Του Παντελή Σαββίδη
Ο κόσμος έχει γίνει άνω-κάτω, υπάρχει μια διάχυτη αγωνία των ανθρώπων για την ύπαρξή τους και στην Αθήνα –ως συνήθως– ασχολούνται με την περαιτέρω αποδόμηση της χώρας. Και φυσικά παρακολουθούν από μακριά τις εξελίξεις, σαν να μην τους ενδιαφέρουν και να μην επηρεάζονται από αυτές.
Ο κ. Γεραπετρίτης στον νέο νόμο του υπουργείου Εξωτερικών διαγράφει από τα κριτήρια αξιολόγησης των διπλωματικών υπαλλήλων τις αναφορές στο εθνικό συμφέρον, σε μια εμφανή προσπάθεια απόλυτης κομματικοποίησης της δομής και της λειτουργίας του. Θα προάγεται ο κομματικά πιστός. Όχι μόνο της σημερινής κυβέρνησης αλλά της εκάστοτε. Αντί να αναβαθμίσουν το διπλωματικό σώμα και να του δώσουν κίνητρα παραγωγής προτάσεων διπλωματικής πολιτικής, το ευνουχίζουν ακόμη περισσότερο. Ήταν που ήταν σιωπηλό και φοβικό στην ανάληψη πρωτοβουλιών, αδρανοποιείται ακόμη περισσότερο.
Πρόσωπα –συνήθως άπειρα– του περιβάλλοντος του εκάστοτε υπουργού θα ασκούν τις λειτουργίες της εξωτερικής πολιτικής, μια σύνθετη και απαιτητική διαδικασία με την οποία μόνο θεωρητικά μπορεί να ήρθαν σε επαφή. Εμφανίζονται ως τεχνοκράτες που αναλαμβάνουν να διαχειριστούν μια υπόθεση χωρίς συνολική εικόνα των συμφερόντων της χώρας.
Σε όλες τις πολιτικές Διευθύνσεις διοικούν σύμβουλοι και ενόψει των προαγωγών με τις νέες διατάξεις η φίμωσή τους είναι εξασφαλισμένη.
Θέλουν επίσης να καταργήσουν τις ευρωπαϊκές Διευθύνσεις, η δημιουργία και η συγκρότηση των οποίων απαίτησε πολύ χρόνο, κόπο και έξοδα, και να τις υπάγουν στις Πολιτικές. Στο χρόνο που λειτουργούν οι ευρωπαϊκές Διευθύνσεις απέδειξαν τη χρησιμότητά τους.
Γίνεται στο υπουργείο Εξωτερικών κάτι σαν και αυτό που πραγματοποιεί ο κ. Δένδιας στο στρατό. Ενοποιεί μονάδες και θεωρεί πως με την ενοποίηση ανασυγκροτεί το στρατό. Ποιες ενοποιεί, πού τις ενοποιεί και πώς τις ενοποιεί δεν δίνει καμιά σημασία. (Άλλο είναι να ενοποιήσεις ή να καταργήσεις μονάδες στην Αθήνα και άλλο στον Έβρο.)
Είναι επίσης εντυπωσιακά ενδιαφέρον ότι δεν επιδείχθηκε κανένα κυβερνητικό ή πολιτικό ενδιαφέρον για την πραγματοποίηση στη Θεσσαλονίκη ημερίδας για τη μακεδονική γλώσσα. Η γλώσσα αυτή καθαυτή και οι άνθρωποι που την ομιλούν δεν είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι χρησιμοποιείται ως όχημα για να τεθεί θέμα μειονότητας στην Ελλάδα, με όλες τις επακόλουθες συνέπειες. Τα πάθη και οι αλυτρωτισμοί είναι ακόμη ενεργά στα Σκόπια και αυτό φάνηκε και στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε, με τη διανομή ενός βιβλίου για το πώς έβλεπε ο Χίτλερ την ενιαία Μακεδονία, με τον γνωστό αλυτρωτικό χάρτη των Σκοπίων στο εξώφυλλο.
Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας υπάρχει ένας πυρήνας καθηγητών ευεπίφορος στην αναπαραγωγή του μακεδονισμού ως ιδεολογήματος – και βλέπει θετικά τη διδασκαλία της γλώσσας της γειτονικής χώρας. Οι αντιστάσεις στην τάση αυτή έχουν απενεργοποιηθεί από το φόβο και των μπαχαλάκηδων που ουσιαστικά διοικούν το πανεπιστήμιο. Επιβάλλουν ό,τι θέλουν.
Και ενώ αυτές οι απορρυθμιστικές και αποδομητικές τάσεις επικρατούν στο εσωτερικό της χώρας, λίγα χιλιόμετρα μακριά δύο μέτωπα είναι ενεργά και εξελίσσεται σε αυτά ουσιαστικά ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος.
Οι πόλεμοι σήμερα δεν γίνονται με χαρακώματα και στρατιώτες στο πεδίο. Εντυπωσιακή περίπτωση σύγχρονου πολέμου ήταν η προέλαση των τζιχαντιστών τη Συρία, η εύκολη και γρήγορη κατάληψη της Δαμασκού και η κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ.
Ο Άσαντ μπορεί να ήταν ένας δικτάτορας τον οποίο η διεθνής κοινότητα θα έπρεπε να συνετίσει, αλλά οι τζιχαντιστές που κατέλαβαν την εξουσία είναι μια μαύρη τρύπα στην περιοχή – απειλούν όλες τις εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες με τις οποίες το καθεστώς Άσαντ είχε επιτύχει μια ισορροπία.
Η κοινή λογική οδηγεί σε μια εικόνα όπου η Τουρκία και το Ισραήλ είναι οι ωφελημένοι των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, αλλά ο χάρτης δεν έχει σχεδιαστεί ακόμη στην τελειωτική του μορφή.
Για την Τουρκία ο πρώτος κίνδυνος είναι οι Κούρδοι, οι οποίοι αυτή τη στιγμή ελέγχουν μια σημαντική εδαφική έκταση στη βορειοανατολική Συρία. Οι Τούρκοι θέλουν να τους επιτεθούν, και συγκεκριμένα θέλουν να εισβάλλουν στο Κομπάνι, αλλά οι Αμερικανοί πήραν θέση στην πόλη για να αποφευχθεί η τουρκική κατάληψη.
Και επειδή η Άγκυρα μπορεί να αδιαφορήσει για την αμερικανική παρουσία, υπήρξε προειδοποίηση από την Ουάσινγκτον στον Ερντογάν, ότι σε περίπτωση που επιτεθεί στους Κούρδους θα υποστεί κυρώσεις ο ίδιος προσωπικά. Όχι απλώς η Τουρκία, αλλά ο Ερντογάν ως πρόσωπο, και φυσικά θα δεσμευθούν και τα περιουσιακά του στοιχεία. Κάτι που ο Τούρκος πρόεδρος λαμβάνει σοβαρά υπόψη.
Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, η Τουρκία αναπτύσσει την πολιτική της και στη Μέση Ανατολή, και στην Αφρική, και στην Κεντρική Ασία, και στα Βαλκάνια.
Από τα Βαλκάνια επιστρατεύει τζιχαντιστές από πυρήνες που διατηρεί στα Σκόπια, την Αλβανία, το Κόσοβο και τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, τους μεταφέρει στο μέτωπο της Συρίας και φυσικά πολλοί από αυτούς θα επιστρέψουν στις χώρες τους όταν κριθεί ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη στη Μέση Ανατολή. Είναι εύκολα αντιληπτός ο κίνδυνος που εγκυμονείται από την παρουσία τους σε εδάφη βαλκανικών χωρών. Ελέγχοντας τους τζιχαντιστικούς θυλάκους στα βαλκάνια η Τουρκία μπορεί να ελέγξει τη σταθερότητα των χωρών.
Το ενδιαφέρον της Αθήνας για όλα αυτά είναι απλώς να τα παρακολουθεί και να κομματικοποιεί τις κρατικές δομές που ξέφυγαν ως σήμερα από τον κομματικό έλεγχο.
Εν πρώτοις πιστεύει κανείς σήμερα στην Ελλάδα ότι υπάρχουν κομματικοποιημένοι διπλωμάτες και ανώτατοι στρατιωτικοί και με την συγκεκριμένη κυβέρνηση ακόμη;.
Όχι αγαπητοί μου ιδιοτελείς και φιλόδοξοι-μωροφιλόδοξοι και τίποτε άλλο .
Διοχωρισμός-διχασμός υπάρχει σε” ευρωλάγνους” και δυτικόφιλους και ευρωσκεπτιστές , ”ρετάλια” των οποίων υπάρχουν από το ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο .
Τώρα προσετέθησαν και οι ”ρωσόφιλοι” .
Το κακό στην καθόλου κρατική διοίκησή μας είναι ότι οι αντίθετοι με την εκάστοτε κυβέρνηση μας δεν φέρονται τίμια απέναντι της .
Την υποσκάπτουν ,”ξερνούν” τα άκρως απόρρητα στον πρώτο τυχόντα και συχνά-πυκνά απεργούν ”για να της σπάσουν και τον τσαμπουκά” , γεγονότα που δεν συμβαίνουν σε κανένα άλλο κράτος της ”δικής μας πλευράς”.
Οι Έλληνες όλοι -μα όλοι- δεν είναι ευχαριστημένοι από τους υπαλλήλους του ελληνικού κράτους -ακόμη και από τους ιερωμένους -και προ 20ετίας ψήφισαν πολλοί κάποιον πρωθυπουργό που υποσχέθηκε την επανίδρυση του κράτους , τον οποίον οι ”δικοί” της υπάλληλοι ”ξεπάστρεψαν” την 6 Δεκεμβρίου 2008 με την λεγόμενη δολοφονία του άτυχου νεαρού Γρηγορόπουλου.
Το απελπιστικό μέχρι και παραλυτικό είναι ότι όλα τα άλλα κόμματα στηρίζουν αυτές τις ομάδες συμφερόντων των κρατικών υπαλλήλων , που εξουθενώνουν όλους τους πολίτες.
Ας δούμε τι κακό θα νομοθετήσει και τι θα καταφέρει να επιβάλλει η σημερινή κυβέρνηση και η επόμενη κυβέρνηση μας ας αλλάξει όλους τους νόμους της. Δημοκρατία έχουμε.
Για το ”Μακεδονικό” η απελπισία των Ελλήνων -ιδίως των Βορειοελλαδιτών- δεν προέρχεται από την σιωπή της αντίθετης προς την Συμφωνία των Πρεσπών σημερινής κυβέρνησης ,αλλά από την ”άκρα του τάφου σιωπή” των κομμάτων που κυβέρνησαν και χειρίσθηκαν το θέμα ,δηλονότι του ΠΑΣΟΚ και του Σύριζα, στελέχη των οποίων-ιδίως του πανεπιστημιακού χώρου- και πρωτοστατούν σε τέτοιες ”δράσεις” στη Θεσσαλονίκη κιόλας.
Για την Τουρκία με την Συρία της ας αρκεστούμε στην δήλωση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ κ .Μίλερ ”Δεν θέλουμε να δούμε κανένα μέρος να εκμεταλλεύεται την τρέχουσα ασταθή κατάσταση για να προωθήσει τα δικά του συμφέροντα εις βάρος του ευρύτερου ΣΥΡΙΑΚΟΥ εθνικού συμφέροντος ”.
Α ..ΚΑΙ ΌΤΙ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΠΟΛΕΜΉΣΟΥΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΊ ΜΕ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ.
Καλά Χριστούγεννα .
Σταύρος Αθαν.Ναλμπάντης.
Η πλήρης απαξίωση τού ΔΣ δια τής προσλήψεως κομματόσκυλων, είναι σε πλήρες swing. Όμως, τι να το κάνεις το ΔΣ, όταν δεν έχεις εξωτερική πολιτική, ή αυτή που ακολουθείς, οδηγεί στην πλήρη υποταγή τής Ελλάδος σε ξένα συμφέροντα και τελικά, δι αυτών, στην δορυφοροποίησή της στην Τουρκία; Ο Γεραπετρίτης κάνει τεμενάδες, αλλά δεν αυτοδιορίστηκε στο ΥΠΕΞ. Άλλος τον διόρισε και τον διατηρεί. Εφ’ όσον αυτοί που παρακολουθούν τούς τεμενάδες του δεν έχουν αντίρρηση, είναι εύλογο να υποθέσει κανείς ότι τούς εγκρίνουν και … επαυξάνουν.
Η χώρα μας καταστράφηκε από πολίτες που έβαλαν και βάζουν το κόμμα (= το προσωπικό των συμφέρον) πάνω από την πατρίδα.
Διόρθωση: “δορυφοροποίησή της στην Τουρκία;” => “δορυφοροποίησή της από την Τουρκία;”
Γιατί λοιδορείτε την Αθήνα, και δεν γράφετε η κυβέρνηση Μητσοτάκη κύριε Σαββίδη.
Μια ερώτηση, Μνημόνια και εθνική κυριαρχία πάνε μαζί; διότι τα “πιάνουμε” όλοι μας αποσπασματικά.
Υ.Γ. έχετε “δει” ποιο είναι το ποσοστό του “κοινού” που ενδιαφέρετε για την ύπαρξη την χώρας όπως μας την παρέδωσαν οι πρόγονοι μας.
Ο Ερντογάν σβήνει την Ελλάδα από τον ενεργειακό χάρτη!
Τι να το κάμεις το ΔΣ;
Γνωρίζει κανείς να ”ομολογήσει” καμιά μορφή-υπόδειγμα ,με την σημασία της λέξεως, κρατικού λειτουργού στο διπλωματικό σώμα , στο δικαστικό σώμα , στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας της φιλτάτης μας Πατρίδος -που λέγαμε παλαιά-;
Χρόνια τώρα δεν συμφωνήσαμε ότι μας κυβερνούν και μας διοικούν οι μετριότητες -μέχρι και ηλιθιότητες στο πρώτο 6μηνο του 2015-;.
Δεν είναι καλοί αξιολογητές -της κυβερνήσεως και των υπαλλήλων της -οι μικροί τηλεοπτικοί σταθμοί ,που κάνουν πρόγραμμα μετά τις 10 το βράδυ ,γιατί όλοι ”πληρώνονται” για να κάνουν αντιπολίτευση στην σημερινή κυβέρνηση , η οποία παρ’όλα αυτά εδώ και οκτώ χρόνια το κόμμα που την στηρίζει προηγείται και στις δημοσκοπήσεις και κερδίζει και στις γενικές εκλογές.
Νομίζω πως φταίει πρώτα ότι κανένας εργαζόμενος -εγώ λέω και μυαλωμένος- Έλληνας δεν βλέπει τηλεόραση μετά τις δέκα το βράδυ και αν ακούει δεν πιστεύει αυτά που λένε διάφοροι. ΚΑΙ
δεύτερον ”μετρά” τους πρωθυπουργήσιμους μετά τις ομιλίες όλων των Αρχηγών στη Βουλή και έστω με σφιγμένα δόντια και γροθιές-καταλήγει στον ”άτιμο” τον Μητσοτάκη.
Υ.Γ Τέτοιοι προβληματισμοί και συζητήσεις νομίζουμε ότι δεν γίνονταν και στη Γερμανία όταν η κ. Μέρκελ κέρδιζε τις εκλογές σε τέσσερες συνεχόμενες 4ετίες;.
Πως και πότε να ”συνέλθουν” -μετά την πρόσφατη κατάρρευση της τρικολόρ κυβερνήσεως της Γερμανίας- ,τα κόμματα που την στήριξαν για τρία χρόνια .
Αυτή η εξέλιξη αποτελεί δισαβαντάζ για τους δικούς μας της λεγόμενης προοδευτικής συμμαχίας και μάλλον ο λαός θα εκλέξει και στις επόμενες εκλογές αυτοδύναμη κυβέρνηση -δηλαδή την σημερινή-.
Εξαιρετικό και πολύ ”ευγενικό” το άρθρο σας κε Σαββίδη. Διερωτώμαι αν υπάρχει κάποιος από την κυβέρνηση και από όσους εψήφισαν την ΝΔ, να το διαβάσει και να προβληματιστεί…