Η αποχώρηση Γεννηματά αλλάζει εκτός από το ΚΙΝΑΛ και το πολιτικό σκηνικό: τα 5 κρίσιμα ερωτήματα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ρεπορτάζ Hellas Journal

Η ανακοίνωση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά ότι αποσύρεται από την επαναδιεκδίκηση της προεδρίας είναι σαφές ότι δημιούργησε ένα κύμα συμπαράστασης και συμπάθειας για τον αγώνα που θα δώσει.

Οι πολιτικές εξελίξεις όμως προχωρούν ανεξάρτητα από συναισθήματα, με γνώμονα τις ανάγκες και την επιβίωση του κόμματος στο μέλλον.

Έτσι, τα ερωτήματα που τίθενται πρωτίστως εντός του ΚΙΝΑΛ αλλά και στα υπόλοιπα κόμματα (κυρίως σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) είναι αρκετά:

  • Πρώτον, τι θα γίνει με τις διαδικασίες.
  • Δεύτερον αν προλαβαίνει να κατατεθεί και νέα υποψηφιότητα με δεδομένο ότι η προθεσμία λήγει στις 15 Οκτωβρίου, αν δεν παραταθεί.
  • Τρίτον, ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος
  • Τέταρτον, τι στρατηγική θα ακολουθήσει την επόμενη ημέρα
  • Πέμπτον, από που θα πάρει ψηφοφόρους, αν καταφέρει να αυξήσει το ποσοστό του κόμματός του.

Είναι σαφές ότι απαντήσεις, εκτός από τα δυο πρώτα ερωτήματα δεν μπορούν να υπάρξουν προς το παρόν.

Ας δούμε τα ζητήματα με τη σειρά

Κατ’ αρχήν η κυρία Γεννηματά δεν παραιτείται από πρόεδρος του κόμματος και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας έως ότου εκλεγεί ο επόμενος, όποτε και αν συμβεί αυτό.

Μεθαύριο, Παρασκευή 15/10 λήγει τυπικά η προθεσμία ανακήρυξης υποψηφιοτήτων, και ίσως χρειαστεί να πάρει παράταση. Η αρμοδιότητα ανήκει στην ΕΔΕΚΑΠ, η οποία πρέπει να εισηγηθεί αντιστοίχως στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή για να λάβει γρήγορα αποφάσεις.

Στο παρασκήνιο, μερίδα στελεχών συζητά το ενδεχόμενο αναβολής των εσωκομματικών διαδικασιών. Ορισμένοι, μάλιστα, θέτουν θέμα αναβολής της εκλογής για τις αρχές του 2022, Ιανουάριο ή Φεβρουάριο.

Τυπικά, και για αυτό απαιτείται απόφαση της ΕΔΕΚΑΠ – προφανώς σε συμφωνία με τους υποψήφιους – και νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ, προκειμένου να ψηφίσει υπέρ ή κατά της αναβολής.

Ωστόσο, μεγάλη μερίδα βουλευτών και στελεχών υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει η διαδικασία και ότι θα πρέπει να τηρηθούν οι ημερομηνίες 5 και 12 Δεκεμβρίου, αν χρειαστεί δεύτερος γύρος. Αυτό θα είχε νόημα, συμπληρώνουν, αν η κυρία Γεννηματά θα ήταν υποψήφια, οπότε θα της δινόταν χρόνος ίασης και ανάρρωσης. Σε αυτή την περίπτωση λένε δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι. Το αντίθετο, με ανοιχτό πάντα το ενδεχόμενο εκλογών την Άνοιξη του 2022 θα δοθεί μεγαλύτερος χρόνος στον επόμενο πρόεδρο να χαράξει στρατηγική και να δώσει το στίγμα του στο εκλογικό σώμα.

Πάντως, δεν αποκλείεται εντός των επομένων ημερών να υπάρξει συνάντηση μεταξύ των τριών -πλέον- υποψηφίων (Νίκος Ανδρουλάκης, Ανδρέας Λοβέρδος και Χάρης Καστανίδης) με την ΕΔΕΚΑΠ, προκειμένου να συζητηθούν τα νέα δεδομένα.

Επίσης, ένα ακόμη ζήτημα που τίθεται στο τραπέζι είναι αν θα υπάρξουν νέες υποψηφιότητες.

Η απάντηση σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα είναι η στάση των αποκαλούμενων «προεδρικών».

Είναι ένα ευάριθμο μπλοκ μέσα στο ΚΙΝΑΛ και φυσικά το ΠΑΣΟΚ, που όμως κανείς δεν γνωρίζει αν θα κινηθεί ως ενιαίο σώμα, υποστηρίζοντας κάποιον από τους υπάρχοντες υποψήφιους ή κάποιον άλλο που θα κατέβει με ή χωρίς τις «ευλογίες» της κυρίας Γεννηματά.

Ονόματα που πιθανολογείται ότι θα μπορούσαν να είναι υποψήφιοι ακούγονται αρκετά: Του Κώστα Σκανδαλίδη, του γραμματέα της ΚΕ Μανώλη Χριστοδουλάκη, του εκπροσώπου Παύλου Χρηστίδη, του Παύλου Γερουλάνου.

Βεβαίως κανείς δεν αγνοεί πως ανεξάρτητα από το πόσο σημαντικό και ικανό είναι ένα στέλεχος πρέπει να έχει και την αποδοχή των μελών καθώς η εκλογή δεν γίνεται μέσα από κομματικές διαδικασίες αλλά με ψηφοφορία.

Και φτάνουμε έτσι στην επόμενη ημέρα, που έχει και τη μεγαλύτερη σημασία. Με την έννοια του ότι όποιος κι αν εκλεγεί δημιουργεί νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό.

Σήμερα, υπό την ηγεσία της κυρίας Γεννηματά το ΚΙΝΑΛ έχει διαμορφώσει συγκεκριμένη στρατηγική με συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Με δεδομένο ότι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα γίνει με το σύστημα της απλής αναλογικής είναι κρίσιμο το πως θα κινηθεί η νέα ηγεσία και κυρίως τι αποτελέσματα θα έχει. Αν θα καταφέρει να επαναπατρίσει μέρος των ψηφοφόρων που ψηφίζουν είτε ΣΥΡΙΖΑ είτε Νέα Δημοκρατία, είτε τέλος έχουν αποστασιοποιηθεί.

Είναι θέματα που θα διαμορφώνονται μέσα στις επόμενες εβδομάδες και μήνες και θα κριθούν τελικά από τους πολίτες.

Η αποχώρηση Γεννηματά αλλάζει εκτός από το ΚΙΝΑΛ και το πολιτικό σκηνικό: τα 5 κρίσιμα ερωτήματα

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα