Η ΔΥΣΚΟΛΗ ΕΞΙΣΩΣΗ ΤΗΣ ΧΙΜΑΡΑΣ: η επόμενη ημέρα

- Advertisement -

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΧΙΜΑΡΑ .-   ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΓΓΕΛΗ ΤΑΒΟ

Του Παντελή Σαββίδη

Η επόμενη ημέρα στη Χιμάρα, μετά την εκλογή του Βαγγέλη Τάβου ως νέου δημάρχου, αναδεικνύει τα προβλήματα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις πέρα από την καταλυτική επίδραση σε αυτά των εξελίξεων του τελευταίου χρόνου.

Βρίσκει, επίσης, την μειονότητα σε αγωνία για τη δυνατότητα της Αθήνας να υποστηρίξει τα αναγνωρισμένα, διεθνώς, δικαιώματά της. Ειδικά στη Χιμάρα αναμένουν να δουν πως θα εξελιχθεί το θέμα με τους τίτλους ιδιοκτησίας για τους οποίους ο νέος δήμαρχος Βαγγέλης Τάβος υπόσχεται να βρει λύση. Και δηλώνει αισιόδοξος.

Το ευρύτερο ζήτημα με τη Χιμάρα, όμως, έχει να κάνει με τον αποχαρακτηρισμό της ως μειονοτικής περιοχής και την υπαγωγή της διοικητικά στον Αυλώνα.

Οι ελληνοαλβανικές σχέσεις χαρακτηρίζονται από μια καχυποψία, ήδη, από το 1921 όταν η  Αλβανία δεσμεύτηκε για την προστασία των εθνικών δικαιωμάτων των μειονοτικών περιοχών ενώπιον της Κοινωνίας των Εθνών.

Μέρος της Χιμάρας (τα τρία από τα επτά χωριά) εντάχθηκε, αρχικά, στις περιοχές αυτές αλλά το 1945 ο Ενβέρ Χότζα την εξαίρεσε. Ως αποτέλεσμα οι ‘Ελληνες της Χιμάρας δεν είχαν δικαίωμα να ομιλούν την γλώσσα τους ούτε να βαπτίζονται με ελληνικά ονόματα.

Εξ ού και το Φρέντυ ως όνομα του κ. Μπελέρη.

Αυτή η διαχρονική καχυποψία είναι παρούσα, ως υπόβαθρο, στην τελευταία κρίση.

Σε δύσκολη κατάσταση βρίσκεται την επόμενη ημέρα και η Ομόνοια η οποία αναθάρρησε με την εκλογή Μπελέρη αλλά το αποτέλεσμα των επαναληπτικών εκλογών την έφερε σε έναν βαθύ προβληματισμό ως προς το μέλλον της.

Δεν πέρασε ασχολίαστη η θέση που αποδόθηκε στην Αθήνα «μακριά, μην ανακατεύεστε» προς όσους θα μπορούσαν να βοηθήσουν στις εκλογές, ούτε και ο περιορισμός της αντίδρασης του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών στη διαρροή σχολίων «διπλωματικών κύκλων» για την καταγγελία των εκλογικών μεθοδεύσεων.

Έμπειροι διπλωμάτες θεωρούν πως η αποκατάσταση των σχέσεων Αθήνας-Τιράνων απαιτεί λεπτούς χειρισμούς, γνώση του βάθους και της διαχρονίας των ελληνοαλβανικών σχέσεων και νέες ιδέες όπως για παράδειγμα άτυπη διπλωματική παρουσία στη Χιμάρα,   επενδύσεις και πολιτιστική παρουσία την περιοχή.

 Η ελληνική πολιτική έδειξε αδυναμία να διαχειριστεί την υπόθεση Μπελέρη αλλά και γενικότερα τις ελληνοαλβανκές σχέσεις και στην τελευταία κρίση δεν βρήκε ανταπόκριση ούτε στην Ουάσιγκτον, ούτε στις Βρυξέλλες.

Οι σχέσεις Αθήνας -Τιράνων χρειάζονται επαναπροσδιορισμό- υποστηρίζουν διπλωματικοί κύκλοι- με βάση το ενδιαφέρον για τη μειονότητα.

Η Αθήνα στερείται εργαλείων επηρεασμού των Τιράνων αφού αυτήν την στιγμή είναι παντελώς απούσα από τη χώρα. Δεν λειτουργεί στην Αλβανία ούτε μια ελληνική τράπεζα από πέντε παλαιότερα, ενώ η Ελλάδα κατατάσσεται ένατη σε επενδύσεις από πρώτη που ήταν για αρκετά χρόνια.

Οι Χιμαριώτες παρά τις πιέσεις που υφίστανται δηλώνουν ανοικτά την ελληνική καταγωγή τους, παρά το γεγονός ότι από το1945 δεν λειτουργούν ελληνικά σχολεία.

Ο ίδιος ο Ράμα είναι γόνος Χιμαριώτισσας μητέρας, της Αννας Κολέκα απ΄το χωριό Βουνό. Πιστεύει πως οι χιμαριώτες δεν είναι ούτε Έλληνες, ούτε Αλβανοί, είναι χιμαριώτες.

Ο Ράμα κατηγορήθηκε από την αντιπολίτευση για καταπάτηση 224 στρεμμάτων στο χωριό της μητέρας του και πριν μερικές ημέρες απάντησε με μια οργισμένη ανάρτηση στο Facebook στην οποία αναφέρθηκε με ανοίκειο- για πρωθυπουργό- τρόπο και στην Αθήνα. Το ύφος του δείχνει πως οι σχέσεις των δύο χωρών πρέπει να βρίσκονται στο ναδίρ.

Η Χιμάρα αποτελούσε πάντα μια δύσκολη εξίσωση για την εξωτερική πολιτική και της Αλβανίας και της Ελλάδας.

Ο Βαγγέλης Τάβος εμφανίζεται συναινετικός, υπεράνω κομματικών ιδιοτελειών, καλεί την δημοτική αντιπολίτευση σε ομόνοια και μοιράζει δημοτικά χαρτοφυλάκια, αλλά η αποστολή αυτή μοιάζει ιδιαίτερα δύσκολη.

 Βαγγέλης Τάβος: το θέμα των ιδιοκτησιών οδεύει προς οριστική λύση

Ερώτηση: Τι προβλέπετε να γίνει με τις περιουσίες των Ελλήνων της Χιμάρας;

Απάντηση: Όπως και προεκλογικά έχω υποσχεθεί και δεσμευτεί το Μέγα αυτό Θέμα θα είναι προτεραιότητα μου μέχρι την τελική λύση. Μετά από τρεις μήνες προσπάθειας, βάλαμε το τραίνο στις ράγες και το θέμα των ιδιοκτησιών οδεύει προς οριστική λύση.

Αυτό ισχύει όχι μόνο για τους Έλληνες της Χιμάρας, αλλά για όλους τους Δημότες, χωρίς την παραμικρή διάκριση και δίχως κανέναν αποκλεισμό. Και όπως ήδη έχετε πληροφορηθεί, αυτή είναι μια διαδικασία που προχωράει μέρα με τη μέρα και δεν πρόκειται να σταματήσει μέχρι τη στιγμή που και ο τελευταίος Χιμαραίος να λάβει τον τίτλο ιδιοκτησίας.

Αυτό το ζωτικό ζήτημα για όλους τους Χιμαραίους, έπρεπε να έχει βρει λύση πριν από τριάντα χρόνια. Εκείνο που δεν έγινε από το 1991 και μέχρι σήμερα, το καταφέραμε να το υλοποιήσουμε σε λίγους μήνες, παραδίδοντας πάνω από 1800 τίτλους ιδιοκτησίας, και πολύ σύντομα αυτή η υπόθεση θα λάβει τέλος οριστικά.

Τέρμα η κοροϊδία τα ψευτοδιλήμματα και οι παραπλανητικές υποσχέσεις διαφόρων πολιτικάντηδων!

Ερώτηση: Ποιο αντιλαμβάνεσθε ότι θα  είναι το μέλλον της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία;

Απάντηση: Δεν είναι εύκολη η απάντηση. Στην πορεία των τριάντα χρονών Δημοκρατίας η Ε.Ε.Μ συρρικνώθηκε από ανθρώπινο δυναμικό και έλλειψη σοβαρών επενδύσεων στις υποδομές κυρίως. Παρ’ όλα αυτά εγώ είμαι αισιόδοξος.

Η είσοδος της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανοίξει νέες προοπτικές και για το δικό μας χώρο.

Όλα αυτά τα χρόνια υπήρξαν λάθη και παραλήψεις, από τις δυο πλευρές, καθώς και αρκετές χαμένες ευκαιρίες. Αυτά  πρέπει να μας γίνουν μαθήματα, και να καταθέσουμε ένα ολοκληρωμένο μελετημένο και κοστολογημένο μακροπρόθεσμο σχέδιο ώστε να χαράξουμε όλοι μαζί την μελλοντική πορεία του δικού μας τόπου και χώρου.

Όσον με αφορά, από τη θέση του Δήμαρχου της Χιμάρας θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου προς τη σωστή κατεύθυνση.

Έχουμε τη θέληση, τη βούληση, την απαιτούμενη εμπειρία και πλέον δεν μας επιτρέπονται λάθη.

Ερώτηση: Πως βλέπετε να εξελίσσονται οι Ελληνοαλβανικές σχέσεις;

Απάντηση: Ως Δήμαρχος δεν έχω να πω κάτι γι’ αυτό. Ως άνθρωπος όμως που τα τελευταία τριάντα χρόνια βρέθηκα στην πρώτη γραμμή της πολιτικής σκηνής αλλά και ως Έλληνας, έχω να πω, πως οι Ελληνοαλβανικές σχέσεις πέρασαν από σαράντα κύματα.

Λάθη έχουν γίνει και από τις δυο πλευρές. Εκφράζω όμως την πεποίθηση πως πολύ σύντομα θα παραμεριστούν οι μικρό – παρεξηγήσεις ώστε να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις για το καλό και την ευημερία των δυο γειτονικών χωρών, των δυο φίλων λαών που δεν έχουν τίποτε που να τους χωρίζει.

Σε αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλω και εγώ με όλες μου τις δυνάμεις.

Βαγγέλης Τάβος

Δήμαρχος Χιμάρας.

ΤΟ ΒΗΜΑ

 

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Έλληνας και χριστιανός ορθόδοξος είναι ο Βαγγέλης ,απλώς θα ακολουθήσει την φαναριώτικη πολιτική μέχρι να μπει η Αλβανία μετά το ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε , οπότε όλη η Αλβανία θα είναι η ενδοχώρα της Ελλάδος ,ιδίως της Ηπείρου και τότε εκεί θα επενδύσουν πολλά οι πλουσιότεροι Έλληνες.
    Ο κ. Μπελέρη -εδώ που τα λέμε- ”κοντράρισε” τον κ.Ράμα, αλλά ο τελευταίος θα τον παρακαλέσει ως ευρωβουλευτή που γνωρίζει την αλβανική. ”Καιρός φέρνει τα λάχανα ,καιρός τα παραπούλια” .
    Η ΕΛΛΑΔΑ ,ΜΕ ΟΠΟΙΑΝΔΗΠΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΤΟ ΒΕΤΟ ΤΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΡΑΙΜΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΘΑ ΧΑΣΕΙ.
    Υ.Γ Τώρα δεν θέλει και να ”κοντραρισθεί” και με τις ΗΠΑ , που έχουν περί πολλού τον σύμμαχο κ. Ράμα.
    Ούτε αυτό το καταλαβαίνουμε;;;

    • “οπότε όλη η Αλβανία θα είναι η ενδοχώρα της Ελλάδος”

      Κι ύστερα ξύπνησες και ήταν ο κώλος σου ξεσκέπαστος 🙂

      “Ο κ. Μπελέρη -εδώ που τα λέμε- ”κοντράρισε” τον κ.Ράμα, αλλά ο τελευταίος θα τον παρακαλέσει ως ευρωβουλευτή που γνωρίζει την αλβανική”

      Βέβαια, τον στενοχώρησε τον “κ.” Ράμα, τον φίλο τού Κούλεως, γι αυτό κι αυτός τον “απέσυρε”, ώστε να μπορεί το καρντάσι του να τρώει ανενόχλητος τις περιουσίες των Ελλήνων. Αφήνεις φράσεις ημιτελείς (“αλλά ο τελευταίος θα τον παρακαλέσει ως ευρωβουλευτή που γνωρίζει την αλβανική”) …. για τι πράγμα;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα