Η Διευκρινιστική Δήλωση του Κωνσταντίνου Πικραμένου για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη

Print Friendly, PDF & Email
spot_img
neakriti.gr

Μετά την σημερινή τοποθέτηση του επικεφαλής της πολιτικής κίνησης Δημοκρατικό Κίνημα Εθνικής Απελευθέρωσης Παναγιώτη Λαφαζάνη στον 98.4 στα όσα δήλωσε για την συνέντευξη του ο εμπειρογνώμονας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Κωνσταντίνος Πικραμένος, την ίδια ημέρα στον 98.4 σε δική του συνέντευξη που ακολούθησε, ο κ. Πικραμένος με δημόσια επιστολή του προς τον 98.4 με τίτλο «Άρθρο – Αποκατάσταση στη Παρέμβαση του κ. Λαφαζάνη» αναφέρει τα εξής:

«Άρθρο Αποκατάσταση στην παρέμβαση του κ. Λαφαζάνη

Άκουσα προσεκτικά τα όσα είπε ο κ. Λαφαζάνης στην πρώτη και δεύτερη παρέμβαση του στην εκπομπή του κ. Σαχίνη (98.4 radio). Προσπάθησα να επικοινωνήσω εκ των υστέρων μαζί του για να ξεκαθαρίσω τις θέσεις μου….Δεν μπόρεσα να μιλήσω μαζί τους και δημοσιεύω το παρόν άρθρο. Η παρέμβαση μου αναφορικά με τις δηλώσεις του κινήθηκε σε δυο κατευθύνσεις:

  • Πρώτον αφορούσε τις Ρωσικές Υπηρεσίες Πληροφοριών και την άσκηση ενεργητικών μέτρων στην Ευρώπη. Η ειδησεογραφία και η βιβλιογραφία για τις επιχειρήσεις των Μυστικών Υπηρεσιών της Ρωσίας τα τελευταία τουλάχιστον 15 χρόνια είναι ΕΥΡΕΙΑ για όποιον θέλει να εμπλουτίσει τις γνώσεις του. Μολις προχτες (16.6.2022) η Αυστριακή αντικατασκοπεία ανακοίνωσε τον εντοπισμό – επέλαση ενός αξιωματικού πληροφοριών της GRU (Ρωσική Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών), άνευ διπλωματικής ιδιότητας (illegal) ο οποίος επιχείρησε να προσληφθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης που ερευνά υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου στη Γεωργία (2008) και Ουκρανία (2022).  Στο βιβλίο μου “Οι Μυστικές Υπηρεσίες του 21ου αιώνα” (Εκδόσεις Ινφογνώμων) το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα υπάρχει ειδικό κεφάλαιο για τη δράση της CIA και της Ρωσικής FSB πριν και κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.
  • Η δεύτερη αφορά τα λεγόμενα του κ. Λαφαζάνη. Και εδω ξεκινάει η παρεξήγηση

Ο ίδιος δήλωσε ότι εξαιτίας της υποστήριξής του στους Ρωσόφωνους της ανατολικής Ουκρανίας έχει καταχωρηθεί Ο ΙΔΙΟΣ σε ειδικό κατάλογο τρομοκρατών (της Κρατικής Ασφάλειας SBU) της Ουκρανίας. Επί αυτού αναφερόμουν όταν υποστήριξα ότι  ΜΠΟΡΕΙ ο κ. Λαφαζάνης να έχει προβλήματα με την Ελληνική Εισαγγελία καθώς ενδέχεται οι Ουκρανικές Αρχές να ζητήσουν την έκδοσή του στην Ουκρανία. Ενδεχομένως να μην ήμουν σαφής. Το αναγνωρίζω…

  • Ουδέποτε έκανα σύνδεση του υπο ίδρυση Κόμματος του με χρηματόδοτηση ή άλλη στήριξη από τη Ρωσία ή την εν Ελλάδι Ρωσική Πρεσβεία. Υπάρχει η απομαγνητοφώνηση της ομιλίας μου για αυτό. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος περί αυτού. Αναφερόμουν σε ξένα πολιτικά κόμματα που έχουν λάβει ΕΠΙΣΗΜΑ τραπεζικό δάνειο (από Ρωσική ιδιωτική τράπεζα) όπω το Κόμμα της κ. Λε Πεν
  • Η χρήση του ρήματος “μπαινοβγαίνει” ήταν ατυχής εκ μέρους μου. Δεν ξέρω πόσες φορές ο κ. Λαφαζάνης έχει προσκληθεί από τη Ρωσική Πρεσβεία ή άλλες επίσημες Αρχές της Ρωσίας στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Αν τον έθιξε η συγκεκριμένη έκφραση του ζητάω συγγνώμη.
  • Όσον αφορά τον όρο “πράκτορας προπαγάνδας” είναι όρος που χρησιμοποιείται κατά κόρον στη διεθνή ορολογία. Στις ΗΠΑ και στη Ρωσία υπάρχει σχετικός νόμος που απαγορεύει σε νομικά και φυσικά πρόσωπα να προβαίνουν σε προβολή θέσεων και εκπροσώπηση συμφερόντων τρίτων χωρών ΑΝ δεν έχουν προηγουμένως δηλωθεί στους αντίστοιχους καταλόγους του Υπουργείου Δικαιοσύνης. ΕΚΕΙ αναφερόμουν όταν είπα οτι οι θέσεις του κ. Λαφαζάνη, (αν τις εξέφραζε στην ίδια τη Ρωσία πχ υπέρ των ΗΠΑ) θα ήταν αντικείμενο έρευνας και ποινικής δίωξης καθώς ΕΚΕΙ θα “θεωρείται πράκτορας προπαγάνδας” με βάση τις τροποποιήσεις του νόμου το 2021. Δεν αναφερόμουν στο κ. Λαφαζάνη αλλά στις προβλέψεις του Ρωσικού Ποινικού Κώδικα. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει αντίστοιχο αδίκημα. Θέλω να το ξεκαθαρίσω.
  • Όταν χρησιμοποίησα τους όρους “δεν έχει αίσθηση κινδύνου” και “τον προειδοποιώ” αναφερόμουν στα ενεργητικά μέτρα που λαμβάνουν οι Ρωσικές Υπηρεσίες. Καλοπροαίρετα το είπα για να τον “προφυλάξω” από ενδεχόμενες δυσάρεστες καταστάσεις και παγίδες. Υπάρχουν αντίστοιχα παραδείγματα στην Ευρώπη. Δεν τον απείλησα με κάτι αλλά τον προειδοποίησα για τις τακτικές των Ρωσικών Υπηρεσιών.

Εν κατακλείδι απευθυνόμενος στον κ. Λαφαζάνη θέλω να τον ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΩ ότι στην Ελλάδα οι θέσεις του και οι απόψεις του δεν ποινικοποιούνται. Εγώ ασχολούμαι με τις Υπηρεσίες Πληροφοριών όχι με τους πολιτικούς. Οι δράσεις των Υπηρεσιών (όλων των χωρών) με ενδιαφέρουν και κατά πόσο “στρατολογούν ή μη” φυσικά και νομικά πρόσωπα σε Ευρωπαϊκο επίπεδο. Ελπίζω να είμαι σαφής.

Και πάλι λυπάμαι για την όποια παρερμηνεία.

Με εκτίμηση

Κώστας Πικραμένος

Διευθυντής Ερευνών CP Consulting

Εμπειρογνώμων Ευρ. Κοινοβουλίου»

spot_img

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,750ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
22,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα