Η Άγκυρα έθεσε τους όρους της στην Αθήνα: «Αφοπλισμός νησιών Αν.Αιγαίου & διατήρηση του τουρκολιβυκού μνημονίου» 

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Απαντώντας σε ερώτηση για το ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές της Άγκυρας, ο Φουάτο Οκτάι αναφέρθηκε στην Κύπρο αλλά και στα νησιά του Αιγαίου, λέγοντας: «Αν κοιτάξετε στις κόκκινες γραμμές μας υπάρχει η Κύπρος. Καμιά λύση που δεν βασίζεται στη πολιτική και κυρίαρχη ισότητα και με τον ίδιο τρόπο τον δίκαιο διαμοιρασμό του φυσικού πλούτου αποτελεί κόκκινη γραμμή μας. Και η χρήση των δικαιωμάτων στο πλαίσιο των συμφωνιών που σύναψε η Τουρκία με την “ΤΔΒΚ” είναι κόκκινες γραμμές μας».

«Μια άλλη κόκκινη γραμμή μας είναι η συμφωνία που υπογράψαμε με τη Λιβύη για την ΑΟΖ. Και η γραμμή που δημιουργήσαμε εκεί είναι κόκκινη γραμμή μας. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ μα ποτέ να παραβιαστεί», ανέφερε.

Αναφερόμενος στο Αιγαίο υποστήριξε ότι το ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νησιών είναι επίσης «κόκκινη γραμμή»: «Αφορά την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου που πηγάζει από τις συμφωνίες που υπογράφηκαν πριν από 100 χρόνια. Δηλαδή αν κοιτάξουμε, αντίθετα με τι συμφωνίες τα νησιά του Αιγαίου έχουν στρατικοποιηθεί. Αυτό είναι απαράδεκτο για την Τουρκία. ‘Ο,τι απαιτείται γι αυτό θα γίνει. Άλλωστε αυτή τη στιγμή σε αυτό το πλαίσιο έχουν ξεκινήσει εργασίες νομικών διαδικασιών», κατέληξε

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος υποστήριξε ότι η χώρα του είναι μια περιφερειακή δύναμη που δεν πρόκειται να δεχτεί να μείνει εκτός του παιχνιδιού στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η Τουρκία σήμερα έχει γίνει μια περιφερειακή δύναμη. Επομένως είναι προφανές πως ό,τι παιχνίδι και να προσπαθήσουν να παίξουν στη Μεσόγειο δεν θα πετύχει».

Παράλληλα, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι επιχειρεί να αποκλείσει την Τουρκία ενώ υποστήριξε ότι τόσο στην Κρήτη όσο και στην Κύπρο έγινε γενοκτονία μουσουλμάνων. «Αν κοιτάξετε στα ελληνικά νησιά βλέπετε καθαρά τι κάνουν”, ανέφερε ο Τούρκος αντιπρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι στη Μεσόγειο και το Αιγαίο προσπαθούν να φυλακίσουν την Τουρκία στην ηπειρωτική χώρα. Το ίδιο είναι και τα παιχνίδια στην Κρήτη και την Κύπρο. Αν κοιτάξετε στην Κύπρο βλέπουμε καθαρά ότι δεν υπάρχει μια κανονική διαδικασία. Στην Κρήτη έχει εξαλειφθεί η παρουσία των Τούρκων μουσουλμάνων.

Αν θέλουν να δουν γενοκτονία ας κοιτάξουν στην Κρήτη. Αν θέλουν να δουν γενοκτονία ας κοιτάξουν στην Κύπρο το 1960 και μετά. Η Τουρκία είδε αυτό το παιχνίδι και αυτό που κάνει σήμερα η Τουρκία με την άδεια του Προέδρου μας είναι να σκίσει αυτό τον χάρτη ο οποίος άλλωστε δεν υπάρχει και θα τον πετάξει. Η υπογραφή της συμφωνίας μας με τη Λιβύη είναι ντε φάκτο σκίσιμο αυτού του χάρτη», ανέφερε.

Ο κ. Οκτάι επιτέθηκε και στη Γαλλία κατηγορώντας ότι έχει γίνει «παιχνίδι» στα χέρια της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων. «Η Γαλλία αυτή τη στιγμή είναι μια χώρα που δεν γνωρίζει σε ποια γεωγραφική περιοχή ανήκει. Η Γαλλία έχει μπερδέψει και την ΕΕ», ανέφερε

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος τόνισε, επίσης, ότι η χώρα του θέλει να επικρατήσει η ειρήνη και η ευημερία στην περιοχή και υπογράμμισε ότι με συνεργασία και διαμοιρασμό του φυσικού πλούτου αυτό μπορεί να επιτευχθεί. «Αφήστε τα τεχνάσματα, παρακαλώ η Τουρκία δεν είναι μια χώρα με την οποία δεν κάθεται κάποιος να διαπραγματευτεί μαζί της. Θα καθίσουμε και θα συζητήσουμε. Σχέση όλοι κερδίζουν (win win). Η Τουρκία δηλώνει αυτή τη θέση της σε όλο τον κόσμο”, ανέφερε.

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/ellinotoyrkika/900488_foktai-i-ellada-epiheirei-na-apokleisei-tin-toyrkia-paizontai

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα