«Η ΕΕ δεν έχει ακόμη απάντηση για τον Ερντογάν»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Στη στάση της ΕΕ έναντι της Τουρκίας κατά τη Σύνοδο Κορυφής αλλά και στις δοκιμές των S-400 αναφέρονται γερμανόφωνα ΜΜΕ. Σχόλια και για τις τελευταίες εξελίξεις από το πεδίο του Brexit και τους χειρισμούς Τζόνσον.

«Έχει βρει η ΕΕ την κατάλληλη απάντηση στο ερώτημα πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει τις όλο και πιο σκληρές αξιώσεις ισχύος από μια υποψήφια προς ένταξη χώρα;» διερωτάται  σε σχόλιό της με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής η ελβετική εφημερίδα  Neue Zürcher Zeitung και απαντά: «Στην ανατολική Μεσόγειο η κατάσταση δεν μοιάζει καθόλου με κάτι τέτοιο. Εδώ μπορεί κανείς να δει πώς ο Ερντογάν εμπαίζει τους Ευρωπαίους».

Αναφορικά με το αποτέλεσμα της Συνόδου και τις νέες προειδοποιήσεις προς την Τουρκία, που έρχονται σε μια περίοδο νέας κλιμάκωσης των σχέσεων Ελλάδας-Κύπρου και Τουρκίας, η ΝZZ παρατηρεί: «Ακόμη και μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής, όλα παραμένουν ίδια για τον Ερντογάν. Η γενναία έκκληση με αποδέκτη την Άγκυρα, στην οποία συμφώνησαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων την Παρασκευή, καλώντας την Άγκυρα “να αντιστρέψει τις ενέργειές της” και να “αποκλιμακώσει την κατάσταση με συνέπεια και βιώσιμο τρόπο” μοιάζει να χάνεται στα αυτιά του Τούρκου προέδρου σαν μουσική υπόκρουση. Ο Ερντογάν γνωρίζει ότι μπορεί να κλιμακώσει την κατάσταση περαιτέρω. Επειδή γνωρίζει τις αδυναμίες των Ευρωπαίων, τις διαφωνίες στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, τον φόβο για το προσφυγικό.  Ο Ερντογάν γνωρίζει επίσης το πολιτικό κενό που δημιουργείται στην περιοχή από τη σταδιακή αποχώρηση των Αμερικανών. Όχι, η ΕΕ δεν έχει ακόμη καμία απάντηση σε αυτόν τον τύπο πολιτικής ισχύος».

Η «οργισμένη» αντίδραση των ΗΠΑ για τα τεστ S-400 στην Τουρκία

«Κίνδυνο για την ασφάλεια» του ΝΑΤΟ θεωρεί η Δύση ότι αποτελούν οι ρωσικοί S-400«Κίνδυνο για την ασφάλεια» του ΝΑΤΟ θεωρεί η Δύση ότι αποτελούν οι ρωσικοί S-400

Στα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε δοκιμές ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400 στη Σινώπη της βόρειας Τουρκίας αναφέρεται το τηλεοπτικό δίκυο ntv εστιάζοντας στην αντίδραση των ΗΠΑ: «Οι ΗΠΑ αντέδρασαν οργισμένα. Εάν επιβεβαιωθούν οι αναφορές, η δοκιμή θα “καταδικαστεί” με τον πιο αυστηρό τρόπο, δήλωσε εκπρόσωπος του υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη προειδοποιήσει για πιθανές συνέπειες αν η Τουρκία εγκαταστήσει το σύστημα (…) Oι ΗΠΑ έχουν απειλήσει την Άγκυρα με κυρώσεις, εάν ο νατοϊκός αυτός εταίρος ενεργοποιήσει τους S-400. Ως απάντηση στην πρώτη παράδοση ρωσικών πυραύλων, οι ΗΠΑ έχουν ήδη αποσύρει την Άγκυρα από το πρόγραμμα παραγωγής της τελευταίας γενιάς αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F35.»

Για το ίδιο θέμα το Spiegel Online παρατηρεί: «Η Δύση θεωρεί ότι το ρωσικό σύστημα αεράμυνας αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια και ότι δεν είναι συμβατό με τα στρατιωτικά συστήματα του ΝΑΤΟ. Η Ουάσινγκτον φοβάται ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα του ΝΑΤΟ, εάν η Άγκυρα ανέπτυσσε και ενεργοποιούσε το ρωσικό αμυντικό σύστημα S-400 στην επικράτειά της».

Ελλάδα, ιδανικός προορισμός για κρουαζιέρες 

H ΤUI Cruises επιλέγει Ελλάδα και το φθινόπωρο ως προορισμό χαμηλού κινδύνου H ΤUI Cruises επιλέγει Ελλάδα και το φθινόπωρο ως προορισμό χαμηλού κινδύνου

Εν καιρώ πανδημίας οι δυνατότητες για ταξίδια εξακολουθούν να είναι περιορισμένες, όμως η Ελλάδα αποτελεί εξαίρεση, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Nordwest Zeitung, η οποία σημειώνει:  «Mια γερή δόση ήλιου μέσα στο φθινόπωρο ακούγεται δελεαστική – αλλά προς τα πού; Το γερμανικό υπ. Εξωτερικών μειώνει τον αριθμό των ταξιδιωτικών προορισμών με χαμηλό κίνδυνο μόλυνσης από τον κορωνοϊό σχεδόν καθημερινά. Η Ελλάδα είναι μια επιλογή. Το λίκνο της δημοκρατίας υπόσχεται όχι μόνο μπάνια στα ζεστά μεσογειακά νερά και τις ευχάριστες θερμοκρασίες έως και 30 βαθμούς, αλλά επισκέψεις σε πολλά μνημεία της αρχαιότητας όπως η Ακρόπολη (…) Ο γερμανικός ταξιδιωτικός όμιλος TUI Cruises επέλεξε αυτόν τον προς το παρόν χαμηλού κινδύνου προορισμό και για λόγους ασφαλείας πετά αποκλειστικά με πτήσεις charter».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι κρουαζιέρες της ΤUI σε εποχές πανδημίας είναι διαφορετικές λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Για παράδειγμα ένας υπεύθυνος λοιμώξεων σε κάθε πλοίο επιτηρεί τα υγειονομικά μέτρα προστασίας. Επίσης μεταξύ άλλων υπάρχει πρόβλεψη για χρήση μόνο του 60% από τις διαθέσιμες καμπίνες, ενώ στα εστιατόρια και καφέ εν πλω χρησιμοποιούνται μόνο κωδικοί QR ώστε να αποφεύγεται η χρήση των κλασικών χάρτινων μενού. «Mέχρι στιγμής η ιδέα ήταν τόσο επιτυχημένη, που η TUI Cruises από τα μέσα Σεπτεμβριου κατάφερε να ικανοποιήσει τις επιθυμίες πελατών της, ακόμη και υπό τις παρούσες συνθήκες, για κρουαζιέρες κάτω από τον μεσογειακό ήλιο των ελληνικών νησιών -με εκδρομές σε Κρήτη, Αθήνα-Πειραιά και Κέρκυρα.» Όπως σημειώνει η Nordwest Zeitung, για την ώρα αντίστοιχα πακέτα διακοπών οργανώνονται μέχρι τον Νοέμβριο.

Οι εκπρόσωποι του Σίτι να πάνε στην Ντάουνινγκ Στριτ…

Ο «κατάλληλος» πρωθυπουργός για να οδηγήσει τη Μ. Βρετανία εκτός ΕΕΟ «κατάλληλος» πρωθυπουργός για να οδηγήσει τη Μ. Βρετανία εκτός ΕΕ

Τη σκληρή στάση του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος απειλεί με τη διακοπή των διαπραγματεύσεων για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ αναφέρεται σε σχόλιό της η Süddeutsche Zeitung, η οποία αναφέρει: «Ο Μπόρις Τζόνσον πραγματικά δεν είναι κατάλληλος για τη δουλειά της ΕΕ, οπότε είναι λογικό αυτός ο πρωθυπουργός να οδηγήσει το Ηνωμένο Βασίλειο έξω από την ΕΕ. Η ευρωπαϊκή συναίνεση λειτουργεί μόνο μέσω συμβιβασμών, αλλά αυτή η λέξη είναι ξένη για τον Μπόρις Τζόνσον. Ο κόσμος του είναι δυαδικός, γνωρίζει μόνο τη νίκη ή την ήττα και γι’ αυτό σχεδιάζει την έξοδο τώρα ως ηρωική θυσία (…) O Tζόνσον είναι ένας πρωθυπουργός των θεατρινισμών: Κοιτάξτε, δεν θέλουν να μας δώσουν καν τους ίδιους όρους με τον Καναδά, λέει και θρηνεί. Όμως κανείς δεν μπορεί πια να τον ακούει. Ο Καναδάς απέχει 6500 χλμ. και εξάγει μόλις το 8% των εμπορευμάτων του στην Ευρώπη. Κανένας εκπρόσωπος του χρηματοοικονομικού του κλάδου δεν θέλει να επενδύσει στην Ευρώπη. Ίσως οι κυρίες και οι κύριοι από το Σίτι του Λονδίνου θα πρέπει επιτέλους να πάνε στην Ντάουνινγκ Στριτ και να πουν στον πρωθυπουργό τους ότι η υπόθεση πρέπει να τελειώσει τώρα, αν η Μεγάλη Βρετανία θέλει να επιβιώσει οικονομικά.»

Δήμητρα Κυρανούδη

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα