«Η Ελλάδα επιμένει στην αξίωση για αποζημιώσεις»

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Με αφορμή τα 80 χρόνια από τη γερμανική εισβολή στην Ελλάδα, ο γερμανικός τύπος επανέρχεται στο ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων. Νέο δημοσίευμα για την υπόθεση Γεωργίου.

    
Zweiter Weltkrieg - Angriff NS-Deutschland auf Griechenland

Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει: «Η Ελλάδα έχει επανειλλημμένα τονίσει ότι το ζήτημα των αποζημιώσεων δεν έχει διευθετηθεί πλήρως. Με εξαίρεση ένα ποσό 115 εκατομμυρίων μάρκων που συμφωνήθηκε το 1960 για συγκεκριμένες ομάδες θυμάτων, η Ελλάδα δεν έχει λάβει καμία αποζημίωση. Ωστόσο η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί ότι οι αξιώσεις έχουν εκπέσει με τη συμφωνία ‘2+4′ του 1990. Στη συνθήκη αυτή, που είχαν συνυπογράψει η Ομοσπονδιακή Γερμανία, η Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας και οι τέσσερις πρώην κατοχικές δυνάμεις (ΗΠΑ, Σοβιετική Ένωση, Γαλλία και Μ.Βρετανία) δεν γίνεται πάντως ρητή αναφορά στο ζήτημα των αποζημιώσεων».

Στη συνέχεια του άρθρου η εφημερίδα του Μονάχου σημειώνει ότι «μέχρι το 1944 τα SS και η Βέρμαχτ είχαν διαπράξει πολλές θηριωδίες στην Ελλάδα. Τις θεωρούσαν αντίποινα για επιθέσεις των ανταρτών. Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι Έλληνες έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο. Επιτροπή του Ελληνικού Κοινοβουλίου είχε υπολογίσει το διεκδικούμενο ποσό για ζημίες που προκάλεσε η Γερμανία εν καιρώ πολέμου σε τουλάχιστον 289 δισεκατομμύρια ευρώ, περιλαμβανομένου ενός αναγκαστικού δανείου, το οποίο η Τράπεζα της Ελλάδος είχε υποχρεωθεί να χορηγήσει στην Κεντρική Τράπεζα του Γερμανικού Ράιχ».

Σημαντικό υπόμνημα στο Βερολίνο

Υπογραφή της Συνθήκης 2+4Υπογραφή της Συνθήκης 2+4 στη Μόσχα το 1990

«Η Ελλάδα επιμένει στην αξίωση για αποζημιώσεις» επιγράφεται δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Die Zeit, που αναφέρει ότι «η Επιστημονική Υπηρεσία της Ομοσπονδιακής Βουλής είχε θέσει υπό αμφισβήτηση τη γερμανική στάση για τις ελληνικές αξιώσεις περί αποζημιώσεων. Σε υπόμνημά της, τον Ιούνιο του 2019, αναφέρει ότι ‘από πλευράς διεθνούς δικαίου η θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι βάσιμη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι δεσμευτική. Σε αντίθεση με την Πολωνία, η Ελλάδα ουδέποτε αποποιήθηκε των αξιώσεών της για καταβολή αποζημιώσεων και κάθε τόσο επαναλάμβανε τις απαιτήσεις αυτές».

Το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) υποστηρίζει στην ιστοσελίδα του tagesschau.de ότι «από την άνοδό της στην εξουσία η ελληνική κυβέρνηση του πρωθυπουργού (Κυριάκου) Μητσοτάκη έχει αποφύγει να ασκήσει δημοσίως πιέσεις στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση για το ζήτημα των αποζημιώσεων. Όπως δηλώνει η γερμανική πλευρά το τελευταίο χρονικό διάστημα το ζήτημα δεν έχει συζητηθεί εν εκτάσει ούτε στο παρασκήνιο μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρουν ότι μετά τη διπλωματική νότα (που επέδωσε στο Βερολίνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη) τον Ιανουάριο του 2020 και με δεδομένες τις γνωστές θέσεις των δύο πλευρών, δεν έχει γίνει ‘ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων’ για το θέμα αυτό».

Δίστομο, μαρμάρινη στήλη στη μνήμη των θυμάτωνΙστορική μνήμη για τα θύματα του ναζισμού στο Δίστομο

H εφημερίδα Tagesspiegel ανατρέχει στην πρόσφατη συζήτηση για τα 80 χρόνια από την εισβολήστην Ελλάδα που έγινε προ ημερών στην Ομοσπονδιακή Βουλή με πρωτοβουλία των Πρασίνων και του Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke). Όπως επισημαίνει «ο βουλευτής των Πρασίνων Μάνουελ Σαραζίν ανέφερε ότι είναι ‘ταπεινωτικό’ να χαρακτηρίζονται απλώς λήξασες οι ελληνικές αξιώσεις» και η αντιπρόεδρος της Βουλής Κλαούντια Ροτ «δήλωσε ότι ντρέπεται για τη στάση της Γερμανίας», ενώ για την Χάικε Χένς από το κόμμα της Αριστεράς η γερμανική θέση είναι «απαράδεκτη από ηθικής, αλλά και από νομικής απόψεως».

Τιμωρείται, γιατί είπε την αλήθεια…

Ανδρέας ΓεωργίουΔεν έχουν τέλος οι εκκρεμότητες του Ανδρέα Γεωργίου με τη δικαιοσύνη

Η Süddeutsche Zeitung επανέρχεται στην υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, ο οποίος το 2010 είχε αποκαλύψει τις πραγματικές διαστάσεις του ελλείμματος και του χρέους και μέχρι σήμερα διώκεται ποινικά στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων διαβάζουμε: «Το International Staticstical Institute διαμαρτυρήθηκε για την ‘αμείλικτη δίωξη’ που υπέστη ο Γεωργίου, ο οποίος δεν έκανε τίποτα άλλο παρά να εφαρμόζει το ευρωπαϊκό δίκαιο. Τον Γεωργίου στήριξε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χαρακτηρίζοντας ‘αβάσιμες’ τις επιθέσεις εναντίον του. Κι όμως, οι επιθέσεις συνεχίστηκαν ακόμη και όταν εκείνος, τον Αύγουστο του 2015, αποχώρησε από το αξίωμά του και επέστρεψε στις ΗΠΑ. Τώρα το αρμόδιο Εφετείο στην Αθήνα απέρριψε την έφεσή του σε καταδικαστική απόφαση για εξύβριση».

Η εφημερίδα του Μονάχου υπενθυμίζει ότι «τον Σεπτέμβριο του 2011 ο Αλέξης Τσίπρας ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξεμάνη σε τηλεοπτική συνέντευξη, λέγοντας πως ‘διορίστηκε επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ άνθρωπος του ΔΝΤ, ο οποίος φούσκωσε το έλλειμμα, με αποτέλεσμα η χώρα μας να καταγράφει το υψηλότερο έλλειμμα μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών χωρών και να καταντήσει πειραματόζωο’» Τί γίνεται όμως σήμερα; «Το μόνο που ακούγεται για την υπόθεση από κύκλους της σημερινής συντηρητικής κυβέρνησης, είναι πως δεν αναμειγνύovται στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Ο επικεφαλής της Αμερικανικής Στατιστικής Αρχής (ASA) επικρίνει τη συνεχή δίωξη ενός στατιστικολόγου που είναι ‘ειλικρινής και με εξαιρετική κατάρτιση’. Την αποκαλεί ‘αδικία’ και παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του Γεωργίου, η οποία ζημιώνει τη φήμη της Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας. Ο ίδιος ο Ανδρέας Γεωργίου δηλώνει στη Süddeutsche Zeitung ότι το ζήτημα δεν είναι μόνον η δική του αντιμετώπιση, αλλά και το μήνυμα που λαμβάνουν οι συνάδελφοί του. ‘Η υπόθεση αυτή δείχνει τι μπορεί να συμβεί σε έναν στατιστικολόγο όταν κάνει τη δουλειά του με ακρίβεια και την προασπίζεται’, επισημαίνει».

Γιάννης Παπαδημητρίου

DW

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Τι ακριβώς μήνυμα στέλνουν οι ελληνικές κυβερνήσεις στον ελληνικό λαό, όταν “ξεχνούν” να διεκδικήσουν τα οφειλόμενα από τους απογόνους των ναζί; Αν δεν ζητήσουμε από τον Γερμανό να σεβαστεί τα δικαιώματά μας, τότε πώς ζητάμε από τον Τούρκο να σεβαστεί τα σύνορά μας; Οι Γερμανοί έχουν υπογράψει χαρτιά για τα κατοχικά τους δάνεια, οι Γερμανοί κατέστρεψαν τις υποδομές σε ολόκληρη την χώρα, μέχρι και τα μικρά βαρκάκια έκαψαν φεύγοντας. Από μίσος για τον ελληνικό λαό, επειδή αντιστάθηκε.
  Πόσες σφαίρες ξόδεψαν οι Τούρκοι στον αγώνα της πολιτισμένης ανθρωπότητας κατά του γερμανικού κτήνους; Αν σε αυτά τα πασίδηλα και τα προφανή δεν τολμάμε, τότε με τι σθένος θα αντισταθούμε στον αιώνιο εξ ανατολών εχθρό μας;
  Σημειωτέον ότι το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων είναι ίσως το μοναδικό ζήτημα που ενώνει το 99,99% των Ελλήνων…

 2. “Με εξαίρεση ένα ποσό 115 εκατομμυρίων μάρκων που συμφωνήθηκε το 1960 για συγκεκριμένες ομάδες θυμάτων”

  Τα χρήματα αυτά δεν τα έδωσε η Γερμανία μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλες τις χώρες, στις οποίες διεπράχθησαν ναζισιτκά εγκλήματα, τα οποία σαφώς ουδεμία σχέσιν έχουν με τον πόλεμο. Αποδέκτες ήσαν οι Εβραίοι, Αθίγγανοι, Ομοφυλόφιλοι, Ιεχωβάδες και Κομμουνιστές, άνθρωποι δηλαδή που κατεδιώχθησαν για την φυλή, την θρησκεία, την σεξουαλικότητα και τα πολιτικά των φρονήματα. Οι Γερμανοί το ξέρουν πολύ καλά και το έχουν (κι αυτό) κατ’ επανάληψη ισχυρισθεί.

  Η Συμφωνία 2+4 αφορά στις δύο Γερμανίες τότε, Δυτική και Ανατολική και τους 4 Συμμάχους (ΗΠΑ, ΗΒ, Γαλλία και ΕΣΣΔ) και κατ’ ουδένα τρόπο δεσμεύει την χώρα μας, που δεν εξουσιοδότησε ποτέ κανέναν να μιλήσει/υπογάψει για λογ/σμό της.

  Η Ελλάς έπρεπε να είχε προσφύγει δικαστικά για το κατοχικό δάνειο, εν πρώτοις, και για τα άλλα εν καιρώ. Το κατοχικό δάνειο δεν είναι διαπραγματεύσιμο, διότι υπάρχουν τα αποδεικτικά στοιχεία. Ουδείς μάς εξήγησε ποτέ γιατί δεν το έχει κάμει, εδώ κι 70 χρόνια, αφού οι Γερμανοί είναι προφανέστατα κακόπιστοι.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,654ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
18,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα