Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ χαρακτήρισε την Τουρκία «απαραίτητο εταίρο»- τι είπε για Ελλάδα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ανναλένα Μπέρμποκ (Annalena Bärbock) έκανε γραπτή δήλωση πριν από τις επισκέψεις της σε Πακιστάν, Ελλάδα και Τουρκία, που θα ξεκινήσουν σήμερα και θα διαρκέσουν έως τις 10 Ιουνίου.

«Η επίσκεψή μου στην Τουρκία με οδηγεί σε έναν απαραίτητο εταίρο και σε μια χώρα που συνδέεται περισσότερο με τη δική μας παρά με οποιαδήποτε άλλη».

Ο Μπέρμποκ είπε ότι  σε εκατομμύρια ανθρώπους στη Γερμανία «χτυπά μια καρδιά Γερμανού και Τούρκου» και ότι οι εποχές που αυτό θεωρούνταν πρόβλημα έχουν περάσει.

«Για μένα αυτό σημαίνει διπλό καρδιακό παλμό, διπλή δύναμη», εκτίμησε η  Μπέρμποκ.

Ο Μπέρμποκ δήλωσε ότι θα μιλήσει ανοιχτά με τους Τούρκους φίλους της, όπως σε κάθε στενή σχέση, «για τη σημασία του ΝΑΤΟ και της (συμμαχίας) θα ενισχυθεί με την αποδοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας, τους τρόπους εξόδου του Πούτιν από τον συστηματικό πόλεμο των σιτηρών και την Τουρκία. Διαμεσολάβηση που δίνει ελπίδα στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.. Φυσικά, θα θίξω και τα θέματα για τα οποία υπάρχουν μεγάλες, εν μέρει θεμελιώδεις διαφωνίες στην Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσκεψη στην Ελλάδα

Ανέφερε ότι θα επισκεφθεί την Ελλάδα, έναν από τους στενότερους εταίρους στην Ευρώπη,  λέγοντας η  Μπέρμποκ είπε ότι θα συναντηθεί στην Αθήνα για να δει  τους ανθρώπους που υποστηρίζουν την Ουκρανία, στην κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην επιθετικότητα της Ρωσίας και στην αποφασιστικότητά της να πολεμήσει την κλιματική κρίση και επιτάχυνση της εξάπλωσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η Μπέρμποκ είπε ότι αν και πολλοί Γερμανοί γνωρίζουν την Ελλάδα μόνο λόγω των διακοπών που έκαναν, γνωρίζουν ελάχιστα για την έκταση των φρικαλεοτήτων που διέπραξαν οι Γερμανοί κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.

«Ως υπουργός Εξωτερικών, είναι σημαντική επιθυμία μου να κρατήσω αυτή τη μνήμη ζωντανή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο όσον αφορά την ασφάλεια στη Μεσόγειο, η Μπέρμποκ δήλωσε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και οι Ευρωπαίοι εταίροι πρέπει να συμπαρασταθούν ομόφωνα σε μια στιγμή που η τάξη ασφαλείας της Ευρώπης αμφισβητείται θεμελιωδώς από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Μπέρμποκ δήλωσε ότι τα προβλήματα πρέπει να επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων και όχι με κλιμάκωση της έντασης και σημείωσε ότι αυτό θα είναι σημαντικό θέμα στις συνομιλίες που θα έχει στην Άγκυρα.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών ανέφερε, επίσης,  ότι μεταξύ των βασικών θεμάτων της επίσκεψής της στο Πακιστάν,  είναι η κατάσταση στο Αφγανιστάν, η καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης και η απάντηση της Ρωσίας στον «πόλεμο των σιτηρών», αφού το Πακιστάν επηρεάζεται περισσότερο από τις εξελίξεις σε αυτά τα ζητήματα από πολλές άλλες χώρες.

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης της Μπέρμποκ θα είναι το Πακιστάν,   θα έχει σήμερα συνομιλίες στο Ισλαμαμπάντ, θα ταξιδέψει στην Ελλάδα στις 8 Ιουνίου και στην Τουρκία στις 9 Ιουνίου. Ο Μπέρμποκ, η οποία θα έχει συνομιλίες στην Τουρκία έως τις 10 Ιουνίου, θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και οικονομικών κύκλων, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα.

Ajans Haber

https://www.echedoros-a.gr

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα