Η ακροσφαλής διπλωματία της Τουρκίας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΜΑΝΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ*

Η έκδοση νέας τουρκικής NAVTEX είναι άλλη μία απόδειξη της ακροσφαλούς διπλωματίας (brinkmanship) που εφαρμόζει η Αγκυρα εδώ και καιρό.

Πρόκειται για μια πολιτική υψηλού ρίσκου που προσομοιάζει με αυτή της Μόσχας στην πρώην ΕΣΣΔ και στη Μέση Ανατολή. Η τουρκική ηγεσία προσπαθεί να αποκομίσει κέρδη, ωθώντας τα πράγματα στο χείλος της σύγκρουσης με την Ελλάδα. Γι’ αυτό τον λόγο παρατηρείται τόση αναξιοπιστία εκ μέρους της άλλης πλευράς. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Αγκυρα δεν επιθυμεί να κάνει διαπραγμάτευση· απλά επιδιώκει όρους ευνοϊκότερους από εκείνους που πρότεινε η γερμανική προεδρία.

Παράλληλα, η Αθήνα προσπαθεί να βρει ένα «καρότο» χωρίς να κραδαίνει «μαστίγιο». Δεν φαίνεται πάντως να υπάρχουν πολλά που θα μπορούσε να προσφέρει η Ε.Ε. ως οργανισμός, καθώς η Αγκυρα προτιμά να διατηρεί προνομιακές σχέσεις με συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες. Η τουρκική ηγεσία θα συνεχίσει λοιπόν να συμπεριφέρεται με επιθετικό τρόπο, αφού δεν πληρώνει σοβαρό τίμημα για τις επιλογές της. Παρά τα αντιθέτως λεγόμενα, η Τουρκία έχει κατορθώσει να πρωταγωνιστεί στις περιφερειακές εξελίξεις.

Η ελληνική πλευρά δεν έχει τίποτα να περιμένει από τις διερευνητικές συνομιλίες, αν τελικά αυτές γίνουν ποτέ. Δεν υπάρχουν οι αντικειμενικές συνθήκες που θα αναγκάσουν το καθεστώς Ερντογάν να υποχωρήσει από τις μαξιμαλιστικές του διεκδικήσεις έναντι της Ελλάδας. Εξάλλου, το άνοιγμα των Βαρωσίων καταδεικνύει τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Το πρόβλημα του τουρκικού αναθεωρητισμού δεν αντιμετωπίζεται μόνο με προσωπική διπλωματία και «στρατηγική της ημέρας». Η Αθήνα πρέπει να κάνει μακροχρόνιο σχεδιασμό με προαποφασισμένους στόχους.

* Ο κ. Μάνος Καραγιάννης είναι αναπλη-ρωτής καθηγητής στο τμήμα Αμυντικών Σπουδών του King’s College London και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα