Η Γάζα και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

- Advertisement -

 

Του Παντελή Σαββίδη

Το κρατικό υποσυνείδητο Ελλάδας και Τουρκίας λειτουργεί ανακλαστικά και δείχνει μια εντυπωσιακή αυτοσυγκράτηση όταν η εγγύτερη  περιοχή αποσταθεροποιείται. Το φαινόμενο παρατηρήθηκε στους βομβαρδισμούς της, τότε, Γιουγκοσλαβίας. Παρατηρείται και σήμερα στον πόλεμο της Γάζας.

Οι δηλώσεις και από τις δύο πλευρές είναι προσεκτικές για να μην διαταραχθεί μια λεπτή ισορροπία μου μπορεί να διευκολύνει την αποσταθεροποίηση. Δεν χρειάζεται, άλλωστε, παρά μια σπίθα για να ανάψει η πυρκαγιά σε ολόκληρη την περιοχή. Οι περισσότερες προϋποθέσεις συντρέχουν.

Οι δύο χώρες συγκλίνουν στον στρατηγικό στόχο για δημιουργία δύο κρατών στην Παλαιστίνη αλλά τάσσονται με διαφορετικές πλευρές στον πόλεμο. Η Τουρκία έχει πάρει με σαφήνεια την θέση της Χαμάς, αρνούμενη να την χαρακτηρίσει, ακόμη, και τρομοκρατική οργάνωση, η δε Ελλάδα δια των δηλώσεων του πρωθυπουργού έχει σταθεί απόλυτα στο πλευρό του Ισραήλ ταυτιζόμενη ακόμη και με την θέση του Νετανιάχου για πλήρη εξάλειψη της Χαμάς.

Το τι μπορεί να σημαίνει πλήρης εξάλειψη της Χαμάς δεν είναι εκ πρώτης όψεως σαφές. Η Χαμάς είναι μια οργάνωση η οποία από το 2006 έχει κυριαρχήσει στη Γάζα και εκφράζει την πλειοψηφία των παλαιστινίων της Γάζας. Η Χαμάς ως οργάνωση μπορεί να εξαλειφθεί, δεν θα εξαλειφθεί, όμως, η δυσαρέσκεια των παλαιστινίων αν δεν εκλείψουν οι λόγοι που την προκαλούν. Και η δυσαρέσκεια θα διοχετευθεί σε μια άλλη οργάνωση που θα αντικαταστήσει την Χαμάς. Έχει σημασία αν την λένε Χαμάς ή κάπως διαφορετικά;

Όπως δήλωσε στην κυριακάτικη εκπομπή των Ανιχνεύσεων ο Δρ Πολιτικής Επιστήμης Άρεφ Αλομπέϊντ, η σημερινή ηγεσία της Χαμάς θα αποδειχθεί Αγία μπροστά στην νέα γενιά που θα αναλάβει τα ηνία της οργάνωσης όπως και να ονομαστεί.

Συνεπώς, όλα όσα οι Σύμβουλοι Ασφαλείας προτείνουν στην ισραηλινή ηγεσία για να αντιμετωπίσει την επόμενη ημέρα στην γάζα θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα.

Ο  ταξίαρχος ε.α. Γιάκομπ Νάγκελ διετέλεσε Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Νετανιάχου. Με άρθρο του στην The Jerusalem Post  θεωρεί ότι το δίλημμα της «επόμενης ημέρας» στη Γάζα, όσο σημαντικό και αν είναι, θα πρέπει να είναι, επί του παρόντος, δευτερεύον σε σχέση με τον πόλεμο που διεξάγεται. Ο στρατός, λέει, θα πρέπει να καταστρέψει το σύνολο των στρατιωτικών, κυβερνητικών και οργανωτικών δυνατοτήτων της Χαμάς και να σκοτώσει όλους τους ηγέτες της. Και προτείνει να αλλάξει η Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, ειδικά κατά των τρομοκρατικών ομάδων. Τέρμα, γράφει, οι παλιοί τέσσερις πυλώνες της αποτροπής, της έγκαιρης προειδοποίησης, της άμυνας και της αποφασιστικής νίκης. Το Ισραήλ θα είναι η μόνη οντότητα που θα καθορίζει και θα ελέγχει τις ρυθμίσεις ασφαλείας στη Γάζα τα επόμενα χρόνια. Η Παλαιστινιακή Αρχή δεν θα έχει καμιά πολιτική ευθύνη στη Γάζα, ολόκληρη η Λωρίδα θα αποστρατιωτικοποιηθεί και οτιδήποτε κινείται, χωρίς, άδεια θα κινδυνεύει να θανατωθεί.

Είναι μια ακραία θέση αλλά βρίσκει υποστηρικτές στην πλειοψηφία της ισραηλινής ηγεσίας και σε αρκετές ηγεσίες στη δύση. Κυρίως, σε δυτικούς αναλυτές, μερικών Ελλήνων συμπεριλαμβανομένων.

Υπήρξαν ενδείξεις ότι στους αρχικούς στόχους του Ισραήλ ήταν να εκδιώξει όλους τους Παλαιστινίους από τη Γάζα και να τους ωθήσει να εγκατασταθούν στο Σινά και σε άλλες γειτονικές χώρες, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, αλλά φαίνεται πως η πρόθεση έχει ατονήσει μετά την αντίδραση της Αιγύπτου και της Ιορδανίας που θεώρησαν αιτία πολέμου μια τέτοια επιδίωξη και των ΗΠΑ που με δημόσια δήλωσή τους εξέφρασαν την αντίθεσή τους. Δημοσιεύματα και πληροφορίες έφεραν τον Έλληνα πρωθυπουργό να έχει αποδεχθεί την σχετική πρόταση που του έκανε ο Νετανιάχου για εγκατάσταση 100.000 παλαιστινίων στην Ελλάδα. Πάντως, στην συνάντηση της Γαλλίας για τη Γάζα ο κ. Μητσοτάκης είπε πως η Ελλάδα θα προσφέρει τα μέσα για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Καλόν θα ήταν η Αθήνα να σκεφθεί να περιορίσει τις δημόσιες δηλώσεις στο θέμα αφού επι της ουσίας δεν μπορεί να προσφέρει τίποτε. Στην αραβική κοινή γνώμη διαπιστώνεται μια προϊούσα απαρέσκεια προς την Ελλάδα εκεί που το συλλογικό υποσυνείδητο σε όλον τον αραβικό κόσμο ήταν θετικό.

Την Χαμάς δεν φαίνεται διατεθειμένο να την υποστηρίξει με άμεση στρατιωτική παρέμβαση ούτε το Ιράν, ούτε η υποκινούμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ για λόγους προφανείς αλλά η τρέχουσα κρίση δίνει την ευκαιρία στην Τεχεράνη να ενισχύσει τους δεσμούς της με την Κίνα και τη Ρωσία, χώρες που ενδιαφέρονται για επιρροή στην περιοχή, χωρίς, να θέλουν να αναμιχθούν αμέσως σε πόλεμο. Διαμορφώνεται μια νέα γεωπολιτική ισορροπία που δεν ευνοεί τις ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον επεδίωξε στην νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας της περιοχής να φέρει εγγύτερα αραβικές χώρες (Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κα) με το Ισραήλ αλλά οι εξελίξεις δεν ευνοούν, πλέον, αυτήν την διαδικασία. Η Κίνα διεισδύει, κυρίως, με ήπια ισχύ ενώ η Ρωσία είναι, ήδη, παρούσα με ναυτική βάση στην Ταρσό, αεροπορική στη Λαττάκεια  (της Συρίας) βάση στο Σουδάν, στην Ερυθρά Θάλασσα και σύμφωνα με τελευταία δημοσιεύματα η Μόσχα συζητά με τον Χαφτάρ να της δοθεί ναυτική βάση στο Τομπρούκ, στην Ανατολική Λιβύη. Μια περιοχή νότια της Κρήτης., απέναντι από τη Σούδα. Το μήνυμα είναι σαφές.

Αντιδράσεις για την υποστήριξη που παρέχει στο Ισραήλ συναντά ο Μπάϊντεν και στο εσωτερικό του κόμματός του τις οποίες προσπαθεί να εξισορροπήσει, ενώ ακραίοι εβραίοι που τον υποστηρίζουν στις ΗΠΑ εκδηλώνουν και αυτοί την απαρέσκειά τους διότι περίμεναν περισσότερα.

Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα η επίσκεψη Μπλίνκεν στην Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα ανέδειξε, κυρίως, τις έντονες διαφορές Άγκυρας και Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να λέει στους δημοσιογράφους μην ακούτε τι δηλώνει η Τουρκία, είναι πολύτιμος σύμμαχός μας.

Η πολυπλοκότητα του μεσανατολικού κάνει πιο δύσκολη τη λύση του προβλήματος με την Τουρκία να προτείνει διεθνές σύστημα εγγυήσεων για την Παλαιστίνη στη σύνοδο κορυφής των ισλαμικών κρατών στη Σαουδική Αραβία με διεθνείς εγγυητές και με την ίδια να εγγυάται την πλευρά των παλαιστινίων. Να προτείνει, δε, και τις ΗΠΑ να συμμετάσχουν στις εγγυήτριες δυνάμεις εγγυώμενες το Ισραήλ. Προφανώς, ο Ερντογάν θεωρεί την Τουρκία ισοδύναμη με τις ΗΠΑ στην περιοχή. Ο τούρκος πρόεδρος παρόλο που δήλωσε πως γι αυτόν δεν υπάρχει Νετανιάχου, δεν συζητά μαζί του και ανακάλεσε για διαβουλεύσεις τον πρέσβη της χώρας του στο Τελ Αβίβ, δεν διέκοψε εντελώς τις διπλωματικές σχέσεις λέγοντας πως στις διεθνείς σχέσεις δεν νοείται πλήρης διακοπή των σχέσεων.

Ο Ερντογάν ελίσσεται για να βγει κερδισμένος την επομένη ημέρα του πολέμου στη Γάζα. Ο πόλεμος και οι εξελίξεις έχουν ακόμη χρόνο για να φθάσουν σε ένα προσωρινό, και αυτήν την φορά, τέλος. Το επόμενο σκηνικό στα ελληνοτουρκικά θα παιχθεί στη Θεσσαλονίκη.

Μακεδονία

spot_img

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. “Οι δύο χώρες συγκλίνουν στον στρατηγικό στόχο για δημιουργία δύο κρατών στην Παλαιστίνη αλλά τάσσονται με διαφορετικές πλευρές στον πόλεμο.”

    Μεταφράζω με όρους της διεθνούς διπλωματίας:

    Η τουρκία υποστηρίζει την δημιουργία δύο κρατών, με την Χαμάς από την μία πλευρά, ώστε να μπορεί η ίδια να διατηρεί τον δικό της ρόλο διαμεσολαβητή και εγγυητή στην περιοχή ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.

    Η χώρα μας υποστηρίζει την δημιουργία δύο κρατών, χωρίς την Χαμάς, για να εξασφαλίσει τους μισθούς και τις συντάξεις της αστείας αστικής τάξης.

    Συμπέρασμα: η τουρκία οφείλει να ληφθεί σοβαρά υπόψη μαζί με τα συμφέροντά της ενώ η χώρα μας απλά θα ψηφίσει σε κάποιο συμβούλιο των ΗΕ ό,τι της ζητήσουν, οπότε δεν χρειάζεται να ασχοληθούμε μαζί της.

    • Συμφωνώ στο να μην συγχέομε τα δύο κράτη που θέλει η Τουρκία, μ’ αυτά που θέλει η Ελλάδα. Ο λόγος που αυτά θέλει η Ελλάδα είναι ότι αυτά θέλει η Δύση, τής οποία είναι υπάκουο σκυλάκι, και κανείς άλλος.

  2. Πληροφορίες και στοιχεία ,εγώ τουλάχιστον δεν έχω-νομίζω και οι περισσότεροι (αν όχι όλοι, ούτε και οι Εβραίοι λόγω του πολέμου), οπότε τολμώ να παραθέσω τις ακόλουθες εκτιμήσεις για τον πόλεμο στην Γάζα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις .
    Η Ελλάδα μας ,όπως πάντα μετά τους Βαλκανικούς πολέμους και δηλώνει εξαρχής ότι τιμά και τιμά τις Συμμαχίες της.
    Γιαυτές τις Συμμαχίες μάλιστα ο 1915/16 έφθασε μέχρι του Εθνικού Διχασμού.
    Μετά το 1952 όταν ενταχθήκαμε στο ΝΑΤΟ και το 1981 όταν ενταχθήκαμε στην ΕΟΚ μόνο στην απόφαση του ΝΑΤΟ για την είσοδο της ΦΥΡΟΜ απειλήσαμε ΒΕΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008 και εξασφαλίσαμε ομοφωνία για μη είσοδό της μέχρι το 2018 ,όταν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ υπέγραψε δια του κ. Κοτζιά την Συμφωνία των Πρεσπών για την άμεση είσοδο της Βόρειας Μακεδονίας ,-όπως ονομάστηκε η ΦΥΡΟΜ με αυτήν την Συμφωνία -στο ΝΑΤΟ .
    Πρέπει λοιπόν να συγχαίρουμε την διαχρονική συνέπεια όλων των ελληνικών κυβερνήσεων έναντι των Συμμάχων μας και να μην εκπλησσόμαστε για την στάση της σημερινής ελληνικής κυβερνήσεως και στον πόλεμο της Ουκρανίας και της Γάζας .
    Η ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝΙΚΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΕ ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΕ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΤΑΥΤΙΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ-ΚΑΤΙ ΑΝΑΛΟΓΟ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΜΟΔΟΞΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΟΤΑΝ ΣΚΟΤΩΝΟΝΤΑΝ -ΜΑΧΗΤΣ ΚΑΙ ΑΜΑΧΟΙ-ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΗΛΕΕΙΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΤΟ 1999- .
    ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΤΟΥ ΝΕΝΤΑΝΙΑΧΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΗ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΤΟΣΟ ΒΑΡΒΑΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΒΡΑΧΙΟΝΑ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ ΤΗΝ 7/10/2023 -ΝΟΜΙΖΩ- ΠΩΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΜΟΝΟΝ ΕΠΙΛΟΓΗ -ΑΣΧΕΤΩΣ ΑΝ ΧΑΣΕΙ( ΠΟΥ ΧΑΝΕΙ )ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΥΠΕΡΟΧΗ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΜΑΧΟΥΣ – ΝΑ ΕΞΟΝΤΩΣΕΙ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΧΑΜΑΣ , Η ΟΠΟΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ ΘΥΣΙΑΖΕΙ ΚΑΙ ΑΜΑΧΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ,ΑΠΑΝΘΡΩΠΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ .
    Υ.Γ Θα κατακλυσθούμε από φωτογραφίες και βίντεο που θα δείχνουν την θανάτωση μαχητών της Χαμάς ,που θα έχουν αγκαλιά και παιδιά.
    ΟΤΑΝ ΜΑΛΩΝΟΥΝ ΔΥΟ ,ΦΤΑΙΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ , μας ορμήνευαν οι πρόγονοί μας .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα