Η Άγκυρα «βλέπει» επιθετική στάση της Ελλάδας και απειλεί με «αντίστοιχες απαντήσεις»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Οξύνουν περαιτέρω τους τόνους οι Τούρκοι στον απόηχο της ελληνογαλλικής συμφωνίας. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, Πινάρ Καρά, τόνισε σε δηλώσεις της ότι «απέναντι στην προβοκατόρικη, παράνομη και επιθετική στάση της Ελλάδας, κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες μέσω διπλωματικών διαύλων και στα πλαίσια της αμοιβαιότητας δίνονται οι αντίστοιχες απαντήσεις στο πεδίο».

Η ίδια συνέχισε στο ίδιο μήκος κύματος: «Συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας στις θάλασσες μας και δεν υποχωρούμε. Προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν δοθεί οι εντολές κυρίως στο Ναυτικό αλλά και στην Αεροπορία και στον Στράτο Ξηράς. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση υποχώρησης μας από τα δικαιώματα μας και δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα».

«Παρά τις εκκλήσεις μας για όρους καλής γειτονίας, η γειτονική μας Ελλάδα παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες και συνεχίζει τις ενέργειες της, οι οποίες παραβιάζουν το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου», λέει και συνεχίζει: «Από τις αρχές του 2021, με εναέρια και πλωτά μέσα έχει κάνει 1.989 παραβιάσεις του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος. Η Ελλάδα τον Σεπτέμβριο είχε κηρύξει Navtex για πλοίο επιστημονικών ερευνών Ναutical Geo, η περιοχή όμως αυτή επειδή βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας θα έπρεπε να γίνει συντονισμός με την Τουρκία σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Υπήρξε παρέμβαση στην παράνομη αυτή ενέργεια της Ελλάδας και εκδόθηκε η δική μας αντι-Navtex».

«H Ελλάδα στις 29 Σεπτεμβρίου στα πλαίσια της άσκησης του Παρμενίωνα συνέχισε τις προβοκάτσιες της, καθώς πραγματοποίησε αποβατική άσκηση στη Χίο, που πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένη και υπήρξε συμμετοχή υψηλών αξιωματούχων. Παρουσιάζεται μια αύξηση στα εξοπλιστικά της Ελλάδας. Η δράση εξοπλιστικών προγραμμάτων που γίνεται μέχρι και με ανοιχτές πηγές θεωρείται πως αυτό είναι μια προσπάθεια εξισορρόπησης απέναντι στην Τουρκία», πρόσθεσε.

 

 

Εκνευρισμός στην Άγκυρα

Την οργή της Αγκυρας για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας αποτυπώνει η πρώτη επίσημη αντίδραση της Τουρκίας, λίγες ημέρες μετά την επίσημη υπογραφή της στο Παρίσι.

«Οι ισχυρισμοί της Ελλάδας για μαξιμαλιστική θαλάσσια δικαιοδοσία και εναέριο χώρο αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο. Είναι κενό όνειρο να πιστεύει η Ελλάδα ότι μπορεί να μας κάνει να αποδεχτούμε αυτούς τους ισχυρισμούς, οι οποίοι αμφισβητούνται και από τη διεθνή κοινότητα, δημιουργώντας διμερείς αντιτουρκικές στρατιωτικές συμμαχίες κατά τρόπο που βλάπτει τη Νατοϊκή Συμμαχία», αναφέρει ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τανζού Μπιλγκίτς, προσθέτοντας: «Τέτοιες μάταιες προσπάθειες θα ενισχύσουν περαιτέρω τη δέσμευσή μας να προστατεύσουμε τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα της “ΤΔΒΚ” στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο».

Η τουρκική αντίδραση, σύμφωνα με την Αγκυρα, ήρθε με αφορμή τη δήλωση του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου ότι η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία περιλαμβάνει και περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Πάντως και το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Αθήνας έχει προκαλέσει νευρικότητα στην τουρκική κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζει πως «αντί συνεργασίας, η πολιτική εξοπλισμού της Ελλάδας και η προσπάθειά της να απομονώσει και να αποξενώσει την Τουρκία είναι μια προβληματική πολιτική που θα βλάψει τον εαυτό της και την Ε.Ε., της οποίας είναι μέλος, και θα απειλήσει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

Στην ομιλία του στο Κοινοβούλιο της Τουρκίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως η Τουρκία υπερασπίζεται τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε πως επιμένει στην απόφασή του για το άνοιγμα των Βαρωσίων. «Την ώρα που προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη Μεσόγειο, στηρίζουμε τα βήματα που κάνουν τα αδέλφια μας οι Τουρκοκύπριοι για τη λύση του προβλήματος στο πλαίσιο των δύο κρατών. Σε αυτό το πλαίσιο κάναμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε πολλά σημαντικά βήματα, όπως το άνοιγμα των Βαρωσίων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα