Η Άγκυρα προχωρά σε αντίποινα και «παγώνει» τις διπλωματικές σχέσεις με την Ολλανδία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

«ΘΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ»

Διαστάσεις θρίλερ έχει πάρει πλέον η αντιπαράθεση μεταξύ της Ολλανδίας και της Τουρκίας, με την Άγκυρα να ανακοινώνει «αντίποινα» και να παγώνει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Χάγη μέχρι νεοτέρας.

 
Η Άγκυρα προχωρά σε αντίποινα και «παγώνει» τις διπλωματικές σχέσεις με την Ολλανδία

«Θα κάνουμε αυτό που μας έκαναν. Δεν θα επιτρέπουμε σε αεροσκάφη που μεταφέρουν Ολλανδούς διπλωμάτες ή απεσταλμένους [σ.σ. της κυβέρνησης] να προσγειωθούν στην Τουρκία ή να περάσουν από τον εναέριο χώρο μας» είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Noυμάν Κουρτουλμούς, προσθέτοντας παράλληλα ότι αυτοί που δημιούργησαν την κρίση πρέπει τώρα να την εκτονώσουν.

Τις κυρώσεις ανακοίνωσε ο Κουρτουλμούς

Η Άγκυρα διαμήνυσε, μάλιστα, στον πρέσβη της Ολλανδίας στην Τουρκία να μην επιστρέψει στη χώρα αλλά να παρατείνει την επίσκεψή του στην χώρα του.

Ο Κουρτουλμούςξεκαθάρισε ότι η απαγόρευση αυτή δεν αφορά τα αεροσκάφη ολλανδικών εταιριών, τα δρομολόγια των οποίων δεν θα επηρεαστούν.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος αντιπρόεδρος δήλωσε ότι η Άγκυρα πιθανώς να επανεξετάσει την συμφωνία με την Ε.Ε. για το προσφυγικό.

«Ντροπή σου!» 

Νωρίτερα σήμερα ο «σουλτάνος» εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, προχωρώντας σε σφοδρή επίθεση εναντίον της.

«Ντροπή σου!» είπε ο κ. Ερντογάν απευθυνόμενος στην Γερμανίδα καγκελάριο μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος.

Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας, που προβλήθηκε απευθείας από όλα τα κανάλια, ο Ερντογάν κατηγόρησε επίσης τη Γερμανία ότι υποστηρίζει «ανελέητα» την τρομοκρατία.

 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας εξοργίστηκε διότι η κ. Μέρκελ χαρακτήρισε νωρίτερα «απαράδεκτες» και «αποπροσανατολιστικές» τις δηλώσεις Ερντογάν, τασσόμενη στο πλευρό της Ολλανδίας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ήδη υποστηρίξει ότι όσοι ψηφίσουν όχι στο δημοψήφισμα τάσσονται με τους τρομοκράτες. Έχει επίσης κατηγορήσει κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Γερμανία, ότι προσφέρουν καταφύγιο σε τρομοκράτες, κάτι που το Βερολίνο αρνείται κατηγορηματικά.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε το Σαββατοκύριακο την ολλανδική κυβέρνηση πως ενήργησε σαν «απομεινάρι των
Ναζί», προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε απαίτησε η Άγκυρα να ζητήσει συγγνώμη, η τουρκική κυβέρνηση επανήλθε απαιτώντας η Χάγη να ζητήσει συγγνώμη.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Ακράμ είχε σήμερα πρωτοσέλιδο τίτλο «ναζιστικά σκυλιά».

Η νέα κρίση σηματοδοτεί ένα νέο ναδίρ στις σχέσεις Ευρώπης-Τουρκίας και μειώνει περαιτέρω τις πιθανότητες να δει τις ελπίδες της να ενταχθεί κάποτε στην ΕΕ να εκμηδενίζονται.

«Θα υπάρξουν κυρώσεις εξαιτίας των πρόσφατων ενεργειών της Ολλανδίας», διεμήνυσε εξάλλου και ο Εμέρ Τσελίκ.

Στην Ολλανδία εκτιμάται ότι ζουν 400.000 Τούρκοι.

Οι ολλανδικές επενδύσεις στην Τουρκία ανέρχονται σε 22 δισεκατομμύρια δολάρια κατ’ έτος, γεγονός που σημαίνει ότι η Ολλανδία είναι η μεγαλύτερη πηγή Άμεσων Ξένων Επενδύσεων με το 16% του συνόλου. Οι τουρκικές εξαγωγές στην Ολλανδία έφθασαν τα 3,6 δισεκ. δολάρια το 2016, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα είναι ο δέκατος σημαντικότερος προορισμός για τα τουρκικά αγαθά, σύμφωνα με το τουρκικό ινστιτούτο στατιστικής. Από την πλευρά της, η Τουρκία εισήγαγε ολλανδικά αγαθά αξίας 3 δισεκ. δολαρίων το 2016.

Η συνεισφορά των Ολλανδών στα έσοδα του τουριστικού κλάδου της Τουρκίας είναι σημαντική, παρά τη μείωση της κίνησης λόγω των φόβων που προκάλεσαν οι επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους και κούρδων αυτονομιστών.

Περίπου 900.000 Ολλανδοί επισκέφθηκαν την Τουρκία πέρυσι, από 1,2 εκατ. έναν χρόνο νωρίτερα.

ethnos.gr

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα