Η Αιθιοποία «κόβει» το νερό του Νείλου με φράγμα: Οργή στην Αίγυπτο- Παρέμβαση της Αθήνας

10/7/21 | 0 | 0 | 311 εμφανίσεις

Η Αιθιοπία «στεγνώνει» την Αίγυπτο από τα πολύτιμα ύδατα του Νείλου μετά από χιλιάδες χρόνια.

Διπλωματική ένταση με την Αίγυπτο προκαλεί η μονομερής απόφαση της Αιθιοπίας να προχωρήσει στη δεύτερη φάση πλήρωσης του φράγματος της Αναγέννησης (Grand Ethiopian Renaissance Dam – GERD), απόφαση που  απειλεί να αποστραγγίξει τη ζωή από τα αιγυπτιακά εδάφη.

Οργή Καΐρου για το GERD

«Η Αίγυπτος θα υποστηρίξει και θα προστατεύσει το εγγενές της δικαίωμα στη ζωή» διεμήνυσε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σάμεχ Σούκρι μιλώντας στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Η Αίγυπτος – ένα έθνος άνω των 100 εκατομμυρίων ψυχών – αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή απειλή» τόνισε ο αιγύπτιος ΥΠΕΞ.

«Αυτή η κατάφωρη μονομερής πράξη δεν είναι μόνο μια εκδήλωση της ανευθυνότητας της Αιθιοπίας και της απερίσκεπτης αδιαφορίας της για τη ζημιά που θα μπορούσε να προκαλέσει η πλήρωση αυτού του φράγματος στην Αίγυπτο και το Σουδάν, αλλά επίσης καταδεικνύει την κακή πίστη της Αιθιοπίας και την προσπάθειά της να επιβάλει ένα τετελεσμένο παραβίασης της συλλογικής βούλησης της διεθνούς κοινότητας όπως εκφράστηκε και ενσωματώθηκε στη διεξαγωγή αυτής της συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας για να συζητήσει και να αναλάβει δράση σχετικά με το ζήτημα του GERD», πρόσθεσε.

Αλληλέγγυα στο Καΐρο η Αθήνα

Τη βαθύτατη ανησυχία για τη μονομερή απόφαση της Αιθιοπίας να προχωρήσει στην δεύτερη φάση πλήρωσης του φράγματος GERD εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αθήνα, η απόφαση αυτή ελήφθη χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία με τις άλλες δύο χώρες που επηρεάζονται άμεσα από τη ροή των υδάτων του Νείλου, ήτοι την Αίγυπτο και το Σουδάν.

Περαιτέρω, υπογραμμίζει πως μονομερείς ενέργειες, όπως η ανωτέρω, δεν βοηθούν στην εξεύρεση της επίλυσης του ζητήματος στη βάση διαπραγματεύσεων μεταξύ των ενδιαφερομένων πλευρών.

Καταληκτικά, το υπουργείο Εξωτερικών διαμηνύει πως η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες της Αφρικανικής Ένωσης για την επίτευξη μιας λύσης που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές.

Mε πληροφορίες από skai.gr

Η Αιθιοποία «κόβει» το νερό του Νείλου με φράγμα: Οργή στην Αίγυπτο- Παρέμβαση της Αθήνας

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    23/7/21 | (0 σχόλια)
    Οι Αττίλες, με τον προχθεσινό, είναι τέσσερις. 1ος 20 Ιουλίου 1974 2ος 14 Αυγούστου 1974 3ος 14 Νοεμβρίου 1983 (Ανακήρυξη ψευδοκράτους) 4ος 20 Ιουλίου 2021 Η Τουρκία προχωρά και εμείς μετράμε. Συνήθης τακτική από τότε που, ουσιαστικά, παραδοθήκαμε. Το καθεστώς της Αμμοχώστου είναι διαφορετικό ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο