Η αγάπη του Ερντογάν για τη Χαμάς απειλεί το Ισραήλ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Sinan Ciddi 12 Οκτωβρίου 2023

Ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των δυτικών συμμάχων της Τουρκίας έσπευσαε να καταδικάσει τις άγριες τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ, η Άγκυρα υιοθέτησε μια διφορούμενη προσέγγιση. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μια μέρα μετά τις επιθέσεις, παρατήρησε ότι είναι «ευθύνη της Τουρκίας να σταθεί δίπλα στους καταπιεσμένους». Αυτή η δήλωση πιθανότατα δόθηκε με πλήρη γνώση από την πλευρά του προέδρου ότι 5.000 πύραυλοι είχαν εκτοξευθεί από τη Χαμάς στο Ισραήλ, σκοτώνοντας αδιάκριτα περισσότερους από 1.000 αμάχους, πέρα από περαιτέρω φρικαλεότητες, συμπεριλαμβανομένου του αποκεφαλισμού Ισραηλινών νηπίων.

Ο Ερντογάν σκλήρυνε τη θέση του την Τρίτη, επικρίνοντας ευθέως την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να τοποθετήσουν μια ομάδα αερομεταφερόμενης δύναμης κρούσης στην ανατολική Μεσόγειο ως προφύλαξη έναντι τυχόν ιρανικών στρατιωτικών απειλών κατά του Ισραήλ. Κατά την άποψη του Ερντογάν, η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ «θα προκαλούσε πολύ σοβαρές σφαγές χτυπώντας όλη τη Γάζα». Τι εξηγεί την επιφυλακτικότητα του Ερντογάν να καταδικάσει τις βάρβαρες τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς και γιατί αντιστέκεται στην υποστήριξη του Ισραήλ στην πιο σκοτεινή του ώρα;

Η απάντηση είναι ξεκάθαρη: Ο Ερντογάν είναι πρωταθλητής της Χαμάς. Ως αποτέλεσμα, η Άγκυρα δεν έχει χαρακτηρίσει τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση. Το 2018 ο Ερντογάν έκανε ξεκάθαρη τη θέση του, δηλώνοντας: «Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση και οι Παλαιστίνιοι δεν είναι τρομοκράτες. Είναι ένα κίνημα αντίστασης που υπερασπίζεται την παλαιστινιακή πατρίδα ενάντια σε μια δύναμη κατοχής».

Αυτό αντανακλά τη συνολική ισλαμιστική κοσμοθεωρία του Ερντογάν, η οποία δεν έχει αλλάξει από την είσοδό του στο πολιτικό κίνημα του Ισλάμ της Τουρκίας πριν από περίπου 40 χρόνια.

Αν και η Τουρκία είναι η πρώτη μουσουλμανική χώρα που αναγνώρισε το κράτος του Ισραήλ, αυτή η αναγνώριση δεν υποστηρίζεται από το ισλαμιστικό κίνημα της Τουρκίας, το οποίο πιστεύει σταθερά ότι το Ισραήλ είναι ένα παράνομο κράτος στο σύνολό του και ότι πρέπει να εξαλειφθεί.

Οι δημόσιες παρατηρήσεις του Ερντογάν μετά τις επιθέσεις είναι συγκριτικά μετρημένες — προς το παρόν. Μίλησε τηλεφωνικά με τον Ισραηλινό Πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ και πρόσφερε τις υπηρεσίες της Άγκυρας ως μεσολαβήτριας για την αποκλιμάκωση των εντάσεων. Αυτό δεν συμβαίνει επειδή ο Ερντογάν άλλαξε τις θεμελιώδεις απόψεις του για το Ισραήλ, αλλά επειδή πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του 2022 προσπαθώντας να ανοικοδομήσει τους δεσμούς με το εβραϊκό κράτος και να σπάσει την περιφερειακή απομόνωση της Τουρκίας.

Αυτή μπορεί να είναι η αφορμή που απομακρύνεται από την επαναπροσέγγιση. Ο Ερντογάν μπορεί να ετοιμάζεται να λάβει μια πολύ πιο σκληρή αντι-ισραηλινή στάση καθώς εντείνεται η εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Γάζα.

Εάν αυτό συνέβαινε, μια ισχυρή αντι-ισραηλινή στάση της Άγκυρας θα συμπλήρωνε τον εναγκαλισμό της Χαμάς από την Τουρκία.   Στη Χαμάς, μαζί με την ηγεσία της, παρέχεται αναγνώριση, χώρος γραφείων και καταφύγιο στην Τουρκία. Ο Ερντογάν διατηρεί θερμούς δεσμούς με κορυφαία στελέχη της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων των Ισμαήλ Χανίγιε και Σαλέχ αλ Αρούρι, δύο από τους πιθανούς εγκεφάλους των πρόσφατων επιθέσεων. Η Άγκυρα έχει επίσης χορηγήσει τουρκικά διαβατήρια σε αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι χρησιμοποίησαν αυτό το πλεονέκτημα για να ταξιδέψουν διεθνώς και να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες όπως στρατολόγηση, συγκέντρωση κεφαλαίων και πιθανώς συντονισμός με το Ιράν.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν πρέπει να έχουν την ψευδαίσθηση ότι ο Ερντογάν σκοπεύει να παίξει το ρόλο ενός έντιμου μεσολαβητή σε αυτή τη σύγκρουση. Προετοιμάζει τη χώρα για τις τοπικές εκλογές του 2024 και χρειάζεται κάθε ψήφος να πέσει υπέρ του αν θέλει να κερδίσει ξανά τις μεγάλες πόλεις της χώρας, όπως η Κωνσταντινούπολη και η Άγκυρα, τις οποίες έχασε το 2019. Έντονη αντι-ισραηλινή στάση θα μπορούσε να είναι ένας ικανοποιητικός δρόμος για αυτόν.

Αυτό δεν θα ήταν δύσκολο για τον Ερντογάν. Υποστηρίζει ήδη βαθιές αντισημιτικές απόψεις και η βάση των ψηφοφόρων του είναι έντονα αντι-ισραηλινή. Τα σημάδια αυτού είναι ήδη εμφανή: Δύο ημέρες μετά τις επιθέσεις στο Ισραήλ, το Huda-Par, ένα ριζοσπαστικό ισλαμιστικό πολιτικό κόμμα, πραγματοποίησε συγκέντρωση υπέρ της Χαμάς έξω από το Προξενείο του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό είναι σημαντικό γιατί η Huda-Par ήταν και είναι μέλος της εκλογικής «Λαϊκής Συμμαχίας» του Ερντογάν, η οποία βοήθησε τον Ερντογάν να επανεκλεγεί τον Ιούλιο. Επιπλέον, η τουρκική κυβέρνηση σπάνια επέτρεψε να πραγματοποιηθούν δημόσιες διαδηλώσεις στην Τουρκία από το 2013. Η διαδήλωση υπέρ της Χαμάς είναι σίγουρα σύμφωνη με τα αισθήματα της βασικής εκλογικής περιφέρειας του Ερντογάν.

Ο Ερντογάν είναι πιθανό να παρακολουθεί στενά την στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ κατά της Χαμάς. Δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε αν η Άγκυρα κάνει άλλη μια στροφή εξωτερικής πολιτικής και εγκαταλείψει τη χλιαρή προσέγγισή της με το Ισραήλ. Δεν θα ήταν η πρώτη φορά.

washingtonexaminer.com

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. “ΑΝ ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ”

    Όταν η Τουρκία ανεγνώρισε το Ισραήλ (12 Mαρτίου 1950), ήταν ακόμη κράτος λαϊκό, στο οποίο η θρησκεία δεν έπαιζε κανέναν ρόλο. Εδώ και περίπου 15 χρόνια, που ουσιαστικά (όχι ακόμη τυπικά) είναι μουσουλμανική χώρα, βλέπετε τι γίνεται.

    Σχέσεις Τουρκίας- Ισραήλ: Η αγάπη που έγινε μίσος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,000ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα