Η διακοπή των ροών αερίου θα φέρει ύφεση

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Tο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε χθες πως η διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου θα προκαλούσε βαθιά ύφεση στην Ουγγαρία, τη Σλοβακία, την Τσεχία αλλά και την Ιταλία, εκτός εάν καταφέρουν να εντείνουν τη συνεργασία τους με εναλλακτικούς προμηθευτές

Tο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε χθες πως η διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου θα προκαλούσε βαθιά ύφεση στην Ουγγαρία, τη Σλοβακία, την Τσεχία αλλά και την Ιταλία, εκτός εάν καταφέρουν να εντείνουν τη συνεργασία τους με εναλλακτικούς προμηθευτές. Ειδικότερα, ερευνητές του ΔΝΤ ανέφεραν σε blog ότι ορισμένες χώρες μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπες με ελλείψεις έως και 40% της κανονικής τους κατανάλωσης σε περίπτωση πλήρους διακοπής των ρωσικών ροών.

Σε μια τέτοια περίπτωση η Ουγγαρία θα δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα, με βουτιά άνω του 6% στο ΑΕΠ της, ενώ στη Σλοβακία, την Τσεχία και την Ιταλία η συρρίκνωση μπορεί να φθάσει και το 5% εάν δεν συνεχιστούν απρόσκοπτα οι εναλλακτικές ροές προμηθειών, συμπεριλαμβανομένου του υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Στο πιο αισιόδοξο σενάριο μιας τελείως ενοποιημένης αγοράς, η οικονομική ζημία για την Ουγγαρία φθάνει στο 3% του ΑΕΠ της, ενώ η Σλοβακία και η Ιταλία θα αντιμετωπίσουν μείωση 2%, και το ΑΕΠ της Τσεχίας θα συρρικνωθεί λίγο λιγότερο από 2%.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες θα αντιμετωπίσουν ελλείψεις αερίου που αντιστοιχούν στο 40% της κανονικής τους κατανάλωσης, προειδοποιεί το ΔΝΤ.

Στο χειρότερο σενάριο, αυτό της πλήρους διακοπής, το γερμανικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 2%, ενώ στο αισιόδοξο οι απώλειες για το Βερολίνο θα φθάσουν το 1% του ΑΕΠ, με προϋπόθεση την πρόσβαση σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας και τη μείωση της κατανάλωσης.

Οι ερευνητές του ΔΝΤ αναφέρουν ακόμα ότι οι ευρωπαϊκές υποδομές και η παγκόσμια προσφορά αντιμετωπίζουν από τον Ιούνιο του 2021 μείωση 60% στις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου. Στο μεταξύ, και ενώ ο επίτροπος Οικονομικού Προγραμματισμού και Προϋπολογισμού Γιοχάνες Χαν έχει δηλώσει πως η Κομισιόν δεν αναμένει πως θα ξαναρχίσει η παροχή φυσικού αερίου από τον Nord Stream 1 μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης, πηγές με γνώση του ζητήματος δήλωσαν στο Reuters ότι η παροχή του αερίου θα ξεκινήσει εγκαίρως αύριο. Οι εν λόγω πηγές, που μίλησαν σε καθεστώς ανωνυμίας, τόνισαν πάντως ότι η ροή του αερίου θα είναι σε χαμηλότερο επίπεδο από τη χωρητικότητα του αγωγού, που ανέρχεται περίπου στα 160 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα.

Πηγή: Reuters

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα