Η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε το βέτο Τραμπ στο νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η Βουλή των Αντιπροσώπων τάχθηκε με μεγάλη πλειοψηφία (322-87) χθες Δευτέρα υπέρ της απόρριψης του βέτο που άσκησε ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο σχέδιο νόμου που προβλέπει αμυντικές δαπάνες ύψους 740,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το νομοσχέδιο αυτό εγκρίνεται ανεξαίρετα κάθε χρόνο από τη δεκαετία του 1960 και φέτος, έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, τα δύο σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου το υπερψήφισαν με ευρείες πλειοψηφίες.

Ο μεγιστάνας όμως άσκησε βέτο, επικαλούμενος διάφορους λόγους – ανάμεσα σε αυτούς είναι το ότι προβλέπει τη μετονομασία στρατιωτικών βάσεων που φέρουν τα ονόματα ηγετών της Συνομοσπονδίας (σ.σ. της συμμαχίας πολιτειών του Νότου που τάσσονταν υπέρ της σκλαβιάς, της παράταξης που ηττήθηκε στον αμερικανικό εμφύλιο τον 19ο αιώνα).

Ο Τραμπ απαίτησε εξάλλου να αλλάξουν διατυπώσεις που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν το σχέδιό του να αποσύρει στρατεύματα των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, ή τη Γερμανία. Ενώ αξίωσε ακόμη να συμπεριλάβει διάταξη για να μειωθούν οι περιπτώσεις κατά τις οποίες οι εταιρείες που διαχειρίζονται ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης έχουν νομική προστασία. Ο Τραμπ κατηγορεί τις εταιρείες αυτές ότι εμφορούνται από προκατάληψη εναντίον του.

Πάνω από τα δύο τρίτα των παρόντων στη Βουλή των Αντιπροσώπων τάχθηκαν χθες υπέρ του προϋπολογισμού αυτού, «παρά τις ενστάσεις του προέδρου», υπήρξε με άλλα λόγια η ενισχυμένη πλειοψηφία που απαιτείτο για να ανατραπεί το προεδρικό βέτο στον National Defense Authorization Act (NDAA). Υπέρ της απόφασης τάχθηκαν όχι μόνο 212 Δημοκρατικοί, αλλά και 109 Ρεπουμπλικάνοι κοινοβουλευτικοί, κάτι που χαρακτηρίζεται βαρύ χτύπημα για τον απερχόμενο πρόεδρο και υπογραμμίζει τον διχασμό στο κόμμα του.

Κανένας αμερικανός πρόεδρος δεν είχε ασκήσει βέτο στον NDAA πριν από την 23η Δεκεμβρίου, όταν το έκανε ο Τραμπ. Το εάν θα ξεπεραστεί το προεδρικό βέτο θα το κρίνει η Γερουσία, όπου είναι πιθανό να διεξαχθεί ψηφοφορία ακόμη και σήμερα Τρίτη, αν και δεν έχει προγραμματιστεί αυτό, τουλάχιστον επίσημα.

Δεν αποκλείεται όντως η Γερουσία να μιμηθεί τη Βουλή των Αντιπροσώπων και να άρει το βέτο του Τραμπ, μολονότι απαιτείται και σε αυτή την περίπτωση ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων. Είχε άλλωστε εγκρίνει με συντριπτική πλειοψηφία (84-13) το νομοσχέδιο.

Αν το σενάριο αυτό γίνει πραγματικότητα, θα πρόκειται για την πρώτη φορά που το Κογκρέσο θα παραμερίσει βέτο του Τραμπ, καθώς πλησιάζει πλέον το τέλος της θητείας του 45ου προέδρου των ΗΠΑ. Ο Τραμπ έχει ασκήσει βέτο σε σχέδια νόμου 9 φορές τα τελευταία τέσσερα χρόνια· το Κογκρέσο δεν μπόρεσε μέχρι εδώ να το ανατρέψει σε καμία.

Μολονότι ο μεγιστάνας εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει τη νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, θα του παραδώσει την εξουσία την 20ή Ιανουαρίου.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα