Η γενοκτονία των Ποντίων και ο Νίκος Καζαντζάκης.

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Χθες συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ποντίων από τους Τούρκους. Τριακόσιες πενήντα τρεις χιλιάδες (353.000) οι μετρημένοι νεκροί. Εκατό πενήντα χιλιάδες (150.000) διασώθηκαν από τον Νίκο Καζαντζάκη και μεταφέρθηκαν στην Θεσσαλονίκη

Το 1929 ο Καζαντζάκης ήταν Γενικός Διευθυντής στο Υπουργείο Περιθάλψεως. Με εντολή του Ελευθερίου Βενιζέλο θα συγκροτήσει μια ομάδα, στην οποία μετείχε και ο αιώνιος φίλος του Ζορμπάς, και θα μεταβεί στον Καύκασο. Δύσκολο το έργο του.

Το Υπουργείο Εξωτερικών είχε προτείνει την μεταφορά στον Πόντο. Ο Καζαντζάκης διαφωνεί και πηγαίνει στο Παρίσι, όπου βρίσκονταν ο Βενιζέλος για διαπραγματεύσεις. Mε την έγκριση του οργανώνει τη μεταφορά τους στη Θεσσαλονίκη.

Στην «Αναφορά στον Γκρέκο» γράφει: «Πόνεσα την αιώνια σταυρωμένη ράτσα μου που κινδύνευε και πάλι στο προμηθεϊκό βουνό του Καυκάσου. Δεν ήταν ο Προμηθέας, ήταν η Ελλάδα καρφωμένη πάλι από το κράτος και τη βία στον Καύκασο -αυτός είναι ο σταυρός ο δικός της- και φωνάζει. Φωνάζει τους ανθρώπους, τα παιδιά της να τη σώσουν».

spot_img

5 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ἡ κάθε γραμμή αὐτοῦ τοῦ κειμένου, ἀμέτρητα ἀνθρώπινα δράματα
  καί συγκλονιστικός ὁ τρόπος που τά διάβασε καί ἀγωνίσθηκε ὁ Νίκος Καζαντζάκης.
  Στά λόγια του βρίσκουμε ἀπαντήσεις.
  Πρῶτα πρέπει νά μάθουμε καί νά διδαχθοῦμε ἀπό ἕνα τέτοιο κείμενο.

  «Πρώτη φορά παρουσιαζόταν στη ζωή μου η ευκαιρία να μπω στην πράξη να μη έχω πια να παλεύω με Χριστούς και Βούδες , παρά με ζωντανούς ,σάρκα και κόκαλα ανθρώπους.Καλή η στιγμή να δοκιμάσω αν η πράξη είναι η μόνη ικανή ν απαντήσει, κόβοντας με το σπαθί της τους αξεδιάλυτους κόμπους της θεωρίας. Δέχτηκα και για έναν άλλο λόγο ∙ πόνεσα την αιώνια σταυρωμένη ράτσα μου που κιντύνευε πάλι στο προμηθεϊκό βουνό του Καυκάσου . Δεν ήταν ο Προμηθέας, ήταν η Ελλάδα καρφωμένη πάλι από το κράτος και τη βία και φωνάζει . Φωνάζει όχι τους θεούς, φωνάζει τους ανθρώπους , τα παιδιά της , να τη σώσουν . Ετσι ταυτίζοντας  τα σημερινά παθήματα  με τα αιώνια πάθη της Ελλάδας , υψώνοντας την τραγική σύγχρονη περιπέτεια σε σύμβολο,  δέχτηκα» ( Αναφορά στον Γρέκο)

  «Δουλεύω θεία. Εξαντλούμαι και έχω τον ηδονικό ίλιγγο της υπερκόπωσης. Έχω αδυνατίσει πολύ. Είναι κι αυτό μια μέθοδος να δίνει κανείς το αίμα του για την πατρίδα!»

    «Tο βαπόρι ήταν γεμάτο ψυχές που ξεριζώθηκαν από τα χώματα τους και πήγαινα να  τις φυτέψω στην Ελλάδα .Ανθρώποι , αλόγατα , βόδια ,σκάφες ,κούνιες ,,στρώματα αξίνες ,άγια κονίσματα ,Βαγγέλια ,τσάπες έφευγαν τους  μπολσεβίκους και τους Κούρδους και δρόμωναν κατά τη λεύτερη Ελλάδα .»

 2. Καταλαβαίνεις τί πληγές κουβαλᾶνε αὐτές οἱ ψυχές. Ἀπό τά σχετικά γραφτά τοῦ Καζαντζάκη ἀλλά καί ἀπό τήν προσπάθειά του, καταλαβαίνουμε πόσο πολύ πόνεσε τά πάθη τῶν Ἑλλήνων. Ἄν θέλουμε νά λεγόμαστε Ἕλληνες καί Ἑλληνίδες, θά πρέπει νά γνωρίζουμε τουλάχιστον αὐτά τά πάθη.

  Τί γράφει ἡ Wikipedia γιά τούς Ἕλληνες.
  https://el.m.wikipedia.org/wiki/Έλληνες

  • Γιατί να μην καταλαβαίνω; Έλλην εξ Ελλήνων ειμί, για να παραφράσω τον Παύλο. Ακόμη δεν κατάφεραν να με κάνουν Ευρωπαίο.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,750ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
23,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα