Η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη στον διπλωματικό τομέα για μια                πιθανολογούμενη ένοπλη σύγκρουση με την Τουρκία

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

του Λεωνίδα Χρυσανθόπουλου, Πρέσβη ε.τ.

Η συνεχιζόμενη  κλιμάκωση των προκλήσεων της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Άγκυρα επιθυμεί ένοπλη ρήξη με την Αθήνα, γιατί πιστεύει ότι μ’ αυτόν τον τρόπο θα κατακτήσει μερικά ελληνικά νησιά και θα παύσει το Αιγαίο να είναι ελληνική λίμνη, όπως το θεωρούν οι Τούρκοι. Είναι πιθανόν η σύγκρουση ν’ αρχίσει ανατολικά της Κρήτης όπου η Άγκυρα σχεδιάζει γεωτρήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, είτε στον Έβρο, είτε με υπονομευτικές ενέργειες στη Θράκη (ανατίναξη τεμένους). Η πιθανολογούμενη ένοπλη ρήξη ενδέχεται να επηρεάσει και την Κυπριακή Δημοκρατία όπου η Άγκυρα ήδη καταδίκασε προχθές τη ρίψη εμπρηστικών βομβών κατά ενός τεμένους στη Λεμεσό.

Με την ελπίδα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη στον στρατιωτικό τομέα, ας ξαναδούμε την προετοιμασία που πρέπει να γίνει στον διπλωματικό τομέα.

 1. Θα πρέπει από τώρα να προκαλέσουμε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο οποίο θα ενημερώσουμε τους εταίρους μας ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί στο έπακρον κι ότι δύσκολα θ’ αποφευχθεί η ένοπλη σύγκρουση. Στην ελληνική επιχειρηματολογία θα πρέπει να υπομνησθεί η αλληλεγγύη που έδειξε η τότε ΕΟΚ στο Ηνωμένο Βασίλειο όταν η Αργεντινή κατέλαβε τα νησιά των Falklands, τον Μάρτιο του 1982. Στις 10 Απριλίου 1982 η ΕΟΚ αποφάσισε την απαγόρευση πώλησης όπλων στην Αργεντινή και το πάγωμα όλων των εισαγωγών της. Για να πετύχει τις κυρώσεις αυτές χρειάστηκαν πολλές διμερείς συνομιλίες του Λονδίνου με το Παρίσι και τη Βόννη. Στο Συμβούλιο αυτό θα πρέπει να ζητηθεί το πάγωμα της Συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης με την Τουρκία και, στην περίπτωση που δεν αντιδράσει κανείς, να απειλήσουν η Ελλάδα αλλά και η Κύπρος ότι δεν θα συμφωνήσουν στην επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας που λήγουν αυτόν το μήνα. Θα πρέπει επίσης να τονιστεί ότι τυχόν αδράνεια της Ε.Ε. να λάβει σοβαρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας θα εντείνει την εικόνα που επικρατεί παγκοσμίως ότι η Ευρώπη είναι ανίκανη να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα θέματα που την απασχολούν, ιδίως μετά την τραγική διαχείριση της πανδημίας. Γι’ αυτό θα πρέπει από τώρα κυβερνητικοί παράγοντες ν’ αρχίσουν τις επισκέψεις ή τις συνεννοήσεις με τα κράτη μέλη για να προετοιμάσουν το έδαφος. Οι κυβερνητικοί παράγοντες θα πρέπει, εννοείται, να γνωρίζουν  τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνομιλητές τους και να προσφέρουν χείρα βοηθείας για την επίλυση τους.
 2. Θα πρέπει να εξηγηθεί στην Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ότι ένας πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες στην επένδυση της COSCO στον Πειραιά. Όχι γιατί θα βομβαρδιστεί η επένδυση αλλά κυρίως γιατί θα πάθουν ζημιές οι υποδομές μεταφορών στην Ελλάδα και δεν θα καθίσταται δυνατή η προώθηση των εμπορευματοκιβωτίων στην Ευρώπη. Επίσης, θα πρέπει να τονιστεί στην Φραπόρτ ότι τα 14 ελληνικά αεροδρόμια που ελέγχει στην Ελλάδα θα υποστούν ακόμα μεγαλύτερες οικονομικές απώλειες από έναν ενδεχόμενο πόλεμο με την Τουρκία πέρα από τις ζημιές που υπέστησαν ήδη από την κρίση της πανδημίας όταν έμειναν κλειστά για τρεις μήνες, ώστε να ασκήσει και η Φραπόρτ πίεση στο Βερολίνο για τη λήψη ουσιαστικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας.
 3. Θα πρέπει να ενημερωθούν και  οι διαλυμένες ΗΠΑ για την πρόθεση της Ελλάδας  να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα ενόπλως αν χρειαστεί και να ζητηθεί η επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε περίπτωση πολέμου ίσως, εκ των πραγμάτων, επιβληθούν περιορισμοί στη λειτουργία των βάσεών της στην Κρήτη.
 4. Ενημέρωση  της Μόσχας περί των ελληνικών προθέσεων.
 5. Κινητοποίηση της ομογένειας στις ΗΠΑ και τον Καναδά προκειμένου ν’ ασκήσουν πίεση στους γερουσιαστές και βουλευτές που εκλέγονται με την ψήφο τους να προωθήσουν το θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Εάν η Αθήνα προχωρήσει στην υλοποίηση των παραπάνω βημάτων, τότε η Ελλάδα θα είναι έτοιμη στον διπλωματικό τομέα για την χειρότερη περίπτωση που όλοι απευχόμαστε. Είναι αυτονόητο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει ως κράτος μέλος της Ε.Ε. να βοηθήσει την Ελλάδα σ’ όλα τα βήματα που θα κάνει.

Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος

Πρέσβης επί τιμή

Αίγιο, 02.06.2020

 

spot_img

6 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Πού ζείτε, κ. πρέσβη; Η Ελλάδα

  α) δεν κατάφερε να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 νμ, ως όφειλε, εδώ και 25 χρόνια

  β) δεν κατάφερε να ανακηρύξει και στην συνέχεια οριοθετήσει ΑΟΖ, ως όφειλε, εδώ και 25 χρόνια

  γ) οπισθοχώρησε ατάκτως, προδίδοντας ολιγοψυχία, στα Ίμια, πριν 24 χρόνια κι έκτοτε αποθράσυνε τούς Τούρκους

  δ) τώρα πρικυκλώνεται από την Τουρκία και μένει άπρακτη

  ε) δεν κατάφερε από τον περασμένο Δεκέμβριο να στείλει συντεταγμένες στον ΟΗΕ, ώστε να αντικρούσει ως έπρεπε και όφειλε το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο(*), εξ αιτίας τού οποίου τώρα και όπως γνώριζε, η Τουρκία, ουσιαστικής αντιστάσεως μη ούσης, εκτός από τα γνωστά “αυστηρά” έως “σκληρά” (γελοία) ανακοινωθέντα τού ΥπΕξ, προβαίνει σε περαιτέρω ενέργειες προς κατάλυση τής ΑΟΖ της

  κι εσείς συμβουλεύετε να …. κλπ; Ποιος θα τα κάνει αυτά, τα οποία αμφιβάλλω αν θα έχουν κάποιον αντίκτυπο για την Τουρκία, καθ’ ότι άπαντες είναι ουσιαστικά με το μέρος της;

  Πού ζείτε, κ. πρέσβη;

  (*) δεν θα είχε υπάρξει τέτοιο μνημόνιο, αν η Ελλάς είχε ανακηρύξει ΑΟΖ.

 2. Ο κ. Πρέσβης ορθά αναφέρει τα όσα γράφει.Παρέλειψε το ΝΑΤΟ διότι ήμαστε ,δυστυχώς,σύμμαχοι στον Οργανισμό ο οποίος θα ζήσει για πρώτη φορά ένοπλη σύγκρουση μεταξύ δύο μελών που θα σημάνει πλέον ,πέραν του εγκεφαλικού θανάτου και τον φυσικό του θάνατο.

 3. Η Κύπρος δεν ήταν και δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ ,στα Ιμια δεν υπήρξε πολεμική σύγκρουση εκτός και αν εννοείτε ότι η πτώση του ελικοπτέρου προήλθε από πολεμική ενέργεια της Τουρκίας οπότε καλόν θα είναι η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου να το πει.
  Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ακολουθεί παγιωμένη πολιτική από εποχής αειμνήστου και ασυγχώρητου προκατόχου του Λούνς

  • Δεν έγινα καθόλου αντιληπτός. Τόσο για την Κύπρο το 1974, όσο και για τα Ίμια το 1996, Ελλάδα και Τουρκία ήλθαν στα πρόθυρα πολέμου, πράγμα που άφησε το ΝΑΤΟ αδιάφορο. Ελπίζω να καταλάβατε τώρα. Ο ΓΓ τού ΝΑΤΟ εκφράζει την πολιτική του.-

 4. Να προσθέσουμε και 6ο, που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση-γιατί αυτή εκπροσωπεί την Ελλάδα τώρα-.
  Να πείσει τους Τσιποσυριζαίους και όλους τους ειρνηνόφιλους ,προοδευτικούς και λοιπούς κοσμοπολίτες αδελφούς με όλους τους Βαλκάνιους ,να δηλώσουν και να μεταφέρουν στους φίλους τους ότι η Ελλάς θα αμυνθεί το πατρίου εδάφους-ναι υπαρχει και η ξεχσμένη και ως λέξη ΠΑΤΡΙΔΑ- κι οι Έλληνες( όχι μόνο οι Ελληναράδς) είναι αποφασισμένοι να επαναλάβουν τον Έβρο του περασμένου Φεβρουαρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,741ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
24,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα