Βύρων Ματαράγκας: Η δήλωση του κ. Ακάρ περί εξόδου της Ελλάδος από την Λωζάννη δεν είναι ένα ακόμα ευφυολόγημα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Βύρων ΜαταράγκαςΑκαδημαϊκός

Ο Χουλουσί Ακάρ (Arif Akdogan/Turkish Defense Ministry via AP, Pool)

Mετά από το σοκ, που προκάλεσε η τρομοκρατική επίθεση στην Λεωφόρο Ανεξαρτησίας στο Πέρα της Κωνσταντινούπολης στις 13 Νοεμβρίου 2022, η ζωή επανήλθε στους κανονικούς ρυθμούς της με τα γνωστά φλέγοντα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης!

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι με ιδιαίτερη βαρύτητα, όπως ο Υπουργός Άμυνας κ. Ακάρ και ο κ. Ιμπραχίμ Καλίν – ο οποίος είναι τα μάτια και τα αφτιά του Προέδρου Έρντογαν– με επανειλημμένες σκληρές  δηλώσεις τους ζήτησαν την «αποχώρηση όλων των στρατιωτικών μονάδων, ακόμα και της αστυνομίας»…. από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την Δωδεκάνησο!

Όμως, μία πολύ σημαντική δήλωση του Τούρκου Υπουργού Άμυνας πέρασε εντελώς απαρατήρητη μέσα στην ροή της καθημερινής ειδησεογραφίας. Πρόκειται για την δήλωση του κ. Ακάρ περί εξόδου της Ελλάδος από την Λωζάννη ένεκα της στρατιωτικοποιήσεως των νησιών του Αιγαίου!

Η δήλωση αυτή αντιμετωπίστηκε στην Ελλάδα ως ένα ακόμα παραλήρημα, ένας ακόμα παροξυσμός, μία ακόμα υστερία, μία ακόμα φρενίτιδα των Τούρκων και άλλα παρόμοια παιδαρειώδη ευφυολογήματα!

Σε μία περίοδο, κατά την οποία η όξυνση στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις έχει ηλεκτρίσει επικίνδυνα την ατμόσφαιρα, το γεγονός ότι οι σχολιαστές, αναλυτές, διαμορφωτές της κοινής γνώμης και λοιποί συμπαρομαρτούντες ειδήμονες και μή στην Ελλάδα, παίρνουν αυτές τις δηλώσεις στο σορολόπ, δείχνει μία απίστευτη εγκληματική ανευθυνότητα!

Εκπλήσσομαι με το γεγονός ότι, δεν βγήκε κάποιος με στοιχειώδη σοβαρότητα και υπευθυνότητα να διερωτηθεί τι εννοούσε ο ……ποιητής μιλώντας για «έξοδο της Ελλάδος από την Λωζάννη»;

Πρόκειται για την δήλωση στη συνέχεια προηγουμένων δηλώσεων ενός Υπουργού Εθνικής Άμυνας, ο οποίος μαζί με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Σοϊλού, είναι οι ισχυρότεροι πολιτικοί στην Τουρκία μετά τον Πρόεδρο Έρντογαν, και όχι για την δήλωση ενός κλόουν περιφερόμενου θιάσου!

Σκόπιμο κρίνεται να συμπληρώσω για την ορθή ενημέρωση των Νεοελλήνων, ότι, ο κ. Ακάρ είναι έμπιστος και του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ!!!

Ήδη με άρθρο μου στις 3 Αυγούστου 2020 είχα απαριθμήσει και περιγράψει τις μεθοδευμένες κινήσεις των Τούρκων μεταξύ ενός θερμού επεισοδίου και της ενόπλου συρράξεως με την Ελλάδα.

Ως πρώτη κίνηση είχα αναφέρει την έγερση του ζητήματος της αποστρατιωτικοποιήσεως των νησιών του Αιγαίου. Κάτι που έγινε! Μάλιστα, έγραψα σε εκείνο το άρθρο μου ότι, πρόθεσή τους είναι να το πάνε πολύ μακρυά και να κατηγορήσουν την Ελλάδα για διάπραξη εγκλήματος κατά της Ειρήνης!

Επί πλέον, επεσήμανα τον εύστοχο τρόπο- θα έλεγα τον πονηρό τρόπο- με τον οποίον ο Υπουργός κ. Ακάρ έθεσε το θέμα!

Συγκεκριμένα είπε: «Τα νησιά δόθηκαν στην Ελλάδα υπό την αίρεση της αποστρατιωτικοποιήσεως! Η αίρεση αυτή δεν πληρούται! Συνεπώς και η επέλευση του αποτελέσματος πρέπει να ανακληθεί!».

Στοιχειώδεις γνώσεις των Γενικών Αρχών του Δικαίου  περί πληρώσεως της αιρέσεως και επελεύσεως των εννόμων αποτελεσμάτων, και μή πληρώσεως της αιρέσεως και μή επελεύσεως των εννόμων αποτελεσμάτων αυτής αντιστοίχως!

Ενδείκνυται να υπενθυμίσω ότι δεν πρόκειται για ατομικές δηλώσεις του Υπουργού κ. Ακάρ, ο οποίος άλλωστε είναι Στρατηγός. Έχει στρατιωτική αγωγή! Δεν έχει νομική παιδεία!

Πρόκειται για μία – όπως πάντα- μεθοδευμένη κίνηση των Τούρκων που έχει επιμελώς προετοιμασθεί από ομάδα ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι μελέτησαν όλες τις πτυχές του θέματος και εισηγήθηκαν συγκεκριμένες ενέργειες με εναλλακτικές δράσεις!

Ως προς το θεμελιώδες ερώτημα, άραγε τι εννοούσε ο ποιητής……….μιλώντας για «έξοδο της Ελλάδος από την Λωζάννη», παρατηρώ τα ακόλουθα:

Ως γνωστόν, η Τουρκία ισχυρίζεται ότι, η Ελλάδα στρατιωτικοποίησε τα νησιά του Αιγαίου και έτσι παραβίασε το άρθρο 13 της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης του 1923.

Σύμφωνα με το άρθρο 13 της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης, προς εξασφάλιση της Ειρήνης η Μυτιλήνη, η Χίος, η Σάμος και η Ικαρία δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν για εγκατάσταση ναυτικής βάσης ή για ανέργεση κάποιου οχυρωματικού έργου (παρ.1).

Οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις στα νησιά αυτά θα έπρεπε να περιορισθούν στον συνήθη αριθμό των καλουμένων για την στρατιωτική υπηρεσία, οι οποίοι θα μπορούσαν να εκγυμνάζονται επί τόπου, και σε μία δύναμη χωροφυλακής και αστυνομίας που θα έπρεπε να είναι ανάλογη προς την δύναμη χωροφυλακής και αστυνομίας που υπάρχει σε ολόκληρο το έδαφος της Ελλάδος (παρ.3).

Ως προς την ουσία του ζητήματος, δηλαδή σχετικά με την στρατιωτικοποίηση των νησιών, ως γνωστόν η Τουρκία έστειλε δύο επιστολές στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, στις οποίες απάντησε η Ελλάδα με ισάριθμες επιστολές.

Σχετικά με τις επιστολές της Ελλάδος, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κ. Τσαούσογλου δήλωσε ότι, οι επιστολές αυτές δεν περιέχουν νομικά επιχειρήματα!

Μη γνωρίζοντας το περιεχόμενο των επιστολών που έστειλε η Ελλάδα στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, δεν μπορώ να έχω άποψη!

Όμως, γνωρίζω τις νομικές συνέπειες που υπαινίσσεται ο κ. Ακάρ με την προαναφερθείσα δήλωση του.

Ο κ. Ακάρ αναφέρεται στο άρθρο 60, παρ. 2 της Σύμβασης της Βιέννης του 1969 για το Δίκαιο των Συνθηκών.

Σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου αυτού, ουσιώδης παραβίαση πολυμερούς συνθήκης από ένα μέρος παρέχει το δικαίωμα στο άλλο μέρος που θίγεται ιδιαίτερα από την παραβίαση, να την επικαλεσθεί ως λόγο αναστολής της Συνθήκης εν όλω ή εν μέρει ως προς τις σχέσεις με το υπαίτιο κράτος.

Σύμφωνα δε με την παράγραφο 3 του ιδίου άρθρου, ουσιώδη παραβίαση συνθήκης αποτελεί η παραβίαση μιάς διατάξεως σημαντικής για την πραγματοποίηση του αντικειμένου ή του σκοπού της συνθήκης.

Σημειωτέον ότι, η Σύμβαση της Βιέννης του 1969 για το Δίκαιο των Συνθηκών κωδικοποίησε το προισχύον διεθνές εθιμικό δίκαιο. Επομένως δεσμεύει όλα τα κράτη, ακόμα και εκείνα, τα οποία δεν κύρωσαν την Σύμβαση αυτή.

Λέει λοιπόν, ο κ. Ακάρ ότι, η Τουρκία, η οποία θίγεται ιδιαίτερα από την παραβίαση εκ μέρους της Ελλάδος του άρθρου 13 της Συνθήκης της Λωζάννης, θα μπορούσε να επικαλεσθεί το άρθρο 60, παρ.2 της Σύμβασης της Βιέννης του 1969 για το Δίκαιο των Συνθηκών, και να ζητήσει την αναστολή της Συνθήκης της Λωζάννης ως προς τις σχέσεις με την Ελλάδα!

Αναμφιβόλως το άρθρο 13 της Συνθήκης της Λωζάννης περιέχει διάταξη σημαντική για την πραγματοποίηση του σκοπού της Συνθήκης, που είναι η εξασφάλιση της Ειρήνης.

Η Συνθήκη της Λωζάννης περιέχει 143  άρθρα. Επισυνάπτονται 17 Συμβάσεις, Δηλώσεις και Πρωτόκολλα, που υπογράφηκαν στην Λωζάννη την ίδια ημέρα, δηλαδή στις 24 Ιουλίου 1923.

Η Τουρκία δεν πρόκειται να ζητήσει την αναστολή της Συνθήκης της Λωζάννης εν όλω, αλλά εν μέρει ως προς τις σχέσεις με την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, θα ζητήσει την αναστολή του άρθρου 12, με το οποίο τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, εκτός της Ίμβρου, της Τενέδου και των Λαγουσών Νήσων, και συγκεκριμένα η Λήμνος, η Σαμοθράκη, η Μυτιλήνη, η Χίος, η Σάμος και η Ικαρία τέθηκαν υπό την κυριαρχία της Ελλάδος.

Αυτό εννοεί ο κ. Ακάρ και οι λοιποί Τούρκοι αξιωματούχοι, όταν μιλάνε για αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδος στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου! Δεν εννοούν κατ΄ανάγκη στρατιωτική κατάληψη των νησιών αυτών!

Η επίκληση του άρθρου 60, παρ.2 της Σύμβασης της Βιέννης του 1969 για το Δίκαιο των Συνθηκών μπορεί να γίνει με δήλωση προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και τα λοιπά αντισυμβαλλόμενα κράτη της Συνθήκης της Λωζάννης, δηλαδή το Ηνωμένο Βασίλειο, την Γαλλία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, την Ρουμανία και τα διάδοχα κράτη του «Κράτους των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων», δηλαδή την Σερβία, την Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο, το Κόσοβο, την Βοσνία- Ερζεγοβίνη, την Κροατία και την Σλοβενία.

Επιπροσθέτως, η Τουρκία θα ισχυρισθεί ότι, η παραβίαση του άρθρου 13 της Συνθήκης της Λωζάννης, που είναι μία Συνθήκη Ειρήνης,συνιστά Έγκλημα κατά της Ειρήνης!

Προ τριμήνου, μιλώντας επί 40 λεπτά στο Τηλεοπτικό Κανάλι AKIT, που είναι ο εκφραστής της Θεοκρατίας και των Θρησκευομένων και υποστηρίζει τον Πρόεδρο Έρντογαν και το κυβερνών κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP),εξήγησα με πειστικά επιχειρήματα κοινής λογικής ότι, τα νησιά του Αιγαίου στρατιωτικοποιημένα δεν συνιστούν απειλή για την Τουρκία!

Ο παρουσιαστής της εκπομπής, υψηλόβαθμο στέλεχος του συγκροτήματος ΑΚIT, αφού με άκουσε χωρίς να με διακόψει, είπε ότι, η Τουρκία θα προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο!!!

Πρόκειται για μία ατραπό άκρως επικίνδυνη για την Ελλάδα, που δεν αντιμετωπίζεται με δηλώσεις πρωθυπουργών και υπουργών κρατών-μελών της Ε.Ε. του στυλ «δεν αμφισβητείται η κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου»! Βέβαια, αυτές οι δηλώσεις γίνονται ύστερα από αίτημα- προτροπή της κυβερνήσεως της Ελλάδος!

Είναι σαν να προσπαθεί κανείς να γιατρέψει τους πόνους της περιτονίτιδος και του καρκίνου με απλά παυσίπονα!

Πλανώνται πλάνην οικτράν, όσοι στην Αθήνα νομίζουν ότι, η Ελλάδα, ταμπουρωμένη πίσω από τον Θείο Σαμ και την Ε.Ε., θα κατισχύσει επί της Τουρκίας!

Έθνος

spot_img

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Βύρων Ματαράγκας, ακαδημαϊκός .
    Είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μπαχτσέ -Σεχίρ της Ιστανμπούλ – -Κωνσταντινουπόλεως μας.
    ”Αυτά λένε οι αριθμοί”.
    Έγραψε στις 07.06.2022 και το άρθρο ” ο θείος Σαμ και ο μπάρμπας στην Κορώνη”, που δικαιολογούσε τις αντιδράσεις του κ. Ερντογάν για την επιτυχημένη επίσκεψη του πρωθυπουργού μας κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.
    ΤΙ ΚΑΛΑ ΝΑ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΕΝΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΣΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΣΙ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΑ ΜΥΡΙΑ ΟΣΑ ΑΔΙΚΑ ΚΑΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ.
    ΑΦΕΡΙΜ ΚΥΡΙΕ ΜΑΤΑΡΑΓΚΑ.

  2. Αγαπητέ μου κύριε Ματαράγκα νομίζω ότι ξεχνάτε κάτι σημαντικό κι απόλυτα καθοριστικό…

    Η κυριαρχία της Ελλάδας στα Ελληνικά νησιά ΔΕΝ δόθηκε με την Συνθήκη της Λωζάνης για να υφίσταται οποιαδήποτε αίρεση που να την αφορά στην κυριαρχία της.

    Η Ελλάδα απέκτησε την Κυριαρχία της επί των.νησιων της με την Συνδιάσκεψη του Λονδίνου του Φεβρουαρίου 1914 .
    κι ύστερα από την Συνθήκη του Λονδίνου του Μαϊου 1913 και το Πρωτόκολλο της Αθήνας του 1913 σε όλα τα οποία συνέπραξε η Οθωμανική Αυτοκρατορία.

    Γιατί στα 1914 ΔΕΝ ΥΠΉΡΧΕ ΤΟΥΡΚΙΑ.

    Την προϋπάρχουσα της Τουρκίας ,προ εννέα ετών και από το 1914 κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου κι όλα εν γένει τα νησιά του Αιγαίου πλην των Ιταλικών τότε Δωδεκανησων την αποδέχθηκε η Τουρκία από τις πρώτες προτάσεις του άρθρου 12 της Συνθήκης της Λωζάνης 23.7.1923.

    Γιατί με την Συνθήκη της Λωζάνης 24.7.1923 το μόνο που ιδρύεται και μπορεί να τεθεί υπό αίρεση η ύπαρξη του είναι το ίδιο το Τουρκικό κράτος, το οποίο , γνωστό τοις πάσι με τις υπερπτήσεις που πραγματοποιεί, παραβιάζει αυτό κατάφορα το άρθρο 13 της Συνθήκης της Λωζάνης, θέτει αυτό υπό αίρεση την ύπαρξη του .

    Το δε Τουρκικό κράτος πουθενά στην Συνθήκη της Λωζάνης δεν αναφέρεται ως συνεχιστής της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και πως θα μπορούσε άλλωστε?

    Αυτό λοιπόν που αν βγει ποτέ εκτός Συνθήκης Λωζάνης διακυβευεται πλέον η ίδια η ύπαρξη του αγαπητέ μου κύριε Ματαράγκα είναι το ίδιο το Τουρκικό κράτος γιατί η Συνθήκη της Λωζάνης συνιστά την ιδρυτική τπράξη ενός μορφώματος που άλλο κράτος είναι δυτικά της Άγκυρας, άλλο κράτος στα ανατολικά της κι εντελώς άλλο κράτος στον νότο του και το οποίο συντηρήθηκε μέχρι τώρα, που προσπαθεί να αυτονομηθεί, ενιαίο κι ακέραιο γιατί συνεφερε τμ τις Μεγάλες Δυνάμεις.

    Γι’αυτό φίλτατε μου κύριε Ματαράγκα μην ανησυχείτε και πολύ.
    Ούτε οι Έλληνες, όπως βλέπετε το έριξαν στο σορολοπ, ούτε αγνοούν τι τους γίνεται.
    Κι αν έχει τα κότσια ο κύριος Ακαρ κι ο σεβάσμιος Πρόεδρος του ας πανε στην Χάγη για να τους εξηγήσουν πόσα απίδια πιάνει ο σάκος τους . Εκεί θα τους περιμένουν κι άλλες εκπλήξεις….

    Όμως επειδή ακριβώς τις υποπτεύονται για αυτό προτιμούν τις απειλές και τις ηχορυπανσεις των τουρκικών ρεφρέν κι αποφεύγουν την Χάγη σαν τον διάολο το λιβάνι και προτιμούν να ξύνονται στην γκλίτσα του τσομπανι την οποία γνώρισαν πολύ καλά δις οι πρόγονοι τους , μια στα 1821 και δεύτερη στα 1912- 1913 και καλά θα κάνουν να γνωρίζουν πως έχουμε κι ένα τρίτο ραντεβού μαζί τους, εάν προτιμήσουν το απόνεννοημενο αθετώντας τον λόγο και την υπογραφή των προγόνων τους στην Συνθήκη της Λωζάνης….

    Ειλικρινά αγαπητέ μου αντιλαμβάνομαι το άγχος σας, καθότι βρίσκεστε εκεί κι ακούτε σωρηδόν από τους δέκτες σας τις πλύσεις εγκεφάλου ,μέσω ψευδεπίγραφων δικολαβίστικων εμπαιγμών που πραγματοποιούν συστηματικά στους συμπαθείς κατά τα άλλα πολίτες αυτής της χώρας.

    Όμως εδώ είναι Ελλάδα.
    Έχετε πίστη στους συμπατριώτες σας..
    Κανέναν Έλληνα δεν πρόκειται να εμπαιξουν τα κουτσαβάκια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα