Η ΕΕ «έσβησε» τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας

3/10/20 | 0 | 0 | 204 εμφανίσεις

Με πρόσχημα τη συνέχιση των διπλωματικών προσπαθειών από ηγετική ομάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις με την Τουρκία, οι 27 ηγέτες υιοθέτησαν ένα κείμενο συμπερασμάτων από το οποίο «έσβησαν» τις κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας. Το κείμενο συμπερασμάτων του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οικοδομήθηκε λαμβάνοντας υπόψη το στόχο ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι διπλωματικές προσπάθειες, να μην τιναχθεί στον αέρα ο επικείμενος διάλογος που θα ξεκινήσει ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, και να υποβοηθηθεί η προσπάθεια που αναλαμβάνουν Μέρκελ και Μισέλ. 

Η ΕΕ διαμήνυσε προς την Τουρκία ότι «θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα επανέλθει αναλόγως και θα λάβει αποφάσεις κατά περίπτωση το αργότερο κατά τη σύνοδο του Δεκεμβρίου». Αυτό φαίνεται να ικανοποιεί τη Λευκωσία, σύμφωνα και με τη δήλωση Αναστασιάδη, καθώς η Τουρκία θα βρίσκεται υπό επιτήρηση προκειμένου να αλλάξει την προσέγγισή της στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτά είναι τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου για Τουρκία

Η Λευκωσία θεωρεί επίσης το λεκτικό της παραγράφου 20 αρκετά σημαντικό ως προς το τι αναμένει η ΕΕ να πράξει η Τουρκία μέσα στο επόμενο δίμηνο. Ωστόσο, στην παράγραφο 17 καταγράφεται ένα γκρίζο σημείο αφού το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να απόσχει στο μέλλον από παρόμοιες ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου». Αναφορά η οποία μπορεί να ερμηνευθεί και ως μια μορφή ανοχής της παρούσας κατάστασης πραγμάτων.

Τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι από το κείμενο των συμπερασμάτων κάνοντας αναφορά στα όσα αναμένει η ΕΕ από την Τουρκία και λαμβάνοντας υπόψη τη διπλωματική προσπάθεια που θα αναληφθεί το επόμενο διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠτΔ: Δώσαμε περιθώριο στη διπλωματία

Η θετική προσέγγιση Αθήνας και Λευκωσίας οδήγησε την Άγκυρα στο συμπέρασμα ότι Ελλάδα και Κύπρος έλαβαν ότι ζητούσαν και αυτό είναι μια αρνητική εξέλιξη.

Τα συμπεράσματα ήγειραν νέες επικρίσεις από την αντιπολίτευση στο εσωτερικό με ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ να μιλούν για αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης.

philenews.com

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    24/2/21 | (1 σχόλια)
    Αντώνης Μανιτάκης, Οµότιµος καθηγητής Νοµικής του ΑΠΘ, Πρόεδρος του επιστηµονικού συµβουλίου της Νοµικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Λευκωσίας  To άρθρο πραγματεύεται την (αντι)συνταγματικότητα του πειθαναγκαστικού εμβολιασμού μιας ειδικής κατηγορίας προσώπων, που επιτελούν δημόσιο λειτούργημα και έρχονται σε προσωπική επαφή με ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας