Φορτηγά που μετέφεραν βοήθεια στη Γάζα απομακρύνθηκαν από το πέρασμα της Ράφα λόγω των απειλών από το Ισραήλ (Reuters)

Οκτώβριος 11, 2023. Ελλάδα.

Αξιωματούχοι της Γάζας και δύο αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας δήλωσαν ότι το Κάιρο κινείται για να αποτρέψει τη μαζική έξοδο των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας προς τη χερσόνησο του Σινά, καθώς ο ισραηλινός βομβαρδισμός χθες, Τρίτη, προκάλεσε το

κλείσιμο του περάσματος της Ράφα , που είναι το μοναδικό πέρασμα εξόδου από τη Γάζα προς την Αίγυπτο που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ.

Οι δύο αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας πρόσθεσαν ότι η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα εγείρει ανησυχίες στο Κάιρο, το οποίο κάλεσε το Ισραήλ να δημιουργήσει μια ασφαλή δίοδο για τους αμάχους να εγκαταλείψουν τη Λωρίδα της Γάζας αντί να τους ενθαρρύνει να φύγουν προς το Σινά.

Πηγές ασφαλείας δήλωσαν ότι το συνοριακό πέρασμα της Ράφα παρέμεινε κλειστό το πρωί της Τετάρτης αφού ισραηλινά στρατιωτικά αεροσκάφη πέταξαν κοντά του χθες το βράδυ.

Η  συνοριακή διάβαση δέχθηκε αεροπορική επιδρομή χθες. Είναι η τρίτη σε λιγότερο από 24 ώρες και μάρτυρες είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι Αιγύπτιοι υπάλληλοι στο πέρασμα εκκενώθηκαν, ενώ «δεκάδες Παλαιστινιακές οικογένειες» που προσπάθησαν να περάσουν προς τη Γάζα παρέμειναν στην αιγυπτιακή πόλη Al-Arish.

Χθες, Τρίτη, ο ισραηλινός στρατός τροποποίησε μια σύσταση ενός εκπροσώπου του στην οποία συμβούλευε τους Παλαιστίνιους που τράπηκαν σε φυγή από τις αεροπορικές επιδρομές του στη Λωρίδα της Γάζας να κατευθυνθούν προς την Αίγυπτο.

Αυτό έρχεται σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες προσδοκίες ότι το Ισραήλ θα ξεκινήσει χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας και την είδηση ​​ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται με άλλες χώρες για τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου μέσω της Αιγύπτου για την εκκένωση Παλαιστινίων και πολιτών που έχουν αμερικανική υπηκοότητα ως αποτέλεσμα αυτών των προσδοκιών.

Ο Αχμέντ Σάλεχ από το Ίδρυμα Σινά για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε ότι ο αιγυπτιακός στρατός έχει λάβει νέες θέσεις κοντά στα σύνορα και διεξάγει περιπολίες για την παρακολούθηση της περιοχής.

Το αιγυπτιακό γραφείο του κυβερνήτη του Βόρειου Σινά δήλωσε ότι συναντήθηκε με τις τοπικές αρχές τη Δευτέρα για να αναπτύξει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τυχόν κρίσεις που προκύπτουν από τα γεγονότα στη Γάζα.

Ασθενοφόρα αναπτύχθηκαν στο Σινά εν αναμονή πιθανών εκκενώσεων από τη Γάζα, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη σημάδια για μεγάλες συγκεντρώσεις Παλαιστινίων στο πέρασμα της Ράφα εκτός από τις προγραμματισμένες αναχωρήσεις μέχρι την Τρίτη.

Το Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι περίπου 800 άτομα έφυγαν από τη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα και περίπου 500 εισήλθαν, αλλά η διάβαση παρέμεινε κλειστή για την κυκλοφορία εμπορευμάτων.

Η Λωρίδα της Γάζας, η οποία υπόκειται σε ισραηλινή πολιορκία για περισσότερα από 15 χρόνια, υπόκειται σε συνεχείς ισραηλινούς βομβαρδισμούς μετά την ξαφνική και άνευ προηγουμένου επίθεση αντίστασης το περασμένο Σάββατο, η οποία μέχρι στιγμής είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο περισσότερων από χιλίων Παλαιστινίων και 5.000 τραυματιών, ενώ στην επιχείρηση «Πλημμύρα Αλ Άκσα» σκοτώθηκαν 1.200 Ισραηλινοί και περισσότεροι από 2.000 τραυματίστηκαν.

Η Ράφα είναι το μόνο διαθέσιμο σημείο διέλευσης για τον πληθυσμό της Γάζας, ο οποίος υπολογίζεται σε 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους. Ο υπόλοιπος τομέας περιβάλλεται από το Ισραήλ και τη θάλασσα. Από τον Μάιο του 2018, η Αίγυπτος έχει αφήσει ανοιχτό το πέρασμα της Ράφα τις περισσότερες φορές μετά από χρόνια που το είχε κλειστό.

Al Jazeera

The Hellenic Information Team