Η βρετανική έκθεση για τη ρωσική επιρροή

22/7/20 | 0 | 0 | 162 εμφανίσεις
REUTERS, THE GUARDIAN

Oι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες δεν «αγγίζουν» ανοιχτά τον Πούτιν.

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η έκθεση των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών και ανεξάρτητων ειδικών σχετικά με τις απόπειρες άσκησης επιρροής από τη Ρωσία στη βρετανική πολιτική σκηνή δημοσιεύθηκε χθες, ενάμιση χρόνο μετά τη σύνταξή της. Οι επικριτές του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον υποστήριξαν στην εφημερίδα Τhe Guardian ότι ο Τζόνσον καθυστέρησε τη δημοσιοποίηση λόγω των χρηματοδοτήσεων που έχει λάβει το Συντηρητικό Κόμμα από εύπορους Ρώσους.

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία έχει επιχειρήσει να ασκήσει επιρροή, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται διεξοδικά στην έκβαση αυτών των προσπαθειών. Οι συντάκτες επιχειρούν κυρίως να επιστήσουν την προσοχή στη διείσδυση ρωσικού χρήματος στους διαδρόμους της εξουσίας. «Είναι αξιοσημείωτο ότι μέλη της Βουλής των Λόρδων έχουν επιχειρηματικά συμφέροντα σχετιζόμενα με τη Ρωσία ή συνεργάζονται απευθείας με μεγάλες ρωσικές εταιρείες, που σχετίζονται με το ρωσικό κράτος», αναφέρεται στην έκθεση. «Αυτές οι σχέσεις πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά, δεδομένου ότι το ρωσικό κράτος μπορεί να τις εκμεταλλευθεί».

Εν τω μεταξύ, η Κίνα απείλησε χθες το Λονδίνο με «ισχυρή αντεπίθεση», μετά την ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης ότι θα σταματήσει να εκδίδει υπόπτους στο Χονγκ Κονγκ, αναστέλλοντας την ισχύ της σχετικής διμερούς συνθήκης, και ότι θα επιβάλει εμπάργκο όπλων στο Χονγκ Κονγκ. «Η Κίνα θα προχωρήσει σε ισχυρή αντεπίθεση μετά τις λανθασμένες βρετανικές ενέργειες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Γουάνγκ Βενμπίν. «Η Κίνα προτρέπει τη Βρετανία να εγκαταλείψει τις φαντασιώσεις της συνεχιζόμενης αποικιακής επιρροής στο Χονγκ Κονγκ και να διορθώσει αμέσως τα λάθη της».

Η Βρετανία αντέδρασε στην ψήφιση του νέου νόμου περί εθνικής ασφαλείας του Χονγκ Κονγκ, ο οποίος επεκτείνει την επιρροή του Πεκίνου στην πρώην αποικία, που πέρασε υπό κινεζικό έλεγχο το 1997.

“Καθημερινή”

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    18/9/20 | (0 σχόλια)
    Αθανάσιος Έλλις 17.09.2020 • 21:40 μμ  Αντιμέτωπη με την απειλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα οικοδομεί διμερείς και πολυμερείς συνεργασίες οι οποίες δεν περιορίζονται στη διπλωματία, αλλά εκ των πραγμάτων αφορούν και στους εξοπλισμούς. Στο ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας