Η «Ένωση Αθέων» ζητά: «Βγάλτε το θρήσκευμα από τα απολυτήρια»!

10/5/19 | 0 | 0 | 256 εμφανίσεις

Με την εικόνα να δεσπόζει στην αίθουσα της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκε η προσφυγή της Ένωσης Αθέων και γονέων οι οποίοι ζητούν να μην αναγράφεται το θρήσκευμα των μαθητών στα απολυτήρια και τα αποδεικτικά σπουδών Γυμνασίου και Λυκείου.

Λίγο πριν ξεκινήσει η συζήτηση των αιτήσεων ακύρωσης δυο αποφάσεων του υπουργού Παιδείας, σύμφωνα με τις οποίες προβλέπεται η αναγραφή του θρησκεύματος στα αποδεικτικά σπουδών ο συνήγορος της Ένωσης Αθέων ζήτησε να αφαιρεθούν τα θρησκευτικά σύμβολα από τη δικαστική αίθουσα! 

Ωστόσο, για ακόμη μια φορά, το αίτημα με παρεμπίπτουσα απόφαση απορρίφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία (24- 3).

Η σύμβουλος Επικρατείας Μαρλένα Τριπολιτσιώτη που ήταν η εισηγήτρια, εξέφρασε τον προβληματισμό της , εάν λόγω της τήρησης αρχείου τίτλων και πιστοποιητικών σπουδών στα Γυμνάσια και Λύκεια παραβιάζεται ο νόμος για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, η Ευρωπαϊκή νομοθεσία και η Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ως προς το σκέλος που αφορά τη θρησκευτική ελευθερία.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι προσφεύγοντες υποστήριξαν ότι με την αναγραφή του θρησκεύματος στο απολυτήριο, το οποίο συνοδεύει τους μαθητές σε όλη τους τη ζωή και την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα, ο νέος Ευρωπαϊκός κανονισμός προσωπικών δεδομένων (GDPR) και η προστατευόμενη θρησκευτική ελευθερία. Μάλιστα, επικαλέστηκαν και την απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για τη διαγραφή του θρησκεύματος από τις αστυνομικές ταυτότητες.

Από την πλευρά του, το Δημόσιο αμφισβήτησε το έννομο συμφέρον της Ένωσης αλλά και των γονέων που δεν είναι μέλη της υποστηρίζοντας πως η επίμαχη αναγραφή δεν είναι αντισυνταγματική. Επιπλέον, επισήμανε πως σε περιπτώσεις όπως αυτή της δικαιολόγησης απουσιών αλλόθρησκων μαθητών, λόγω επισήμων θρησκευτικών εορτών άλλου θρησκευτικού δόγματος,  είναι αναγκαία.

pronews.gr

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 characters available

 


Το σχόλιο της ημέρας

    21/9/20 | (0 σχόλια)
    euro2day.gr/Financial Times Του Chris Giles Ποιες είναι οι διαφορές στα προγράμματα στήριξης που εφάρμοσε η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ. Τα πλεονεκτήματα της ευρωπαϊκής προσέγγισης και η ανάγκη για στροφή στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Δημοσιεύθηκε: 21 Σεπτεμβρίου 2020 - 08:04 Tι πρέπει να προστατεύσουμε ...

Ροή Ειδήσεων


Εορτολόγιο

Φωτογραφία της ημέρας