Η απάντηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στους τουρκικούς ισχυρισμούς για την ΑΟΖ

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Χάρτης που παρουσίασε,μεταξύ άλλων, το κυπριακό ΥΠΕΞ σε πρέσβεις που είναι διαπιστευμένοι στην Κυπριακή Δημοκρατία

Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ- liberal.gr

Πλήρη, αναλυτική και εμπεριστατωμένη απάντηση στους τουρκικούς ισχυρισμούς και την θεωρία που αναπτύσσει η Τουρκία που εξαφανίζει την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, έδωσε η Κύπρος με ειδική ενημέρωση προς τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Ο Γενικός Διευθυντής του κυπριακού ΥΠΕΞ Τάσος Τζιωνής στις 31 Μαΐου ενημέρωσε τους πρέσβεις των χωρών μελών της Ε.Ε. στην Λευκωσία για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Μια απάντηση ουσιαστικά σε όλους τους ισχυρισμούς που είχαν προβληθεί από την αποστολή του τούρκικου ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες, με στόχο να παραπληροφορήσουν σχετικά υπάρξει παραπληροφόρηση σχετικά με τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η παρουσίαση του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και περιλαμβάνει και μια σειρά χαρτών που παρουσιάζουν τόσο τις οριοθετήσεις βάσει του Δικαίου της Θάλασσας και με τις πέραν κάθε έννοιας Διεθνούς Δικαίου αυθαίρετες οριοθετήσεις που διεκδικεί η Τουρκία εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου.

Στην παρουσίαση επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι οι τουρκικές δραστηριότητες είναι αντίθετες με τα συμφέροντα και των ίδιων των Τουρκοκυπρίων οι οποίοι θα στερηθούν, μαζί με τους Ελληνοκύπριους, τον δίκαιο καταμερισμό των ωφελημάτων από την αξιοποίηση των πόρων στη δυτική θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, καθώς επιχειρείται η υφαρπαγή υφαλοκρηπίδας που ανήκει στο νησί. Επισημαίνεται ακόμη ότι η περιοχή της τούρκικης γεώτρησης βρίσκεται εντός θαλάσσιου χώρου που διεκδικείται, από την Τουρκία ως τμήμα της υφαλοκρηπίδας της, χωρίς κανένα εύλογο επιχείρημα.

Η Κύπρος έχει επανειλημμένα καλέσει την Τουρκία να εισέλθει σε διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τις οποίες έχει απορρίψει η Τουρκία και έχει καταφύγει σε πράξεις που θέτουν σε κίνδυνο και εμποδίζουν την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας.

H Κύπρος έχει δηλώσει ότι το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ της είναι η μέση γραμμή με την Τουρκία., με τις διεκδικήσεις της Τουρκίας να ξεπερνούν κατά πολύ τη μέση γραμμή. Αυτό καταδεικνύει το πώς η Τουρκία ασκεί αυτά που θεωρεί ως «δικαιώματα» της,  κατά τρόπο καταχρηστικό και αντίθετο προς το διεθνές δίκαιο, αναφέρεται χαρακτηριστικά. Επίσης υπάρχει παρουσίαση και αποφάσεων του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που δικαιώνει τις κυπριακές θέσεις.

spot_img

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,746ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
22,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα