;;.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΙΤΙΚΟ ΠΑΣΟΚ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ”ΣΗΜΙΤΟΦΥΛΑΚΕΣ” ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑΞΕ ΠΛΗΡΩΣ Η ”ΚΙΡΚΗ” ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ .
”ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΚΑΙ ΦΩΣ” ΑΠΟ ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 1980-2011.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ .