«Η άνοδος του επιπέδου δυσαρέσκειας των Ρώσων οδηγεί στον εξοστρακισμό των επικριτικότερων φωνών του συστήματος Πούτιν»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected]   www.kalkis.eu

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ο ομότιμος καθηγητής του ινστιούτου INALCO Jean Radvanyi σε δημοσίευμά του στον ηλεκτρονικό Le Monde την 1η Αυγούστου 2019, δημοσιεύοντας μάλιστα και την

 

διπλανή φωτογραφία του ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP από την διαδήλωση της Μόσχας στις 27 Ιουλίου 2019.

Λίγες εβδομάδες πριν από τις δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 8 Σεπτεμβρίου, οι Ρώσοι εκφράζουν όλο και περισσότερο τη δυσαρέσκειά τους, συμπεριλαμβανομένων και των εν εξελίξει τεράστιων πυρκαγιών με τις ανυπολόγιστες οικονομικές και περιβαλλοντικές καταστροφές τους.

Από τις αρχές Ιουλίου, οι δασικές πυρκαγιές έχουν καταστρέψει την ανατολική Σιβηρία. Μέχρι τις 30 Ιουλίου, περισσότερα από 3,3 εκατομμύρια εκτάρια είχαν γίνει καπνός και αρκετές περιφέρειες χαρακτηρίστηκαν σε ζώνη “σκοτεινού ουρανού”, όταν η ποσότητα των τοξικών σωματιδίων ξεπέρασε τα διπλάσια από τα επιτρεπόμενα όρια. Σύμφωνα με την ανεξάρτητη ιστοσελίδα Meduza, το νέφος καλύπτει πόλεις σε όλη τη δυτική Σιβηρία και πέρα ​​από τα Ουράλια. Καταγγελίες κυκλοφορούν και καλούν τις αρχές να καταπολεμήσουν πραγματικά αυτές τις πυρκαγιές : λιγότερο από το 5% των πυρκαγιών αντιμετωπίζονται επειδή ο ισχύων κανονισμός απαλλάσσει τις τοπικές αρχές να ενεργούν, αν δεν απειλείται κανένα χωριό και εάν το κόστος των πυροσβεστικών παρεμβάσεων υπερβαίνει την οικονομική αξία των αφορόμενων δασών! Έτσι, η Ανατολική Ρωσία ασφυκτιά μέσα στους καπνούς από τις πυρκαγιές.

Πέρα από αυτές τις φυσικές πυρκαγιές, τα “πρωτοσέλιδα” των μέσων μαζικής ενημέρωσης στον κόσμο γέμισαν τις τελευταίες μέρες από τις ρωσικές πολιτικές πυρκαγιές. Πράγματι από τις 16 Ιουλίου, η εκλογική Επιτροπή της Μόσχας απέρριψε την εγγραφή  57 υποψηφίων της αντιπολίτευσης στον Πούτιν, των «μη συστημικών». Από αυτούς που δεν έχουν κανένα αιρετό εκπρόσωπο, ούτε στην Κρατική Δούμα, ούτε στο Κοινοβούλιο της Μόσχας, εμποδίζοντάς τους να συμμετάσχουν στις δημοτικές εκλογές της 8ης Σεπτεμβρίου 2019. Τούτο οδήγησε σε διαδηλώσεις τους, οργανωμένες σε δύο στάδια. Στις 20 Ιουλίου, μια πρώτη αδειοδοτημένη διαδήλωση που συγκέντρωσε περίπου 22.500 άτομα που διαμαρτυρήθηκαν για αυτή την αντιδημοκρατική απόφαση. Βλέπε σχετικό άρθρο μου στις Ανιχνεύσεις στις 22-7-2019.

https://www.anixneuseis.gr/%ce%bf%ce%b9-%cf%81%cf%8e%cf%83%ce%bf%ce%b9-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%cf%86%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%bf%cf%8d%ce%bd%cf%84%ce%b5%cf%82-%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%ba%ce%bb%ce%b5%ce%af%ce%bf%ce%bd%cf%84/

Ελλείψει ικανοποιητικής απάντησης στο αίτημά τους ακύρωσης της εν λόγω απόφασης, πολλοί από τους υποψηφίους συγκάλεσαν μια δεύτερη διαδήλωση, μη αδειοδοτημένη, στις 27 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια της οποίας η αστυνομία έσπασε το ρεκόρ συλλήψεων, περισσότερες από 1.300 σύμφωνα με ορισμένες πηγές. Εκτός από τον Alexei Navalny, τον πιο εξέχοντα αντίπαλο του Πούτιν, ο οποίος καταδικάστηκε σε ένα μήνα φυλάκισης, γιατί συγκάλεσε την μη αδειοδοτημένη διαδήλωση, οι περισσότεροι απορριφθέντες υποψήφιοι συνελήφθησαν την προηγούμενη ή κατά την ημέρα της διαδήλωσης. Βλέπε σχετικό άρθρο μου στις Ανιχνεύσεις στις 29-7-2019.

https://www.anixneuseis.gr/%cf%80%ce%ac%ce%bd%cf%89-%ce%b1%cf%80%cf%8c-1-000-%cf%83%cf%85%ce%bb%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%bc%cf%8c%cf%83%cf%87%ce%b1-%cf%83%ce%b5-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b4/

Τα επίσημα και ελεγχόμενα μέσα μαζικής ενημέρωσης κατηγόρησαν τους αντιφρονούντες για τα επεισόδια, μη διστάζοντας να τους κατηγορήσουν για προβοκάτσια που υποστηρίχθηκε από το εξωτερικό. Αλλά αυτό το επιχείρημα δεν πείθει κανέναν και αρκετοί σχολιαστές διερωτώνται για το πλεονέκτημα μιας κυβερνητικής στρατηγικής που επικεντρώνεται αποκλειστικά στη δράση των δομών τήρησης της τάξης ( των siloviki), επιβεβαιώνοντας έτσι τον αυταρχικό εκτροχιασμό του καθεστώτος.

Η αυταρχικός εκτροχιασμός του καθεστώτος Πούτιν

Σύμφωνα με την παραπάνω πηγή μας, η Επιτροπή Διερεύνησης της Μόσχας κίνησε ποινική υπόθεση σχετικά με τα επεισόδια της 27ης Ιουλίου βάσει του άρθρου 212 του ρωσικού Ποινικού Κώδικα, το οποίο τιμωρεί “την διοργάνωση μαζικών ταραχών”. Το 2012, τα ρωσικά δικαστήρια αντιμετώπισαν τους διαδηλωτές της πλατείας Marais με τον ίδιο τρόπο. Οι δυο διοργανωτές είχαν καταδικαστεί σε βαριές ποινές φυλάκισης.

Αλλά οι καιροί αλλάζουν. Ενώ η πλειοψηφία των ψηφοφόρων εξακολουθεί να εμπιστεύεται την κυβέρνηση, η δημοτικότητα των ηγετών παραμένει στάσιμη, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, και το επίπεδο δυσαρέσκειας έχει αυξηθεί. Εκτός από την αντιπολίτευση, πολλά σημάδια έχουν δείξει την ικανότητα κινητοποίησης του ρωσικού πληθυσμού.

Στο Εκατερίνεμπουργκ π.χ., στα Ουράλια, οι κάτοικοι διαδήλωσαν με επιτυχία ενάντια στον δήμαρχο που θέλησε να επιβάλει την κατασκευή μιας εκκλησίας σε ένα πάρκο της πόλης. Στον ρωσικό βορρά, οι διαδηλώσεις έχουν πολλαπλασιαστεί εναντίον των ανίκανων ηγετών σχετικά με τις χωματερές των απορριμμάτων. Τον Ιούνιο, η σύλληψη ενός δημοσιογράφου της Meduza, Ιβάν Γκολούνοφ, που ερευνά για τη διαφθορά στη Μόσχα και η ποινικοποίησή του για λαθρεμπόριο ναρκωτικών, οδήγησε σε μια πρωτοφανή κινητοποίηση των μέσων ενημέρωσης, που θέτουν υπό αμφισβήτηση τη ρωσική δικαιοσύνη και τα μέσα της τάξης. Αντιμέτωπη με την κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών, η Ρωσία σύρθηκε να εγκαταλείψει τις διώξεις εναντίον του δημοσιογράφου Ιβάν Γκολούνοφ.

Τον Σεπτέμβριο του 2018, κατά τη διάρκεια των περιφερειακών εκλογών, τρεις ηγέτες που υποστηρίχθηκαν από το κυβερνών κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας ηττήθηκαν. Όπου οι περιφερειακοί αιρετοί επικρίνονται για διαφθορά ή για την αναποτελεσματικότητά τους, οι ρώσοι ψηφοφόροι ψηφίζουν πια για τον καλύτερο υποψήφιο της αντιπολίτευσης, όποιος κι αν είναι αυτός.

Εξοστρακισμός των πιο επικριτικών φωνών του συστήματος Πούτιν

Η μάχη γύρω από τις τοπικές εκλογές δεν είναι νέα. Ας θυμηθούμε το μεγάλο κίνημα διαμαρτυρίας του χειμώνα 2011-2012 ενάντια στις πλαστογραφίες των βουλευτικών εκλογών. Έκτοτε, το καθεστώς Πούτιν σκλύρηνε περαιτέρω τον εκλογικό νόμο δημιουργώντας όλο και πιο πολύπλοκα εμπόδια για να απομακρίνει τις πιο επικριτικές φωνές του συστήματός του. Το 2013, στις εκλογές για το Δήμο της Μόσχας, το Κρεμλίνο έδωσε το πράσινο φως στην υποψηφιότητα του Ναβάλνι (τώρα τον έχει φυλακισμένο μαζί με μια περίεργη αλλεργία), που έλαβε το 27% των ψήφων, προς έκπληξη όλων και υπάρχουν φόβοι τώρα ότι το εκλογικό σώμα θα προβεί πιθανόν και σε άλλες εκπλήξεις. Το τελευταίο από αυτά τα «εμπόδια», είναι ότι ο κάθε τοπικός «μη συστημικός» υποψήφιος πρέπει να συγκεντρώσει μέσα σε λίγες εβδομάδες τις υπογραφές και τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας τουλάχιστον του 3% των ψηφοφόρων στην εκλογική του περιφέρεια (έναντι 0,5% που ίσχυε προηγουμένως). Όπως είδαμε σε προηγούμενο άρθρο μου, οι εκλογικές επιτροπές συχνά απορρίπτουν τους καταλόγους της αντιπολίτευσης, αν πάνω από το 10% των υπογραφών που συλλέγονται θεωρούνται ψευδείς. Εντούτοις, τα έγγραφα που χρησιμοποιούν ως αναφορά, δεν είναι δημόσια και κατά τη διάρκεια αυτών των αδιαφανών διαδικασιών ελέγχου δεν γίνονται δεκτοί οι υποψήφιοι των διαφόρων καταλόγων.

Οι τοπικές εκλογές του Σεπτεμβρίου θα χρησιμεύσουν ως ένα τεστ μέσα σε ένα τεταμένο κλίμα. Τον Ιούνιο, η κυβερνήτης της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, Elvira Nabioullina, μίλησε για τις δυσκολίες των ρωσικών νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν την πτώση των πραγματικών εισοδημάτων τους, 2,3%, κατά τους πρώτους 5 μήνες του έτους, φέρνοντάς τους πίσω 13% κάτω από το επίπεδό τους του 2013.

Σημάδι των καιρών, στη Μόσχα και σε πολλές άλλες περιοχές, οι φιλοκυβερνητικοί υποψήφιοι δεν θέτουν πλέον υποψηφιότητα στο όνομα της Ενωμένης Ρωσίας, όνομα κόμματος υπερβολικά δυσβάσταχτο. Αλλά κανείς δεν ξεγελιέται: το πραγματικό στοίχημα θα είναι το 2024, στο τέλος της θητείας του Βλαντιμίρ Πούτιν. Και η επιβεβαίωση της τρέχουσας αυταρχικής εκτροπής, ελλείψει ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων, προμηνύει μόνο ένα πράγμα : τον βαθμό της κοινωνικής έντασης που μάλλον θα αυξηθεί στη Ρωσία.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα