Η διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης και το νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η νέα συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και σημασία, καθώς ξεκίνησε στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης

Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης ολοκλήρωσε τις εργασίες της, μετά από ένα χρόνο εκδηλώσεων, συζητήσεων, κατάθεσης και ανταλλαγής απόψεων και γόνιμου διαλόγου των Ευρωπαίων πολιτών. Στην Έκθεση που παρέλαβαν την Ημέρα της Ευρώπης οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνονται οι προτάσεις της Διάσκεψης για τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σε εννέα (9) τομείς.

Η νέα συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και σημασία, καθώς ξεκίνησε στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, η οποία μετέβαλε σημαντικά τους όρους της κοινωνικής και οικονομικής ζωής διεθνώς.

Η ανοιχτή ευρωπαϊκή κοινωνία βρέθηκε αντιμέτωπη με ταυτόχρονες προκλήσεις που αφορούσαν το υγειονομικό, το περιβαλλοντικό, το δημοσιονομικό και το νομικό περιβάλλον. Η Ένωση κατέβαλε έντονες προσπάθειες για να διαχειριστεί αποτελεσματικά την πανδημία, προστατεύοντας τους πολίτες, διαφυλάσσοντας τα δικαιώματά τους, και λαμβάνοντας ταυτόχρονα σειρά μέτρων για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα της οικονομίας και της κοινωνίας.

Ο ιστορικός χρόνος που εξελίσσεται φαίνεται να είναι τόσο πυκνός καθώς, λίγους μήνες μετά την επιτυχή διοργάνωση του συνεδρίου για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης από την Ο.Κ.Ε. στην Ελλάδα, βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα πρόκληση διεθνώς, όπως αυτή εκδηλώνεται μετά την αποδοκιμαστέα εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την αδυναμία εξεύρεσης διπλωματικής λύσης. Αυτή η νέα πραγματικότητα, ή ακόμη και διατήρηση ενός νέου διεθνούς status-quo με την επιβολή των όπλων, δοκιμάζει σημαντικά τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες και διαμορφώνει νέα διλήμματα πολιτικής και διεθνούς προσανατολισμού. Μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η αβεβαιότητα και η αστάθεια παραμένει σταθερή παράμετρος στη διεθνή σκηνή με σημαντικές προεκτάσεις για τις εθνικές πολιτικές, και ίσως αυτή τη φορά η αβεβαιότητα και η αστάθεια εμφανίζονται με το πιο βίαιο πρόσωπο.

Διανύοντας μια περίοδο διαδοχικών ως προς την έναρξη και ταυτόχρονων ως προς τις επιπτώσεις κρίσεων (οικονομική, δημοσιονομική, υγειονομική και ενεργειακή), τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη, βρέθηκαν παράλληλα στο μεταίχμιο της «εξέλιξης» της κλιματικής αλλαγής σε κλιματική κρίση, στο μεταίχμιο της Ευρωπαϊκής ανταπόκρισης στην πανδημία και της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής, με τα γεγονότα αυτά να καθιστούν απαραίτητη την αναζήτηση των κατάλληλων μέσων και μέτρων για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων σε οικονομικό, κοινωνικό και θεσμικό επίπεδο.

Οι συνέπειες της υγειονομικής κρίσης στην απασχόληση και την οικονομία, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και οι συνακόλουθες αλλαγές σε εργασία και επιχειρηματικότητα θέτουν στο επίκεντρο την ανάγκη για ένα νέο ευρωπαϊκό κοινωνικό συμβόλαιο, βασισμένο στην εφαρμογή πολιτικών συμβατών με το στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης, την ενίσχυση της οικονομικής δημοκρατίας και την προσέγγιση της απασχόλησης ως εργαλείο ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής, σύμφωνα και με την Ατζέντα του 2030 του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η Ο.Κ.Ε. θεωρεί κρίσιμο οι πολιτικές αυτές να αντανακλούν τις ευρωπαϊκές αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατικής διακυβέρνησης και της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Διαφαίνεται σήμερα ότι με βάση τις τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις, ο «πράσινος μετασχηματισμός» θα αποτελέσει τη νέα τεχνολογική και οργανωτική πραγματικότητα για τις στρατηγικές, τη λειτουργία και την ανάπτυξή τους στις κοινωνίες και την αγορά.

Διαφαίνεται επίσης ότι απαιτούνται ισχυρές θεσμικές παρεμβάσεις για την εμπέδωση της διεθνούς συνεργασίας, την εμβάθυνση της διπλωματίας, αλλά και την εφαρμογή πολιτικών στο εσωτερικό των χωρών με έμφαση στην κοινωνική προστασία, τα δικαιώματα των ευπαθών ομάδων και τη δημοκρατία εν γένει.

Ειδικότερα ως προς την εμβάθυνση του κοινωνικού διαλόγου και της ανάπτυξης καλών πρακτικών σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, η Ο.Κ.Ε. Ελλάδος, σε συνεργασία με την ΕΟΚΕ, αποτελούν τους κατ’ εξοχήν εκφραστές και υπερασπιστές των διαδικασιών που διευρύνουν τη ενεργό συμμετοχή των πολιτών και οδηγούν σε κοινωνική λογοδοσία και θωράκιση των θεσμικών εργαλείων.

Το επόμενο διάστημα, καθώς τα τρία θεσμικά όργανα της Ένωσης θα εξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο θα δοθεί συνέχεια στις προτάσεις της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα ενημερώνουμε και θα ενθαρρύνουμε την οργανωμένη κοινωνία των πολιτών για τη διαρκή ενεργό συμμετοχή της στο ευρωπαϊκό εγχείρημα.

*Γιάννης Πάιδας, Πρόεδρος της Ο.Κ.Ε.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα