Η ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΔΕΝΔΙΑ ΚΑΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ

29/11/20 | 2 | 0 | 518 εμφανίσεις
Αγανάκτησε από τη στάση ανοχής της Γερμανίας προς την Τουρκία ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας και είπε στο politico πως η Γερμανία δεν επιτελεί τον ηγετικό της ρόλο στην Ε.Ε. με τη στάση αυτή.
Έχει δίκαιο ο κ. Δένδιας αλλά δεν νομίζουμε πως τώρα συνειδητοποίησε τη στάση του Βερολίνου.
Απλώς, περίμενε κάτω απο την εξέλιξη των γεγονότων η κυβέρνηση της κ. Μέρκελ να αλλάξει στάση.
Μάταια. Η Γερμανία έχει σαφή πολιτική απέναντι στην Τουρκία από τότε που δημιουργήθηκε ως κράτος. Ταιριάζει περισσότερο με αυτό που εκφράζει η γειτονική χώρα: τον ισχυρό κρατισμό. Η Γερμανία, όπως και η Τουρκία υπήρξαν χερσαίες δυνάμεις.
Τα γεωπολιτικά συμφέροντα του Βερολίνου συνέκλιναν περισσότερο με της Τουρκίας. Και, στη γερμανική πρωτεύουσα, προφανώς, ακόμη πιστεύουν πως συνεχίζουν να συγκλίνουν.
Επίσης η σημερινή Γερμανία δεν επιθυμεί μια δημοκρατική και, κατά το δυνατόν ενιαία Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το Βερολίνο θέλει μια Γερμανική Ευρώπη. Αυτήν που λίγο πολύ επιχείρησε να καταλάβει με τους δύο παγκοσμίους πολέμους.
Η μόνη περίοδος που η Γερμανία επιχείρησε να εμφανιστεί και να λειτουργήσει ως δυτικού τύπου δημοκρατία ήταν η Δημοκρατία της Βαϊμάρης, μεταξύ των δύο μεγάλων πολέμων. Η Δημοκρατία αυτή της επιβλήθηκε από τους Συμμάχους και απέτυχε διότι η γερμανική ψυχοσύνθεση δεν ανέχεται αντιλήψεις περί ισότητας και άλλων τινών που πήγασαν από την διαχρονική πορεία της ανθρωπότητας και εκφράστηκαν στη σύγχρονη εποχή με τη Γαλλική Επανάσταση.
Η Γερμανία πιστεύει στην ιδιαιτερότητά της. Και η πίστη αυτή την οδηγεί στην επιβολή της δικής της αντίληψης και πολιτικής.
Είναι αυτή η αντίληψη που οδήγησε τη Βρετανία εκτός Ένωσης. Είναι η ίδια αντίληψη που περιθωριοποίησε τη Γαλλία και θα αναγκάσει το Παρίσι ή να υποταχθεί ή να γίνει πόλος συσπείρωσης χωρών της Ένωσης που δεν συμφωνούν με τη Γερμανική αντίληψη και κυριαρχία.
Η Γερμανία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Τουρκία. Η Γερμανική πολιτική θα είναι φιλοτουρκική. Και αυτό ας το συνειδητοποιήσουν καλά στην Αθήνα.
Η Ελλάδα έχει πλεονεκτήματα τα οποία πρέπει να αξιοποιήσει.
Είναι λάθος η εκτίμηση ότι η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας είναι υποδεέστερη της Τουρκίας. Η γεωπολιτική θέση της Τουρκίας χωρίς την Ελλάδα μειώνεται κατακόρυφα.
Το μέλλον της Ελλάδας είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά όχι σ αυτήν την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται σε μια Ομοσπονδιακή Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν θα είναι γερμανική. Αν θέλει να συμμετέχει η Γερμανία πάρα πολύ καλά. Ως ευρωπαϊκή Γερμανία. Αν δεν θέλει και επιθυμεί να διατηρήσει μια Γερμανική Ευρώπη θα πρέπει να υπάρξουν νέοι προβληματισμοί για τη διαμόρφωση άλλης ευρωπαϊκής πολιτικής. Ενδεχομένως και χωρίς τη Γερμανία.

Category: Το σχόλιο της ημέρας

( 2 )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Στέφανος Χ. says:

  Συγχαρητήρια !!! Εξαιρετική ανάλυση. Ελπίζω να το καταλάβουν επιτέλους οι πολιτικοί μας. Ανεξαρτήτως παρατάξεως.
  Και πάλι συγχαρητήρια.

 2. 2
  Σ.Α.Ν. says:

  Μα απ’ότι γνωρίζουμε η Ευρωπαική Ένωση δεν έγινε Ομοσπονδιακή ,με εκλεγμένο Πρόεδρο σαν τις ανταγωνίστριές της ΗΠΑ ,Ρωσία και Κίνα ,για να απαιτούμε να αυτοπεριορισθεί η Γερμανία.
  Απ’ ότι γνωρίζουμε η Γερμανία εδώ και 75 χρόνια ”κοντράρει” μόνη της τις ΗΠΑ ,Ρωσία και Κίνα, στις οποίες ”πουλάει” αυτοκίνητα και την καλύτερη τεχνογνωσία-ακόμη και υποβρύχια-.
  Απ’ότι γνωρίζουμε η Γερμανία διατηρεί -λόγω κυρίως της φανερής εχθρικής μας στάσης απέναντι της στην 5ετία 1914-19-άριστες πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία -που από το 1952 έγινε και σύμμαχός της στο ΝΑΤΟ-και από την οποίαν -μόνη Ασιατική χώρα – φιλοξενεί και” Γερμανοποιεί” πολίτες της -κάπου 3.000.000 -,εδώ και 50 χρόνια .
  Απ’ότι γνωρίζουμε η Γερμανία ”πουλάει” τεχνική υποστήριξη στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν , έχει τον τέως καγκελάριό της σοσιλδημοκράτη κ.Σραίντερ Αντιπρόεδρο στην Ρωσική ΚΑΣΠΡΟΜ .
  Απ’ότι γνωρίζουμε έχει τις καλύτερες εμπορικές-και όχι μόνο – σχέσεις με την Κομμουνιστική Κίνα.
  ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ απ’ότι γνωρίζουμε όλοι-μα όλοι- οι Γερμανοί συμφωνούν με όλα αυτά τα μοναδικά επιτεύγματα της χώρα τους και στους ποδοσφαιρικούς ακόμη αγώνες της ”ψιθυρίζουν το Ντοίτσλαντ ούμπερ άλες”.
  Προσφάτως δε έδωσαν ποσοστά δημοτικότητας 74% στην καγκελάριό τους κ.Μέρκελ .
  Αυτήν λοιπόν την Γερμανία αγαπητοί μου φίλοι -όσο και να θέλουμε και εμείς και όλοι οι άλλοι Ευρωπαίοι δεν μπορούμε να την ”κοντύνουμε”.
  Προσωπικώς συγχαίρω τον ΥΠΕΞ μας κ.Δένδια ,γιατί -σε συνεννόηση σίγουρα με τον ”φιλογερμανό”-κατά τους ΤσιπροΣυριζαίους και όχι μόνο- Πρωθυπουργό κ.Κυριάκο Μητσοτάκη -είπε εις βάρος αυτής της Γερμανίας περισσότερα απ’ότι ο”αντιγερμανός” κ.Τσίπρας’ το 2015 ,με τα εφηβικά ”go home frau” και άλλα πολιτικά ρεφρέν ,μήπως και αποτρέψει την κ.Μέρκελ να μη εναντιωθεί στις κυρώσεις προς την Τουρκία από το Ευρωπαικό Συμβούλιο Κορυφής στις 10 Δεκεμβρίου.

Back to Top

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

  Υπάρχουν τέσσερα ζητήματα της σημερινής επικαιρότητας τα οποία, πολύ σύντομα, θα ήθελα να σχολιάσω. 1.- Το πρώτο είναι το τέλος της εποχής Ερντογάν και η αρχή της μετα-ερντογανικής εποχής. Δεν είναι σαφές πως θα διαμορφωθεί. Πρέπει, όμως, να εξετάσουμε ...

Ροή Ειδήσεων

  13/5/21 | (0 σχόλια)
  Ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου ΥΠΠΟΑ "Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημερώνει πως η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας» με αριθμό καταχώρησης 5/2018 στα βιβλία εταιρειών του Πρωτοδικείου Έδεσσας, έχει διαγραφεί από το ...

  13/5/21 | (0 σχόλια)
     Σε λιγότερες από 24 ώρες από τη στιγμή που ήρθε στη δημοσιότητα το ΑΤΟΠΗΜΑ του Υπουργείου Πολιτισμού, εκδόθηκε η ανάκληση της έγκρισης του αυτονομιστικού φορέα από την Αριδαία.         Η τοπική κοινωνία της Πέλλας έδωσε ...

  13/5/21 | (0 σχόλια)
  Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η απομάκρυνση της Λιζ Τσέινι από την προεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας μπορεί να ευνοήσει βραχυπρόθεσμα το κόμμα, συσπειρώνοντας τους οπαδούς του Τραμπ (φωτ. REUTERS/Evelyn Hockstein). ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την υπ’ αριθμόν τρία στην ιεραρχία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ...

  13/5/21 | (0 σχόλια)
  Ρούλα Σαλούρου 13.05.2021 • 07:54  «Τεκτονικές» θεωρούνται οι αλλαγές που επιβάλλει στο συνδικαλιστικό κίνημα το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, καθώς προβλέπει την υποχρέωση καταγραφής των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε ένα ενιαίο μητρώο, περικόπτει δικαιώματα συνδικαλιστών, τροποποιεί την προστασία τους έναντι των απολύσεων, προβλέπει ...


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας