Η ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΔΕΝΔΙΑ ΚΑΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Print Friendly, PDF & Email
spot_img
Αγανάκτησε από τη στάση ανοχής της Γερμανίας προς την Τουρκία ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας και είπε στο politico πως η Γερμανία δεν επιτελεί τον ηγετικό της ρόλο στην Ε.Ε. με τη στάση αυτή.
Έχει δίκαιο ο κ. Δένδιας αλλά δεν νομίζουμε πως τώρα συνειδητοποίησε τη στάση του Βερολίνου.
Απλώς, περίμενε κάτω απο την εξέλιξη των γεγονότων η κυβέρνηση της κ. Μέρκελ να αλλάξει στάση.
Μάταια. Η Γερμανία έχει σαφή πολιτική απέναντι στην Τουρκία από τότε που δημιουργήθηκε ως κράτος. Ταιριάζει περισσότερο με αυτό που εκφράζει η γειτονική χώρα: τον ισχυρό κρατισμό. Η Γερμανία, όπως και η Τουρκία υπήρξαν χερσαίες δυνάμεις.
Τα γεωπολιτικά συμφέροντα του Βερολίνου συνέκλιναν περισσότερο με της Τουρκίας. Και, στη γερμανική πρωτεύουσα, προφανώς, ακόμη πιστεύουν πως συνεχίζουν να συγκλίνουν.
Επίσης η σημερινή Γερμανία δεν επιθυμεί μια δημοκρατική και, κατά το δυνατόν ενιαία Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το Βερολίνο θέλει μια Γερμανική Ευρώπη. Αυτήν που λίγο πολύ επιχείρησε να καταλάβει με τους δύο παγκοσμίους πολέμους.
Η μόνη περίοδος που η Γερμανία επιχείρησε να εμφανιστεί και να λειτουργήσει ως δυτικού τύπου δημοκρατία ήταν η Δημοκρατία της Βαϊμάρης, μεταξύ των δύο μεγάλων πολέμων. Η Δημοκρατία αυτή της επιβλήθηκε από τους Συμμάχους και απέτυχε διότι η γερμανική ψυχοσύνθεση δεν ανέχεται αντιλήψεις περί ισότητας και άλλων τινών που πήγασαν από την διαχρονική πορεία της ανθρωπότητας και εκφράστηκαν στη σύγχρονη εποχή με τη Γαλλική Επανάσταση.
Η Γερμανία πιστεύει στην ιδιαιτερότητά της. Και η πίστη αυτή την οδηγεί στην επιβολή της δικής της αντίληψης και πολιτικής.
Είναι αυτή η αντίληψη που οδήγησε τη Βρετανία εκτός Ένωσης. Είναι η ίδια αντίληψη που περιθωριοποίησε τη Γαλλία και θα αναγκάσει το Παρίσι ή να υποταχθεί ή να γίνει πόλος συσπείρωσης χωρών της Ένωσης που δεν συμφωνούν με τη Γερμανική αντίληψη και κυριαρχία.
Η Γερμανία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Τουρκία. Η Γερμανική πολιτική θα είναι φιλοτουρκική. Και αυτό ας το συνειδητοποιήσουν καλά στην Αθήνα.
Η Ελλάδα έχει πλεονεκτήματα τα οποία πρέπει να αξιοποιήσει.
Είναι λάθος η εκτίμηση ότι η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας είναι υποδεέστερη της Τουρκίας. Η γεωπολιτική θέση της Τουρκίας χωρίς την Ελλάδα μειώνεται κατακόρυφα.
Το μέλλον της Ελλάδας είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά όχι σ αυτήν την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται σε μια Ομοσπονδιακή Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν θα είναι γερμανική. Αν θέλει να συμμετέχει η Γερμανία πάρα πολύ καλά. Ως ευρωπαϊκή Γερμανία. Αν δεν θέλει και επιθυμεί να διατηρήσει μια Γερμανική Ευρώπη θα πρέπει να υπάρξουν νέοι προβληματισμοί για τη διαμόρφωση άλλης ευρωπαϊκής πολιτικής. Ενδεχομένως και χωρίς τη Γερμανία.
spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Συγχαρητήρια !!! Εξαιρετική ανάλυση. Ελπίζω να το καταλάβουν επιτέλους οι πολιτικοί μας. Ανεξαρτήτως παρατάξεως.
  Και πάλι συγχαρητήρια.

 2. Μα απ’ότι γνωρίζουμε η Ευρωπαική Ένωση δεν έγινε Ομοσπονδιακή ,με εκλεγμένο Πρόεδρο σαν τις ανταγωνίστριές της ΗΠΑ ,Ρωσία και Κίνα ,για να απαιτούμε να αυτοπεριορισθεί η Γερμανία.
  Απ’ ότι γνωρίζουμε η Γερμανία εδώ και 75 χρόνια ”κοντράρει” μόνη της τις ΗΠΑ ,Ρωσία και Κίνα, στις οποίες ”πουλάει” αυτοκίνητα και την καλύτερη τεχνογνωσία-ακόμη και υποβρύχια-.
  Απ’ότι γνωρίζουμε η Γερμανία διατηρεί -λόγω κυρίως της φανερής εχθρικής μας στάσης απέναντι της στην 5ετία 1914-19-άριστες πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία -που από το 1952 έγινε και σύμμαχός της στο ΝΑΤΟ-και από την οποίαν -μόνη Ασιατική χώρα – φιλοξενεί και” Γερμανοποιεί” πολίτες της -κάπου 3.000.000 -,εδώ και 50 χρόνια .
  Απ’ότι γνωρίζουμε η Γερμανία ”πουλάει” τεχνική υποστήριξη στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν , έχει τον τέως καγκελάριό της σοσιλδημοκράτη κ.Σραίντερ Αντιπρόεδρο στην Ρωσική ΚΑΣΠΡΟΜ .
  Απ’ότι γνωρίζουμε έχει τις καλύτερες εμπορικές-και όχι μόνο – σχέσεις με την Κομμουνιστική Κίνα.
  ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ απ’ότι γνωρίζουμε όλοι-μα όλοι- οι Γερμανοί συμφωνούν με όλα αυτά τα μοναδικά επιτεύγματα της χώρα τους και στους ποδοσφαιρικούς ακόμη αγώνες της ”ψιθυρίζουν το Ντοίτσλαντ ούμπερ άλες”.
  Προσφάτως δε έδωσαν ποσοστά δημοτικότητας 74% στην καγκελάριό τους κ.Μέρκελ .
  Αυτήν λοιπόν την Γερμανία αγαπητοί μου φίλοι -όσο και να θέλουμε και εμείς και όλοι οι άλλοι Ευρωπαίοι δεν μπορούμε να την ”κοντύνουμε”.
  Προσωπικώς συγχαίρω τον ΥΠΕΞ μας κ.Δένδια ,γιατί -σε συνεννόηση σίγουρα με τον ”φιλογερμανό”-κατά τους ΤσιπροΣυριζαίους και όχι μόνο- Πρωθυπουργό κ.Κυριάκο Μητσοτάκη -είπε εις βάρος αυτής της Γερμανίας περισσότερα απ’ότι ο”αντιγερμανός” κ.Τσίπρας’ το 2015 ,με τα εφηβικά ”go home frau” και άλλα πολιτικά ρεφρέν ,μήπως και αποτρέψει την κ.Μέρκελ να μη εναντιωθεί στις κυρώσεις προς την Τουρκία από το Ευρωπαικό Συμβούλιο Κορυφής στις 10 Δεκεμβρίου.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,747ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
22,700ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα