Η υπόσχεση του βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Άρθουρ Τζέιμς Μπάλφουρ, για την εγκαθίδρυση μιας «εβραϊκής πατρίδας» στην Παλαιστίνη, με σεβασμό στα δικαιώματα των λαών που ζουν ήδη στην περιοχή…
Οι συζητήσεις που προηγήθηκαν της Διακήρυξης είχαν να κάνουν με τις λεπτομέρειες στη διατύπωση. Η φράση «εβραϊκή πατρίδα» χρησιμοποιήθηκε εσκεμμένα αντί της λέξης «πολιτεία», μιας και το επίσημο Λονδίνο δεν παραδέχτηκε ποτέ ότι στόχος του ήταν η δημιουργία ενός εβραϊκού κράτους. Επιπλέον, η αλλαγή μιας πρόθεσης οροθετούσε αυτή την πατρίδα μέσα στην Παλαιστίνη προς αποφυγής του εποικισμού όλης της περιοχής, ενώ στο τελικό κείμενο προστέθηκε και η αναφορά στα δικαιώματα των μη εβραϊκών κοινοτήτων.
Όλες αυτές οι αλλαγές ήταν αποτέλεσμα πιέσεων ενός αντι-σιωνιστή εβραίου και υπουργού της ινδικής κυβέρνησης, του Έντουιν Σάμιουελ Μοντάγκου, που πίστευε ότι η Διακήρυξη Μπάλφουρ στην αρχική της μορφή θα ενίσχυε τους αντισημιτικούς διωγμούς.
Η επιστολή περιελήφθη τρία χρόνια αργότερα στη Συνθήκη των Σεβρών, με την οποία διαμοιράστηκαν τα ιμάτια της πάλαι ποτέ κραταιάς Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η Μ. Βρετανία πήρε υπό την εντολή της τα εδάφη της Παλαιστίνης, κατόπιν αποφάσεως της Κοινωνίας των Εθνών. Οι Εβραίοι της Διασποράς ενθαρρύνθηκαν να μεταναστεύσουν κατά χιλιάδες στη «Γη της Επαγγελίας» και των προγόνων τους, προς μεγάλη αντίδραση των ντόπιων Αράβων.
Η πληθυσμιακή ισορροπία της περιοχής άρχισε να διαταράσσεται, η απελευθερωτική για τους Εβραίους -τρομοκρατική για τους Άραβες- οργάνωση «Χαγκάνα» ανέλαβε δράση και οι Βρετανοί «ένιπταν τας χείρας τους», όταν δεν υποστήριζαν το εβραϊκό στοιχείο. Έτσι φθάσαμε στο 1948, όταν δημιουργήθηκε το κράτος του Ισραήλ σε παλαιστινιακά εδάφη.
Η επιστολή Μπάλφουρ προς Ρότσιλντ δεν ήταν απλώς ένα ευχολόγιο!
Και εγώ ανέφερα σε σχόλιό μου μετά την εισβολή της ΧΑΜΑΣ στο Ισραήλ την επιστολή Μπάλφουρ ,αλλά δεν γνώριζα ότι αυτή η επιστολή περιελήφθη στην Συνθήκη των Σεβρών ,-αυτήν ντε με την οποίαν νομιμοποίησαν οι Σύμμαχοι μας στην ΑΝΤΑΝΤ την απόφαση του Ελευθερίου Βενιζέλου να ”εκστρατεύουμε” στην Μικρά Ασία .
Διαβάζεις ,μαθαίνεις .
Όχι, δεν ήταν ευχολόγιο. Ήταν μία απάτη, για να ελκύσει το εβραϊκό στοιχείο των ΗΠΑ να υποστηρίξει την Αντάντ (Entente Cordiale). Την δεκαετία τού 40, οι Άγγλοι παρενέβαλαν συνεχή εμπόδια στην ίδρυση εβραϊκού κράτους, υποστηρίζοντας τον αραβικό πληθυσμό, πράγμα που οδήγησε τελικά στην τραγωδία τού ξενοδοχείου “Κing David” στην Ιερουσαλήμ. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά.