«Η γη της Ελλάδος είναι και καρποφόρος και παμφόρος»

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

 Του Στέλιου Παπαθεμελή*

Κάποτε ευημερούσαν τουλάχιστον οι αριθμοί, αν και δυστυχούσαν οι άνθρωποι. Τώρα μαζί με τους πολίτες δυστυχούν και οι αριθμοί. Εφιαλτική η  πρόσφατη έκθεση τού ΙΝΕ/ΓΣΕΕ:ο δείκτης φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού από 27,7% το 2010 έφτασε το 2015 το 37,7%, η πραγματική ανεργία βρίσκεται στο 29,6%, το 51,6% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα αμείβεται λιγότερο από 800 ευρώ. Οι όποιες προσλήψεις πάντοτε ευέλικτης μορφής φτάνουν το 54,7%.

Η απασχόληση κατέρρευσε, η μακροχρόνια ανεργία κινείται πάνω από 70%, το κατά κεφαλήν πραγματικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 25%.

Στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2017 μετρήθηκαν λουκέτα 100 επιχειρήσεων καθημερινώς .

«Ότι τα πράγματα δεν βαίνουν

κατ΄ ευχήν στην Αποικία/

δεν μέν’ η ελαχίστη αμφιβολία»

θα επανελάμβανε ο σοφός Αλεξανδρινός.

Πεμπτουσία της φιλοσοφίας τών κακή τη μοίρα «διασωστών» μας δεν είναι η ανάπτυξη και η παραγωγή, αλλά η αφαίμαξη. Προτεραιότητά τους να μας πουλήσουν τα προϊόντα τους, όχι να αγοράσουν δικά μας, τα οποία άλλωστε το ένα μετά το άλλο φρόντισαν να μην τα παράγουμε.

Αυτά, όταν η «γη της Ελλάδος», όπως έγραψε (5/9/1821) ο Κοραής («Πολιτικαί παραινέσεις προς τους Έλληνας», σελ. 68) «είναι και καρποφόρος και παμφόρος(= παράγει τα πάντα), ικανή και τους κατοίκους της να θρέψη και πολλούς άλλους(…). Από την φροντίδα λοιπόν της γεωργίας πρέπει να αρχίσωμεν όχι μόνον διότι πληθύνουσα τας τροφάς πληθύνει τους κατοίκους της ερημωθείσης από τον εξολοθρευτήν τύραννον της Ελλάδος [τότε το τούρκο, τώρα τους διεθνείς τοκογλύφους] αλλά και ημερώνει τα ήθη καθώς ημερώνει τους καρπούς της γης».

Ο Αριστοτέλης έλεγε ότι «βέλτιστος δήμος ο γεωργικός εστί» (Πολιτικά στ΄, 1318b 10). Εμείς όμως εισάγουμε σχεδόν τα πάντα. Στα τελευταία 7 χρόνια πραγματοποιήσαμε εισαγωγές 240 δισ. € – πράξη εθνικής αυτοκτονίας. Ενώ εξήγαμε ζάχαρη, καταντήσαμε να πληρώνουμε 55.500.000 €  για εισαγωγή γαλλικής (μετά το κλείσιμο της ΕΒΖ στέλνοντας στην ανεργία τους χιλιάδες που δούλευαν εκεί καἰ στην καλλιέργεια ζαχαροτεύτλων), 142.000.000 € για γαλλικό και ολλανδικό γάλα. Έχει καταλυθεί κάθε έννοια οικιακής οικονομίας πια.

Άλλα σπαρταριστά νούμερα: 33.000.000 € για ιταλικό χαρτί υγείας (αφού κλείσαμε τη Softex), 33.500.000 € για προτηγανισμένες γαλλικές πατάτες!!! Ανάλογα ισχύουν για κρέας, ψάρια και άλλα διατροφικά προϊόντα που πλουσιοπάροχα παρήγε κάποτε η ελληνίδα γη και οι θάλασσές της .

Από τον μανάβη της γειτονιάς μας, καμαρώστε τη…συγκομιδή μας:

Αχλάδια Ιταλίας, φασολάκια Μαρόκου, ραγού πατατάκια + μωβ Γαλλίας, σταφύλια Χιλής, σέσκουλο Ιταλίας, σέλερι Ιταλίας, φινίκιο Ιταλίας, βανίλιες Ν. Αφρικής, λάϊμ Βραζιλίας, τσίλι Ισπανίας, άϊσμπεργκ Ισπανίας, μάνγκο Περού, μπλάκμπερυ Μεξικού, μύρτιλα Χιλής, ανανάς Αγίου Δομηνίκου, τζίντζερ Κίνας, σκόρδα Κίνας κ.λ.π. Δείγμα εκ των ενόντων…

Η ΚΑΠ έπληξε καίρια, αντί να δώσει προτεραιότητα στον πρωτογενή πλούτο και να αναδιαρθρώσει, την εγχώρια παραγωγή. Τα μνημόνια ολοκλήρωσαν την καταστροφή.Για ορισμένες παθογένειες μάς φταίνε ασφαλώς οι ξένοι. Για τις περισσότερες μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας.

Τετρακόσιες πενήντα χιλιάδες (450.000) Ελληνόπουλα πήραν τον ομματιών τους (2008-2016). Όλοι τους επιστήμονες, οι περισσότεροι μεταπτυχιακοί και διδακτορούχοι, η μεγαλύτερη διαρροή εγκεφάλων.

Γηράσκουμε μηδέν διδασκόμενοι. Γηράσκουμε χωρίς ανανέωση των γενεών. Οι θάνατοι είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις. Σε 15 χρόνια το 1/3 των Ελλήνων θα είναι άνω των 60 ετών. Οι γείτονές μας Αλβανοί μουσουλμάνοι έχουν δείκτη γονιμότητας 3,5 και εμείς πέσαμε κάτω του 1…

Ο γλωσσικός εκτραχηλισμός του Ερντογάν κατά πάντων και πασών είναι ακατάπαυστος. Οι αποδέκτες της αθυροστομίας του πριν την «γευθούν» σίγουρα δεν καταλάβαιναν τι σημαίνει τούρκος. Ας ελπίσουμε ότι όσο περισσότερο ο ισλαμιστής παραφέρεται, τόσο οι Ευρωπαίοι θα προσγειώνονται.

Οι ειδήσεις λένε ότι τα πήγε καλά ο Νίκος Κοτζιάς στην Ουάσιγκτον. Μακάρι για το καλό της πατρίδος. Γερμανία και Αμερική είναι τρομερά δύσκολο να «ξεκολλήσουν» από την εκ πεποιθήσεως αφοσίωση τους στην Τουρκία και την ψευδαίσθησή τους ότι χωρίς την Άγκυρα χάνουν τον έλεγχο της νοτιοανατολικής Λεκάνης και την ευρύτερης Μεσογείου. Ο Ερντογάν πατάει σε δύο βάρκες, ή μάλλον μετεωρίζεται δουλεύοντας τους πάντες. Αυτό όμως δεν μπορεί να το κάνει επ΄ άπειρον, εκτός αν οι άλλοι αποδειχθούν απείρως…άπειροι!

Οι ΗΠΑ πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ο σταθερότερος και χρησιμότερος γεωστρατηγικός εταίρος τους στην περιοχή είναι η Ελλάδα και το αβύθιστο αεροπλανοφόρο τους η Κρήτη  με την Σούδα. Για να είναι τίμια και διαρκής η σχέση προϋποθέτει ανταλλάγματα, ήτοι εμπράγματες εγγυήσεις για την ελληνική ασφάλεια και ευρύτερα πολλαπλή στήριξη που για τις ΗΠΑ κοστίζουν ελάχιστα. Ίδωμεν!

*Πρόεδρος Δημοκρατικής Αναγέννησης

E-mail: stelios@papathemelis.gr, danagennisi.press@gmail.com

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αγαπητέ κ. Παπαθεμελή, θα ήθελα από εσάς, που αναγνωρίζω ότι αποδείξατε πως είστε ένας έντιμος πολιτικός, τον οποίο δυστυχώς ο λαός μας, ατυχέστατα, τον έχει παραμερίσει με την ψήφο του,να μην διάβαζα στο κείμενό σας την περιγραφή των προβλημάτων της χώρας μας αλλά προτάσεις για την λύση των.
  Προτάσεις για τα θεμελιώδη προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, για να μπορέσει να εξέλθει από την κατάρρευση ή την ύφεση κατ΄άλλους της οικονομίας και ευρύτερα την ουσιαστική παρακμή της χώρας.
  Ποιο συγκεκριμένα πως θα αποκτήσει ρευστότητα χρήματος για την οικονομία της η Ελλάδα μας, αν αυτό είναι εφηκτό εντός της Ευρωζώνης ή εάν είναι αναγκαίο να επιστρέψουμε στο εθνικό μας νόμισμα και πως θα μπορέσουμε να επιτύχουμε την ανασυγκρότηση της (παραγωγική, θεσμική, πολιτισμική).
  Προσωπικά πιστεύω ότι η εξάχρονη πορεία της εσωτερικής υποτίμησης δεν “έπεισε” τους “επενδυτές” να φέρουν κεφάλαια στη χώρα και έτσι να αρχίσει η περιβόϊτη ανάπτυξη. Η χώρα όμως έχει άμεση ανάγκη να λυθεί αυτό το ζήτημα, που είναι πλέον ζήτημα εθνικής ύπαρξης να λυθεί σήμερα και όχι αύριο. Είναι δεδομένο ότι η ΕΚΤ δεν μας παρέχει αυτήν την ρευστότητα, αφού θεσμικά δεν μπορεί να έχει τον ρόλο του έσχατου δανειστή των κρατών μελών της Ε.Ε. Οι διεθνείς επενδυτές στο μέλλον κάποια μέρα μπορεί να έλθουν, το πότε είναι απρόβλεπτο, όπως και κάποια μέρα θα έλθει και η δευτέρα παρουσία, όμως ίσως τότε να είναι αργά, ίσως σ΄αυτόν τον τόπο θα υπάρχουν μόνο γέροντες Έλληνες. Ρευστότητα λοιπόν σήμερα και όχι αύριο. Η ανασυγκρότηση θέλει σχέδιο, θέλει όραμα, θέλει επανακαθορισμό αξιών και κοινωνική εμπέδωσή των. Γι΄αυτά πρέπει να μας γράφετε. Αυτά θα διώξουν από εμάς τους πολίτες την μοιρολατρία, τέτοια θα μας δώσουν εμπιστοσύνη στους εαυτούς μας και θα μας εμπνεύσουν αγωνιστικότητα. Τα λόγια μου αυτά είναι κριτικά είναι όμως λόγια αγωνίας για τον τόπο μας και αγάπης για το πρόσωπό σας.

  • Ποιοί δολοφόνησαν τόν αμερικανό δημοσιογράφο Τζόρτζ Πόλκ, στή Θεσσαλονίκη;
   (…το πτώμα του βρέθηκε να επιπλέει στον όρμο της Θεσσαλονίκης στις 16 Μαΐου 1948…)
   Γιατί τόν δολοφόνησαν;

   Λίγες μόνο εβδομάδες μετά τη δολοφονία του απεσταλμένου του CBS Τζορτζ Πολκ στην Ελλάδα το 1948…»(τί μετέδιδε στίς ΗΠΑ αυτός ό ανταποκριτής γιά όλη τή μέση Ανατολή; σσ),
   μαγειρεύει πρίν 20 περίπου χρόνια, τά ήδη τότε πρό πολλού μαγειρεμμένα,
   «ο εκδότης…, το Πανεπιστήμιο Τεμπλ της Φιλαδέλφειας στις ΗΠΑ…»
   κι ό πολύπειρος, πρόσφατα αποβιώσας, Στάθης Ευσταθιάδης από Τό Βήμα μάλλον σιγοντάρει διακριτικά, νά μήν εκτεθεί κιόλας ό άνθρωπος, ό πρός θάνατον πάντως, όπως όλοι μας…]

   Άν γνωρίζατε τίς απαντήσεις, θά τίς λέγατε καί σ’ εμάς,
   αγαπητέ κ.

   Νικήτα Αποστόλου,

   εμάς πού ακόμη αγνοούμε οποία η Βιβλική Εσθήρ καί ό “θείος” της Μαρδοχάϊ καί
   ποίος ό θανάσιμος ρόλος αυτών κατά τών Ελλήνων 500 χρόνια πρό Χριστού,

   έτσι πού
   πάνε χρόνια από τά αισχρά οικογενειοκρατικά ξεράσματα τής θεολογικής σχολής τού ΕΚΠΑ,

   καί πού
   άν μέ ρωτήσετε σχετικά μέ τό άν η θεολογική σχολή τού ΑΠΘ πού
   μαθαίνουμε τά νέα του εδώ καί χρόνια από τό Αστυνομικό καί Δικαστικό Δελτίο Ειδήσεων,
   φορά ήδη kippah, sarik, κι αφ’ τά δυό ή όχι,

   δέν μέ βρίσκετε εύκαιρο;

   1948 // May 14

   διά μετα-προ-πόνησιν:
   μέ τή σάπια έως μυελού οστέων Α΄ Εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης τών 86 βενιζέλων
   τί σχέση μπορεί νά ‘χει;

   αυτή η νύχτα μένει, πού λέει ό λόγος γιά νά πάνε κάτω τά φαρμάκια, άχρι καιρού…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,656ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
18,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα