Daily Sabah with AFP
Κωνσταντινούπολη 9 Μαρτίου 2025
Μόλις απομακρυνθεί από το μπλοκ, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να στραφεί στην Τουρκία για αμυντικές ανάγκες εν μέσω εντάσεων με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, χρόνια αφότου η τελευταία χρησίμευσε ως προπύργιο στην παράτυπη μετανάστευση.
Καθισμένη στο νοτιοανατολικό άκρο της ηπείρου, η Τουρκία σημαίνει πολλά για την Ευρώπη. Ωστόσο, δεν υπήρξε ποτέ πλήρες μέλος της αποκλειστικής λέσχης της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρά τη φιλοδοξία της. Το μπλοκ, ωστόσο, ίσως χρειαστεί να συνειδητοποιήσει τον ρόλο της Τουρκίας ως βασικού υπερασπιστή για την ασφάλειά του.
Η Τουρκία, με τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ και μια ακτογραμμή της Μαύρης Θάλασσας, θέλει να παίξει βασικό ρόλο στην ασφάλεια της Ευρώπης μετά την απομάκρυνση της Ουάσιγκτον από την περιοχή. Μετά από δύο γύρους συνομιλιών για την κρίση στην Ουκρανία και την ασφάλεια μετά την αλλαγή πολιτικής της Ουάσιγκτον, η Άγκυρα έσπευσε να προειδοποιήσει ότι η ευρωπαϊκή άμυνα δεν μπορεί να διασφαλιστεί χωρίς τη συμμετοχή της.
«Είναι αδιανόητο να εδραιωθεί η ευρωπαϊκή ασφάλεια χωρίς την Τουρκία», δήλωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη σύνοδο κορυφής της περασμένης Κυριακής στο Λονδίνο.
Χωρίς την Τουρκία, «γίνεται όλο και πιο αδύνατο για την Ευρώπη να συνεχίσει τον ρόλο της ως παγκόσμιου παράγοντα», πρόσθεσε.
Ανώτερος αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας επέστρεψε στο θέμα την Πέμπτη.
«Με τις παραμέτρους ασφαλείας να αναδιαμορφώνονται λόγω των πρόσφατων εξελίξεων, είναι αδύνατο να διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή ασφάλεια χωρίς την Τουρκία», είπε. Ακόμα κι έτσι, είπε ότι η Τουρκία θα είναι έτοιμη να αναπτύξει στρατεύματα στην Ουκρανία ως μέρος μιας ειρηνευτικής αποστολής “εάν κριθεί απαραίτητο”.
Η Άγκυρα υπερασπίστηκε σταθερά την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας από την έναρξη της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας το 2022 και προμήθευσε την Ουκρανία με μαχητικά drones και πολεμικά σκάφη. Αλλά έχει επίσης διατηρήσει καλούς δεσμούς με τη Ρωσία και παραμένει το μόνο μέλος του ΝΑΤΟ που δεν έχει ενταχθεί στις κυρώσεις κατά της Μόσχας.
Με τη μοναδική της θέση μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων μερών, η Τουρκία έχει επανειλημμένα προσφερθεί να φιλοξενήσει ειρηνευτικές συνομιλίες.
Ο Ερντογάν και ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν έχουν συχνά δεχτεί επισκέπτες όπως ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy.
Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία έχει αναπτύξει σημαντικά τις αμυντικές της βιομηχανίες, με τις εξαγωγές να αυξάνονται κατά 29% φτάνοντας τα 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024, κατατάσσοντάς την στην 11η θέση στις παγκόσμιες αμυντικές εξαγωγές, δήλωσε ο Ερντογάν τον Ιανουάριο.
Η επιτυχία τους οδηγούν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2, τα οποία έχουν πουληθεί σε περισσότερες από 25 χώρες, μεταξύ των οποίων η Πολωνία και η Ρουμανία, σύμφωνα με την έρευνα Military Balance του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS).
«Οι πωλήσεις σε ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα σε μέλη της ΕΕ, προσθέτουν αξιοπιστία στο επιχείρημα της Τουρκίας ότι είναι σημαντικός παράγοντας στην ευρωπαϊκή ασφάλεια», δήλωσε ο ειδικός του IISS, Tom Waldyn.
Ο στρατός της, στρατηγικά τοποθετημένος στην ανατολική πλευρά της Ατλαντικής Συμμαχίας και νότια της Μαύρης Θάλασσας, ελέγχει την πρόσβαση μέσω του Βοσπόρου και αριθμεί 373.200 ενεργούς στρατιώτες και άλλους 378.700 έφεδρους, δείχνουν τα στοιχεία της IISS.
Και αυτά τα στρατεύματα έχουν εμπλακεί σε τακτικές μάχες στη βορειοανατολική Συρία και στο βόρειο Ιράκ πολεμώντας τους τρομοκράτες του PKK, σύμφωνα με δυτικό διπλωμάτη.
«Η Τουρκία έχει διατηρήσει μια συνεπή στάση σύμφωνα με τον Χάρτη του ΟΗΕ για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα» της Ουκρανίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP). «Έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ αλλά και τον πιο αποτελεσματικό καθώς βρίσκεται σε μάχη εδώ και δεκαετίες», εξήγησε. Αλλά η συνεργασία της ΕΕ με την Άγκυρα έχει παρεμποδιστεί από την Κυπριακή διαμάχη, είπε με ίχνος αγανάκτησης. «Πόσο καιρό έχουμε την πολυτέλεια να συνεχίσουμε αυτή τη στάση;»
Για τον Nebahat Tanrıverdi Yaşar, έναν ανεξάρτητο ερευνητή και αναλυτή πολιτικής που εργάζεται στην Άγκυρα και το Βερολίνο, η προσεκτική διαχείριση των δεσμών της Τουρκίας με το Κίεβο και τη Μόσχα την έχει αφήσει σε μοναδική θέση.
«Η (Τουρκία) στοχεύει να περιηγηθεί προσεκτικά τις σχέσεις της με τη Ρωσία και τη στρατηγική αμυντική της υποστήριξη προς την Ουκρανία, ενδεχομένως με την υποστήριξη της ΕΕ, για να αναδιαμορφώσει την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή εν μέσω της εμφάνισης μιας «νέας τάξης», όπου η ΕΕ επιδιώκει να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλειά της εν μέσω μεταβαλλόμενων πολιτικών των ΗΠΑ», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Δεδομένων των προκλήσεων που συνεπάγονται, η Άγκυρα «είναι πιθανό να ακολουθήσει μια ρεαλιστική προσέγγιση βραχυπρόθεσμα, εστιάζοντας στην επέκταση των προσπαθειών της μεσολάβησης, στην εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας με επιλεγμένα ευρωπαϊκά κράτη και στη μόχλευση της αμυντικής βιομηχανίας της για να αντιμετωπίσει τα αναδυόμενα κενά στη στρατιωτική υποστήριξη», πρόσθεσε.
Αλλά ο Sümbül Kaya, ένας πολιτικός επιστήμονας στη Γαλλία, υποστήριξε ότι η Τουρκία «πάνω από όλα οδηγείται από την επιθυμία να υπερασπιστεί τα δικά της συμφέροντα». «Επεμβαίνει μόνο σε γειτονικές χώρες για λόγους εσωτερικής ασφάλειας, όπως η Συρία και το Ιράκ», είπε.
«Αλλά δεν τίθεται θέμα αποστολής στρατευμάτων για πολέμους παντού – αυτό δεν θα πήγαινε καλά στον πληθυσμό». «Αυτή η κρίση είναι μια ευκαιρία να τονίσουμε ότι η Τουρκία είναι και μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ», είπε ο Καγιά.
Επίσκεψη Τουσκ
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ είναι μεταξύ των ηγετών της ΕΕ που αντιλαμβάνονται τη σημασία της Τουρκίας στην υπεράσπιση της Ευρώπης. Καθώς ομιλούσε στην Κάτω Βουλή του πολωνικού κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα, ο Τουσκ είπε ότι η Ευρώπη χρειάζεται «τείχη έξω, όχι μέσα» για άμυνα. Δήλωσε ότι η Πολωνία αναζητούσε μορφές εκτός των προτύπων για να «αυξήσει την αποτελεσματικότητα των ενεργειών μας για την ασφάλεια της Πολωνίας». Είπε ότι η επίσκεψή του στην Τουρκία την επόμενη εβδομάδα θα επικεντρωθεί στις συνομιλίες για μεγαλύτερη εμπλοκή της Τουρκίας σε αυτό το θέμα. «Η Τουρκία είναι έτοιμη να εργαστεί για να σταθεροποιήσει την κατάσταση στην περιοχή», είπε ο Τουσκ.
Ο Τουσκ υπηρετούσε ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όταν το τελευταίο διαπραγματεύτηκε μια συμφωνία με την Τουρκία για τον περιορισμό της ροής μεταναστών στην Ευρώπη, ειδικά σε μια περίοδο αυξημένης εισροής Σύριων προσφύγων και μεταναστών που φεύγουν από τον μαινόμενο εμφύλιο πόλεμο δίπλα στην Τουρκία. Η συμφωνία του 2016 πέτυχε σε σημείο που έσωσε την Ευρώπη από το βάρος των μεταναστών και τον κόπο των πιο αποτελεσματικών τρόπων τερματισμού της παράτυπης μετανάστευσης συνολικά, δηλαδή με την αντιμετώπιση των βασικών προβλημάτων που οδηγούν σε αυτήν. Η Τουρκία φιλοξένησε μεγάλο πληθυσμό Σύριων προσφύγων των οποίων οι ανάγκες καλύφθηκαν εν μέρει από κονδύλια της ΕΕ στο πλαίσιο μιας συμφωνίας. Ωστόσο, το ταξίδι χωρίς βίζα στην Ευρώπη για τους Τούρκους πολίτες, μια δέσμευση που αναφέρεται στη συμφωνία, δεν εκπληρώθηκε, ενώ η ΕΕ σταμάτησε τις ενταξιακές συνομιλίες για την Τουρκία, η οποία φαίνεται να στρέφεται προς την ΕΕ μόνο όταν αντιμετωπίζει προβλήματα.
«Είναι σημαντικό για την Τουρκία να συμπεριληφθεί σε μηχανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Ειρηνευτική Διευκόλυνση, η οποία στοχεύει στην ανοικοδόμηση και την αναζωογόνηση της Ουκρανίας», είπε ο Ερντογάν σε διαδικτυακή συνάντηση που διοργάνωσε η ΕΕ την περασμένη εβδομάδα και επικεντρώθηκε στην ασφάλεια της Ευρώπης.
«Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει καμία εξήγηση για τον αποκλεισμό μας από τα προγράμματα προμήθειας αμυντικών προϊόντων και ανασυγκρότησης της ΕΕ, δεδομένης της υποστήριξης της αμυντικής μας βιομηχανίας στην Ουκρανία και των συνεισφορών του ιδιωτικού μας τομέα, που δεν εγκατέλειψε τη χώρα παρά τις συνθήκες πολέμου.» Επανέλαβε ότι η ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν αφορά μόνο τα μέλη της ΕΕ», συνέχισε.
Μια μέρα νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δήλωσε: «Μια βιώσιμη και αποτρεπτική αρχιτεκτονική ασφάλειας για την ΕΕ είναι δυνατή μόνο με τη συμμετοχή της Τουρκίας». «Το ζήτημα της ασφάλειας της Ευρώπης δεν μπορεί να περιοριστεί αποκλειστικά στον πόλεμο στην Ουκρανία. Το θέμα της αρχιτεκτονικής ασφάλειας της Ευρώπης πρέπει να αντιμετωπιστεί σε μακροπρόθεσμη και στρατηγική προοπτική. Σε αυτό το πλαίσιο, μια βιώσιμη και αποτρεπτική αρχιτεκτονική ασφάλειας είναι δυνατή μόνο με τη συμμετοχή της Τουρκίας», είπε ο Φιντάν μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Κροάτη ομόλογό του, Gordan Grlic Radman, στην Άγκυρα.