«Η Γαλλία ζει ημέρες ίσως ανάλογες με τις ελληνικές ημέρες της μη γενομένης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης των Σημίτη-Γιαννίτση»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected]  www.kalkis.eu

Στις 12-07-2017 δημοσιεύθηκε στις Ανιχνεύσεις το άρθρο μου με τίτλο : «Η Μητέρα των Μαχών και η ανυπέρβλητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία του Μακρόν», :https://www.anixneuseis.gr/?p=171087, αναφορικά με την ψήφιση της μεταρρύθμισης του γαλλικού Κώδικα Εργασίας. Τούτο αποτελεί πλέον ένα από τα υπεσχημένα πεπραγμένα της διακυβέρνησης του Μακρόν. Ο διαχρονικός ισχυρός απεργιακός μηχανισμός δεν μπόρεσε να την αποτρέψει. Οι κινητοποιήσεις που διοργάνωσε ήταν ολιγοπληθείς, ενώ η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του Μακρόν πολυπληθείς και νικηφόρα.

Αντίθετα στις μέρες μας η Γαλλία ζει τεράστιες απεργιακές κινητοποιήσεις (των 800.000 κατά την κυβέρνηση με 1.500.000 συμμετασχόντων κατά τα συνδικάτα), με αιχμή του δόρατος τους Γάλλους σιδηροδρομικούς οι οποίοι παρέλυσαν τις συγκοινωνίες, προκαλώντας μεγάλη ταλαιπωρία του κοινού (631 km ουράς αυτοκινήτων έξω από το Παρίσι) και πλήττοντας για άλλη μια φορά τον γαλλικό τουρισμό και τις σχετικές επιχειρήσεις, λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ίσως είναι η ώρα οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να πάρουν την εκδίκησή τους από τον Μακρόν, με την σύμπραξη και των ηττημένων «Κίτρινων Γιλέκων» της περασμένης χρονιάς τα οποία είχαν κάνει πέρα τα Συνδικάτα ως μέρους του κατεστημένου. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, 10-12-2019, θα έχουμε τη δεύτερη μέρα διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα, ενώ αύριο 11-12-2019 αναμένεται η αποσαφήνιση από τον Γάλλο πρωθυπουργό, Edouard Philippe, του περιεχομένου της προτεινόμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Ποιο είναι τώρα το διακύβευμα ; Η μεταρρύθμιση του ισχύοντος ασφαλιστικού συστήματος με τα «42 Ειδικά Καθεστώτα» τα οποία προκαλούν τους μη προνομιούχους Γάλλους συνταξιούχους. Η μεταρρύθμιση αυτή εκκρεμεί από το 1991, όταν ο τότε πρωθυπουργός Michel Rocard την είχε επισημάνει ως αναγκαιότητα για την επιβίωση του γαλλικού ασφαλιστικού συστήματος.  Όμως δεν την προχώρησε, όπως και οι αριστερο-δεξιές κυβερνήσεις που επακολούθησαν, φοβούμενες το πολιτικό κόστος και τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις του 1995, συγκρίσιμες που ζήσαμε κι εμείς στην Ελλάδα επί Σημίτη-Γιαννίτση. Στο μεταξύ οι Γάλλοι ειδικοί λένε ότι το γαλλικό προσδόκιμο διαβίωσης αυξήθηκε κατά 14 χρόνια, ενώ υπήρξε κάθετη πτώση του αριθμού των εργαζομένων σε σχέση με τους Γάλλους Συνταξιούχους, ήτοι : 1,7 εργαζόμενοι καταβάλουν σήμερα ασφαλιστικές εισφορές για να πληρώνεται 1 Συνταξιούχος ! Ενώ πριν ήταν 4 εργαζόμενοι για 1 Συνταξιούχο. Τι δεν καταλάβαμε ; Το ισχύον γαλλικό ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο. Αν δεν ληφθούν έγκαιρα σχετικά διορθωτικά μέτρα, θα καταρρεύσει βίαια, όπως το ελληνικό. Τότε που κάποιοι άμυαλοι συν-έλληνες αναρωτιόνταν «γιατί να μην αποδεχθούμε εγκαίρως τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις από τους Σημίτη-Γιαννίτση» ;

Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες των προτεινόμενων ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων, γιατί βρίσκονται σε εξέλιξη κι άρα πολλά ή όλα θα μπορούσαν να αλλάξουν αύριο. Πάντως το ασφαλιστικό μέχρι και αύριο το μεσημέρι θα είναι άγνωστο. Απλά γνωρίζουμε την κατάργηση των πολλών ειδικών καθεστώτων και την αντικατάστασή του με ένα ενιαίο σύστημα που θα χορηγεί σε όλους τους ασφαλισμένους «πόντους» (points) κι ότι το κάθε καταβαλλόμενο ευρώ εισφοράς θα παρέχει στους καταβάλλοντες τους ίδιους πόντους για όλους. Η μεταρρύθμιση δεν προβλέπεται να εφαρμοστεί άμεσα και να αιφνιδιάσει έτσι αυτούς που βρίσκονται κοντά στην συνταξιοδότηση. Αλλά από το 2025 και ύστερα και μέσα σε 15 χρόνια. Αυτό ήταν το κυβερνητικό αφήγημα επί 18 μήνες διαβουλεύσεων με τα συνδικάτα. Εκ των οποίων τα ακραία, π.χ. η C.G.T., ζητούν την άμεση απόσυρση της σχεδιαζόμενης μεταρρύθμισης, δηλαδή ό,τι έγινε στην Ελλάδα επί Σημίτη-Γιαννίτση. Τα μεταρρυθμιστικά, π.χ. η C.F.D.T., καταρχήν θα συμφωνούσαν με την κατάργηση των ειδικών καθεστώτων, φοβούνται όμως ότι όλοι οι Συνταξιούχοι θα χάσουν, ιδιαίτερα οι επερχόμενοι.

Πέρα από την αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, η τελευταία αποτέλεσε μια από τις κορυφαίες προεκλογικές υποσχέσεις του Μακρόν, του «Μεταρρυθμιστή». Δεν ήταν άγνωστη στους Γάλλους ψηφοφόρους. Του είχε προταθεί και από τον γνωστό Γάλλο οικονομολόγο Thomas Piketty.  Τι θα κάνει λοιπόν τώρα ο Μακρόν ; Θα επιμείνει σε αυτήν ή θα την αποσύρει, όπως του ζητούν μερικά Συνδικάτα, η Μαρίν Λεπέν, ο Ζαν Λιούκ Μελανσόν και οι λοιπές αντιπολιτευτικές δυνάμεις ; Αν την διατηρήσει, τότε δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί και μέχρι πότε το απεργιακό κίνημα. Αν την αποσύρει ή την πετσοκόψει,  τότε η εικόνα του «Μεταρρυθμιστή» θα πάει περίπατο 2 χρόνια νωρίτερα από το πέρας της προεδρικής θητείας του.

Ας περιμένουμε λοιπόν τις αυριανές διευκρινίσεις του Edouard Philippe για το περιεχόμενο της προτεινόμενης κυβερνητικής μεταρρύθμισης του γαλλικού ασφαλιστικού.

.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα