Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου στο Omega (video): Η άρνηση των Αμερικανών να αναγνωρίσουν την κατοχή της Κύπρου πρέπει να καταγγελθεί από Λευκωσία και Αθήνα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Δυστυχώς, οι Αμερικανοί αδικούν πρώτα απ’ όλα τους εαυτούς τους και στην πραγματικότητα προδίδουν τις Αρχές τους. Λένε ότι είναι μία μεγάλη Δημοκρατία που παλεύει για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Βεβαίως, δεν λέμε ότι δεν είναι μία Δημοκρατία. Είναι… Είναι η χώρα της απόλυτης Ελευθερίας. Όμως, στην περίπτωση της Κύπρου και της τουρκικής κατοχής του 40% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι κατώτεροι των περιστάσεων. Στην πραγματικότητα γίνονται μικροί και ασήμαντοι.

  • Διότι, δεν γίνεται να κατηγορούν τη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία και την κατοχή ουκρανικού εδάφους. Καλά κάνουν βέβαια.
  • Δεν γίνεται να κατηγορούν το Ισραήλ, τον μεγαλύτερο σύμμαχο τους για την κατοχή της Παλαιστίνης και να φωνάζουν ένα μεγάλο όχι στην κατοχή της Γάζας. Καλά κάνουν βεβαίως. Είναι ορθοί

Δεν γίνεται, όμως, την ίδια στιγμή, να κάνουν τους Κινέζους για την κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία. Δεν υπάρχουν διαφορετικού είδους κατοχές. Η Αμερική δεν δικαιούται να παραποιεί την ιστορία. Η κατοχή είναι ΚΑΤΟΧΗ….

Πρόκειται για τεράστιο ατόπημα και η κυπριακή κυβέρνηση καλά έκανε και διαμαρτυρήθηκε. Ζήτησε με τη σειρά της να διορθωθεί αυτό το άνευ προηγουμένου ατόπημα. Θα δούμε πως θα εξελιχθεί το θέμα. Οι δημοσιογράφοι, από την πλευρά μας, κάναμε το καθήκον μας. Αναδείξαμε το θέμα και αποδείξαμε ότι για να μην ενοχληθεί η κατοχική Τουρκία, οι Αμερικανοί δεν παίζουν καλό παιγνίδι. Θα έλεγα ότι είναι βρώμικο το παιγνίδι…

Και αυτό το θέμα, της μη αναγνώρισης της κατοχής, και η πλήρης κάλυψη που οι Αμερικανοί προσφέρουν στην Τουρκία, προβληματίζει και τις οργανώσεις της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας. Έρχονται και οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές και όλα αυτά θα μετρήσουν.

Δώσαμε ΞΑΝΑ την ευκαιρία στον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αυτή τη φορά ήταν ο Μάθιου Μίλερ, για να διορθώσει, αλλά δεν την άδραξε. Αντίθετα τα έκανε χειρότερα.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως αναφέρεται στην γραπτή δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είναι σημαντικός εταίρος στις προσπάθειές μας για την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας.

Μόνο που η Κύπρος είναι συνεπής σύμμαχος των Αμερικανών, αλλά οι ίδιοι δεν προσφέρουν ούτε το 10% όσων λαμβάνουν από την κυπριακή κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο υπουργός Εξωτερικών, καλώς έπραξαν ζητώντας διόρθωση, τι θα κάνουν αν δεν την λάβουν;

Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό.

  • ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ HELLAS JOURNAL ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΗ: Εντάξει. Ματ, ρώτησα τον Vedant τις προάλλες που ήσουν στην Ασία, μετά ρώτησα το Ευρωπαϊκό Γραφείο (του Στέιτ Ντιπάρτμεντ), και θέλω να σε ρωτήσω και εσένα: Θεωρείς την κατοχή της Κύπρου από τους συμμάχους σας τους Τούρκους κατοχή ή κάτι άλλο; Είμαι σίγουρος ότι γνωρίζετε την απάντηση που μου έδωσαν. Μου είπαν: Πιστεύουμε ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστά και να προστατεύονται. Αλλά δεν λένε αν υπάρχει – αν η κατοχή της Κύπρου είναι κατοχή. Ποια είναι η θέση σου;

ΚΥΡΙΟΣ ΜΙΛΕΡ: Πιστεύουμε λοιπόν ότι – υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της Κύπρου, τις οποίες διευκολύνει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την επανένωση του νησιού σε μια Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ) με πολιτική ισότητα προς όφελος όλων των Κυπρίων, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αυτή ήταν η μακροχρόνια πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών εδώ και χρόνια.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αλλά – αλλά υπάρχει και μία κατοχή, το ξέρετε;

ΚΥΡΙΟΣ ΜΙΛΕΡ: Και πάλι, αυτό είναι ένα ζήτημα που πιστεύουμε ότι πρέπει να επιλυθεί μέσω των προσπαθειών που διευκολύνει ο ΟΗΕ για την επανένωση του νησιού.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σας ευχαριστώ πολύ.

  • Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τοποθετήθηκε και στο αίτημα 45 Αμερικανών νομοθετών να σταματησει η Τουρκία να εξυπηρετεί τη Χαμάς.

ΕΡΩΤΗΣΗ (Πέτρος Κασφίκης): Ευχαριστώ. Μιλώντας για την αποτροπή αποσταθεροποιητικών δραστηριοτήτων, 45 μέλη του Κογκρέσου έστειλαν επιστολή στον υπουργό Μπλίνκεν ζητώντας του να ασκήσει πίεση στην Τουρκία για να σταματήσει να διευκολύνει τη Χαμάς. Γνωρίζουμε τη θέση σας που έχετε εκφράσει στους συμμάχους ότι δεν θέλετε να υποστηρίξουν τη Χαμάς.

Η ερώτησή μου είναι αυτή: Έχετε κάνει κάποια ενέργεια για να διασφαλίσετε ότι ένα μέλος του ΝΑΤΟ όπως η Τουρκία δεν θα υποστηρίξει την τρομοκρατική οργάνωση που αυτή τη στιγμή επιτίθεται σε έναν σημαντικό σύμμαχο όπως το Ισραήλ;

ΚΥΡΙΟΣ ΜΙΛΕΡ: Επιτρέψτε μου να πω δύο πράγματα. Νούμερο ένα, έχουμε καταστήσει πολύ ξεκάθαρη τη θέση μας ότι δεν μπορεί να υπάρξει άλλη δουλειά, όπως συνέβαινε, με τη Χαμάς πριν από τις 7 Οκτωβρίου. Έχουμε χαρακτηρίσει εδώ και καιρό τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.

Υπάρχουν άλλες χώρες που συνεχίζουν να συνομιλούν μαζί τους και να έχουν σχέσεις μαζί τους. Και έχουμε καταστήσει ξεκάθαρη τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία είναι ότι δεν πρέπει να προχωρά κανείς (σ.σ.: με τη Χαμάς), όπως προηγουμένως.

Ταυτόχρονα, αναγνωρίσαμε ότι η Χαμάς συνεχίζει να κρατά ομήρους, Αμερικανούς πολίτες και πολίτες του Ισραήλ και πολίτες της Ταϊλάνδης και πολίτες άλλων χωρών. Και είναι χρήσιμο για τις χώρες που έχουν σχέσεις με τη Χαμάς τώρα να χρησιμοποιήσουν αυτές τις σχέσεις για να προσπαθήσουν να απελευθερώσουν ομήρους, όπως είναι χρήσιμο να χρησιμοποιήσουν αυτές τις σχέσεις για να προσπαθήσουν να ανοίξουν ξανά την πύλη της Ράφα, κάτι που κάναμε για να λάβουμε ανθρωπιστική βοήθεια και ρέει – για να αποκτήσουν οι Αμερικανοί πολίτες και άλλοι τη δυνατότητα να φύγουν. Αλλά μακροπρόθεσμα, η θέση μας είναι πολύ ξεκάθαρη ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στις μέρες πριν από την 7η Οκτωβρίου.

H κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία δεν είναι το ίδιο, όπως η κατοχή της Γάζας και της Ουκρανίας; Άνευ προηγουμένου ατόπημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το έγκλημα του Αττίλα

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Ουάσιγκτον

“Ατόπημα ολκής”, χαρακτηρίζεται από διπλωματικές πηγές στην αμερικανική πρωτεύουσα η απάντηση που έδωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Vedant Patel, σε ερώτηση της Hellas Journal για την κατοχή της Κύπρου από την ισλαμική Τουρκία.

Πιστός στις εντολές για την πάση θυσία κάλυψη όλων των εγκλημάτων της Τουρκίας, ο κ. Πατέλ, δεν τόλμησε να κατηγορήσει τη χώρα του Αττίλα για την κατοχή του 40% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αντίθετα προτίμησε να δώσει μία απάντηση, που χειροτέρεψε ακόμα την αμερικανική θέση αναφορικά με την κατοχή, που προκάλεσε η άνανδρη τουρκική εισβολή εναντίον της Κύπρου, στις 20 Ιουλίου του 1974. Είχε προηγηθεί το αμερικανοκίνητο πραξικόπημα της Χούντας των Αθηνών εναντίον του Προέδρου και Αρχιεπισκόπου Μακάριου.

Η ερώτηση της Hellas Journal ήταν στοχευμένη, καθώς συνέδεσε την τουρκική κατοχή, με την κατοχή της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ και της Ουκρανίας από τη Ρωσία. Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε, ότι δήθεν “κάθε περίσταση είναι διαφορετική”!!!

Ο κ. Πατέλ ρωτήθηκε και για τα εμπόδια που θέτουν η Ουγγαρία και η Τουρκία στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Και για το θέμα αυτό ο αναπληρωτής εκπρόσωπος ήταν “άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε”…

  • Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ:

Μιχάλη, προχώρα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ευχαριστώ. Ευχαριστώ πολύ, Vedant. Είπατε πολλές φορές τις τελευταίες δύο ημέρες ότι είστε κατά της κατοχής της Γάζας από τους Ισραηλινούς. Πριν – αλλά όλοι το ξέχασαν, νομίζω. Είπατε ότι είστε κατά της κατοχής της Ουκρανίας από τους Ρώσους. Και κατά τη γνώμη μου, έχετε πολύ δίκιο που το λετε αυτό. Μπορούμε όμως να πούμε ότι είστε και ενάντια σε όλες τις καταλήψεις στον κόσμο; Για παράδειγμα, της κατοχής της Κύπρου από τους συμμάχους σας, τους Τούρκους;

ΠΑΤΕΛ: Μιχαήλ, κάθε περίσταση είναι διαφορετική και θα ήταν ακατάλληλο για μένα να προσφέρω ένα εύστοχο σχόλιο όπως αυτό για κάθε περίπτωση σε όλο τον κόσμο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Και μια άλλη ερώτηση, παρακαλώ.

ΠΑΤΕΛ: Ναι.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχετε κάποια καλά νέα, ίσως, να μοιραστείτε μαζί μας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ; Για παράδειγμα, ή μπορείτε να μας πείτε εάν η Ουγγαρία έχει αφαιρέσει τα εμπόδια, εάν η Τουρκία αφαιρεί τα εμπόδια; Κάποια νέα;

ΠΑΤΕΛ: Αυτό είναι κάτι που οι διπλωμάτες μας στην Άγκυρα και την Ουγγαρία συνεχίζουν να εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο. Ο υπουργός (Μπλίνκεν) το έθεσε αυτό (το θέμα) με τον Υπουργό Εξωτερικών Φιντάν στο ταξίδι του (στην Τουρκία). Φυσικά, αυτό είναι κάτι – δεν συγκρατήσαμε τη σημασία που δώσαμε στο να δούμε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Αισθανόμασταν εδώ και καιρό ότι οι προϋποθέσεις που ορίζονται στο πλαίσιο του τριμερούς μνημονίου συνεννόησης στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Μαδρίτης έχουν εκπληρωθεί και ότι η Σουηδία είναι έτοιμη να γίνει σύμμαχος του ΝΑΤΟ.

ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΛΕΠΤΟ: 1:29:30

  • ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

Michail, go ahead.

QUESTION:  Thank you.  Thank you very much, Vedant.  You said many times the last two days that you are against occupation of Gaza by the Israelis.  Before – but everybody forgot it, I think.  You said that you are against the occupation of Ukraine by the Russians.  And in my opinion, you are very right to say that.  But can we say that you are also against all the occupations in the world?  For example, of the occupation of Cyprus by your allies, the Turks?

MR PATEL:  Michail, each circumstance is different, and it would be inappropriate for me to offer a broad-brushed comment like that on every case across the world.

QUESTION:  And another question, please.

MR PATEL:  Yeah.

QUESTION:  Do you have any good news, maybe, to share with us about Sweden joining NATO, for example, or can you tell us if Hungary has removed the obstacles, if Türkiye removes the obstacles?  Any news?

MR PATEL:  This is something that our diplomats in Ankara and Hungary are continuing to work around the clock.  The Secretary raised this with Foreign Minister Fidan on his travels.  Of course, this is something – we have not held back the importance that we have placed on seeing that Sweden ascend to NATO as swiftly as possible.  We have long felt that the conditions laid out under the trilateral memorandum of understanding under the Madrid Summit have been met and that Sweden is ready to be a NATO ally.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

Διυλίζουν τον κώνωπα και καταπίνουν την κάμηλον οι φίλοι μας οι Αμερικανοί: Επιχειρούν να διορθώσουν τη δήλωση για την τουρκική κατοχή της Κύπρου, αλλά…

Οι Αμερικανοί επιχειρούν να διορθώσουν την απαράδεκτη τοποθέτηση του αναπληρωτή εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Vedant Patel, ο οποίος δεν βρήκε τα λόγια ή τον τρόπο για να τοποθετηθεί ορθά όσον αφορά την τουρκική κατοχή του 40% του εδάφυς της Κύπρου από την ισλαμική Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν.

Θυμίζουμε ότι δήλωσε, σε ερώτηση της Hellas Journal, ότι:

“Κάθε περίσταση (σ.σ.: εννοείς κατοχών ξένων εδαφών) είναι διαφορετική και θα ήταν ακατάλληλο για μένα να προσφέρω ένα εύστοχο σχόλιο όπως αυτό για κάθε περίπτωση σε όλο τον κόσμο”.

Μετά από νέο ερώτημα της ιστοσελίδας μας, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δήλωσε τα εξής:

Η θέση μας στο Κυπριακό υπήρξε συνεπής και μακροχρόνια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν σταθερές στην υποστήριξή τους στις προσπάθειες υπό την ηγεσία των Κυπρίων, τις οποίες διευκολύνει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για την επανένωση του νησιού σε μία Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα προς όφελος όλων των Κυπρίων, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σημαντικός εταίρος στις προσπάθειές μας για την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας.

Πιστεύουμε ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστά και να προστατεύονται.

Με την τελευταία φράση επιχειρούν να καλύψουν το λάθος

  • Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

Our position on the Cyprus problem has been consistent and long-standing. 

The United States remains steadfast in its support for Cypriot-led, UN-facilitated efforts to reunify the island as a bizonal, bicommunal federation with political equality to benefit all Cypriots, as outlined in relevant UN Security Council resolutions.

The Republic of Cyprus is an important partner in our efforts to promote regional stability, security, and prosperity.

We believe the sovereignty and territorial integrity of all countries should be respected and protected.

https://hellasjournal.com/2023/11/i-antapokrisi-tou-michali-ignatiou-sto-omega-video-i-arnisi-ton-amerikanon-na-anagnorisoun-tin-katochi-tis-kiprou-prepi-na-katangelthi-apo-lefkosia-ke-athina/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
26,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα