«Η Γερμανία αίρει, τελικά, το βέτο της για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter στην Τουρκία»

- Advertisement -

(Ο τίτλος από το γαλλικό δημοσίευμα)

Τον Ιανουάριο, αφού ενέκρινε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία εξουσιοδοτήθηκε να προμηθευτεί 40 F-16 «Vipers» καθώς και 79 κιτ για τη μετατροπή παλαιών αεροσκαφών αυτού του τύπου σε αυτό το νέο πρότυπο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, γράφει η γαλλική ιστοσελίδα άμυνας “Zone Militaire”.

Για την Άγκυρα, αυτό ήταν ένα τίμημα για τον αποκλεισμό της από το πρόγραμμα F-35, που αποφασίστηκε από την κυβέρνηση του Προέδρου Τραμπ για την αγορά ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S400.

Από τότε όμως, φαίνεται ότι το τουρκικό υπουργείο Άμυνας έχει αναθεωρήσει τα σχέδιά του. Τον Ιούλιο, το πρακτορείο Bloomberg ανέφερε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης της παραγγελίας κιτ εκσυγχρονισμού για παλαιότερα F-16. Κάτι που δεν θα ήταν αβάσιμο, καθώς το τελευταίο πρέπει να εκσυγχρονιστεί με εξαρτήματα τοπικής κατασκευής στο πλαίσιο του έργου Özgür.

Ωστόσο, λίγες εβδομάδες πριν λάβει το πράσινο φως για την απόκτηση F-16 «Vipers», ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ επιβεβαίωσε την πρόθεση της Άγκυρας να προμηθευτεί έως και 40 Eurofighter EF-2000.

«Θέλουμε να αγοράσουμε μερικά. Είναι ένα πολύ αποδοτικό αεροσκάφος. Παράγονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και την Ισπανία. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισπανία συμφωνούν και τώρα εργάζονται για να πείσουν τη Γερμανία», δήλωσε κατά τη διάρκεια ακρόασης στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση τον Νοέμβριο του 2023.

Τότε, οι γερμανικές αρχές ήταν επίσης αντίθετες στην πώληση 48 Typhoon στη Σαουδική Αραβία, προς μεγάλη απογοήτευση των βρετανών ομολόγων τους, που τότε ηγούνταν των διαπραγματεύσεων με το Ριάντ. Τελικά, τον Ιανουάριο, και ενώ αναφερόταν επίμονα η υπόθεση της Σαουδικής παραγγελίας για το Rafale, κατέληξαν να άρουν τις αντιρρήσεις τους.

Θα είναι το ίδιο και με την Τουρκία;

Μέχρι το περασμένο καλοκαίρι η γερμανική θέση απέναντι στην Τουρκία δεν είχε αλλάξει, κάτι που είχε ενοχλήσει τον κ. Γκιουλέρ. «Είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά ένα άλλο μέλος του ΝΑΤΟ είναι αντίθετο στο να αγοράσουμε αυτά τα αεροπλάνα», δήλωσε εκνευρισμένος.

Στο περιθώριο της αεροπορικής έκθεσης του Farnborough τον Ιούλιο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της κοινοπραξίας Eurofighter [BAE Systems, Airbus and Leonardo], ο Τζιανκάρλο Μετζανάτο, ανέφερε ότι οι «προσπάθειες» της Άγκυρας να αποκτήσει τους Typhoons «αποτράπηκαν από το Βερολίνο», πιθανώς για την αιτία της εντάσεις που προκαλούνται από τις τουρκικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τούτου λεχθέντος, η Γερμανία είχε περιορίσει σημαντικά τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού της προς την Τουρκία κατά τη διάρκεια της επίθεσης που η τελευταία εξαπέλυσε κατά των Κουρδικών πολιτοφυλακών της Συρίας τον Οκτώβριο του 2019. Αλλά αυτό, εκ των προτέρων, δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα.

Πράγματι, το Der Spiegel ανέφερε πρόσφατα ότι η γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού χαλάρωσε τους κανόνες της για τις πωλήσεις όπλων, εγκρίνοντας άδειες εξαγωγής στην Τουρκία συνολικού ύψους 340 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό αντανακλά μια «αξιοσημείωτη αλλαγή κατεύθυνσης από την πλευρά της κυβέρνησης», σημειώνει η εβδομαδιαία έκδοση.

Και είναι ακόμη πιο «αξιοσημείωτο» ότι η Γερμανία δεν αντιτίθεται πλέον στην πώληση του Typhoon στην Τουρκία. Τουλάχιστον, αυτό πρότεινε ξεκάθαρα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε μαζί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη στις 19 Οκτωβρίου.

«Αυτό είναι κάτι που θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, αλλά το οποίο τώρα ηγείται η Μεγάλη Βρετανία», δήλωσε ο κ. Σολτς, όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό.

«Θέλουμε να αφήσουμε πίσω κάποιες από τις δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν στο παρελθόν στην προμήθεια προϊόντων αμυντικής βιομηχανίας και να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας», είπε στη συνέχεια ο Ερντογάν.

Νωρίτερα, αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι «βρίσκονταν σε εξέλιξη τεχνικές εργασίες για την απόκτηση αεροσκαφών Eurofighter Typhoon».

Και πρόσθεσε, ενώπιον του Τύπου: «Αυτή η εργασία έχει στόχο να επιταχύνει τη διαδικασία. Δεν τέθηκαν όροι στο πλαίσιο αυτής της εργασίας».

Για την κοινοπραξία Eurofighter, αυτή η πιθανή σύμβαση με την Τουρκία θα ήταν μια ανάσα, καθώς δεν έχει πουλήσει Typhoon / EF-2000 για εξαγωγή από το 2017.

Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι τα αεροσκάφη που σχεδιάζει να παραγγείλει η Τουρκία είναι όλα καινούργια.

Προκειμένου να επιταχυνθεί αυτό το αρχείο, το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να παραδώσει τους Τυφώνες της Τάξης 1 που η Βασιλική Αεροπορία πρέπει να αποσύρει από την υπηρεσία.

Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Άμυνας ανέφερε ότι οι συζητήσεις για την πώληση του Typhoon προχωρούν.

«Όταν εξετάζουμε μια πιθανή εξαγωγή Eurofighter, συνεργαζόμαστε στενά με τις κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει κάθε έθνος να υποστηρίξει τις εξαγωγές των άλλων», υπενθύμισε.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
37,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα