Η Άγκυρα κλιμακώνει την κρίση με Παρίσι: «Να μας ζητήσουν οι Γάλλοι συγγνώμη για το επεισόδιο στην Μεσόγειο»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι η Τουρκία αναμένει από τη Γαλλία να ζητήσει συγγνώμη μετά από το περιστατικό μεταξύ τουρκικών και γαλλικών πολεμικών πλοίων στη Μεσόγειο!

Υπενθυμίζεται ότι χτες, Τετάρτη, η Γαλλία ανακοίνωσε την αναστολή της συμμετοχής του Παρισιού στις ναυτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Όλα ξεκίνησαν στις 17 Ιουνίου 2020, όταν το γαλλικό Ναυτικό αποκάλυψε ότι γαλλική φρεγάτα στοχοποιήθηκε από έναν «εξαιρετικά επιθετικό» ελιγμό από τουρκικά πλοία στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το Παρίσι, τα τουρκικά πολεμικά πλοία, τα οποία συνόδευαν ένα φορτηγό πλοίο με πιθανή κατεύθυνση τη Λιβύη, φώτισαν το γαλλικό πλοίο «τρεις φορές με το ραντάρ καθοδήγησης πυρών».

Η Τουρκία διέψευσε τους γαλλικούς ισχυρισμούς, επισημαίνοντας ότι τα τουρκικά πλοία χρησιμοποίησαν την κάμερα, η οποία είναι ενσωματωμένη στο ραντάρ τους, για να «παρακολουθήσουν το γαλλικό πλοίο που πραγματοποιούσε έναν επικίνδυνο ελιγμό σε πολύ μικρή απόσταση».

Έκτοτε έχει προκληθεί σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας, η δε Άγκυρα αποκάλεσε τον Μ.Μακρόν «εγκληματία πολέμου» και ότι επεμβαίνει στην Λιβύη.

Όπως δήλωσε ο Μ.Τσαβούσογλου, «για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Λιβύη πρέπει όλοι οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν».

«Ποιος βρίσκεται από πίσω τους; Ο Μακρόν. Ο Μακρόν κατάφερε μήπως πρώτα να κυβερνήσει τη δική του χώρα και παρεμβαίνει τώρα και σε άλλες χώρες;», αναρωτήθηκε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας ανακοίνωσε χθες, την αναστολή της συμμετοχής των γαλλικού Ναυτικού στις ναυτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο Θάλασσα, λόγω της παρενόχλησης του γαλλικού πολεμικού πλοίου από τουρκικά πολεμικά στις 10 Ιουνίου επιβεβαιώνοντας τα λεγόμενα του Τούρκου πρέσβη στο Παρίσι.

Σύμφωνα με το γαλλικό Υπουργείο Άμυνας, το Παρίσι έστειλε την Τρίτη επιστολή στο ΝΑΤΟ γνωστοποιώντας την απόφασή του. Διευκρίνισε, πάντως, ότι η αναστολή της συμμετοχής στην επιχείρηση Περιφρούρησης της Θάλασσας θα είναι προσωρινή.

Επήλθε, μάλιστα, όπως εξήγησε, ως συνέχεια του πορίσματος των ερευνητών του ΝΑΤΟ για το περιστατικό μεταξύ γαλλικών και τουρκικών φρεγατών στη Μεσόγειο, στις 10 Ιουνίου του 2020.

Ταυτόχρονα, το γαλλικό υπουργείο έθεσε και κάποιου όρους για την επιστροφή του, μεταξύ των οποίων η «επιβεβαίωση των χωρών του ΝΑΤΟ στην τήρηση του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη», το οποίο επιτηρείται από ναυτική δύναμη της ΕΕ.

https://www.pronews.gr/kosmos/diethnis-politiki/892756_i-agkyra-klimakonei-tin-krisi-me-parisi-na-mas-zitisoyn-oi-galloi

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αυτά είναι τ’ αποτελέσματα των συνεχών υποχωρήσεων έναντι τής Τουρκίας. Η τελεία αποθράσυνσή της. Ως φαίνεται, η Γαλλία (και όχι μόνο) δεν διδάχτηκε τίποτε από την πολιτική τής έναντι τού Χίτλερ την δεκαετία τού ’30. Ελπίζω να μην έχει την ίδια κατάληξη, αν και την φορά αυτή το μάρμαρο θα το πληρώσουν Ελλάς και Κύπρος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα