ΗΠΑ: Τοξικά μέταλλα στις παιδικές τροφές

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ερευνα που διεξήχθη από το Healthy Babies Bright Future και δημοσιεύθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019 στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκαλύπτει ότι σχεδόν όλες οι βρεφικές τροφές περιέχουν βαρέα μέταλλα όπως ο μόλυβδος, το αρσενικό, το κάδμιο και ο υδράργυρος.

Το Healthy Babies Bright Future (HBBF) αυτοσυστήνεται ως ένωση επιστημόνων, μη κερδοσκοπικών οργανώσεων και δωρητών που καταπολεμούν την παρουσία νευροτοξικών χημικών ουσιών σε παιδικές τροφές.

Με βάση παρόμοια μελέτη που διεξήχθη από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, η HBBF ανέλυσε 168 τρόφιμα, τα οποία κατασκευάστηκαν τόσο από μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις όσο και από μικρές: το 95% αυτών περιέχει μόλυβδο, το 75% κάδμιο, 73% αρσενικό και 32% υδράργυρο.

Ο συναγερμός ακούγεται τακτικά για αρκετά χρόνια, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τους παρασκευαστές να συνεχίζουν να παράγουν τρόφιμα που μπορούν να καταστούν επιβλαβή για την υγεία των βρεφών εάν καταναλώνονται πολύ τακτικά. “Ακόμη και σε ίχνη στα τρόφιμα, αυτές οι μολυσματικές ουσίες μπορούν να αλλάξουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου και να διαβρώσουν το IQ του παιδιού. Οι επιπτώσεις έχουν προσθετική ιδιότητα για κάθε γεύμα ή κολατσιό που τρώει ένα μωρό », λέει η μελέτη.

 

Ρύζι με αρσενικό

Τα τρόφιμα με βάση το ρύζι (δημητριακά, γεύματα και κολατσιό) είναι τα πιο τοξικά για τα μωρά. Η μελέτη αναφέρει ότι «αυτά τα δημοφιλή τρόφιμα δεν είναι μόνο πλούσια σε ανόργανο αρσενικό, την πιο τοξική μορφή αρσενικού, αλλά είναι μολυσμένα σχεδόν πάντα και από τα τέσσερα τοξικά μέταλλα».

Ακόμη και σε χαμηλό ποσοστό, το αρσενικό μπορεί να έχει αντίκτυπο στη νευρολογική ανάπτυξη του μωρού. Το 2004, τεστ νοημοσύνης παιδιών στο Μπαγκλαντές που εκτέθηκαν σε αρσενικό στο πόσιμο νερό διαπίστωσαν ότι υστερούσαν διανοητικά.

Το ρύζι γίνεται επιβλαβές, επειδή αναπτύσσεται στο νερό και απορροφά αποτελεσματικά το αρσενικό σε ανόργανη μορφή που φυσιολογικά βρίσκεται εκεί. Σε μικρές δόσεις, το αρσενικό βρίσκεται στην καθημερινή μας διατροφή, αλλά τα μωρά είναι λιγότερο καλά εξοπλισμένα από τους ενήλικες για να το εξαλείψουν από το σώμα τους.

Δεν χρειάζεται να τρέξουμε στα βιολογικά για να αγοράσουμε καστανό ρύζι ή αποφλοιωμένο ρύζι, επειδή το αρσενικό βρίσκεται ακριβώς στα εξωτερικά στρώματα του κόκκου. Προτιμήστε το άσπρο ρύζι, ακόμα κι αν σας λένε ότι είναι φτωχό σε θρεπτικά συστατικά.

Σε κάθε περίπτωση, όταν αρχίζει η διαφοροποίηση της βρεφικής διατροφής, οι διατροφολόγοι συνιστούν αντί για τρόφιμα με βάση το ρύζι άλλα δημητριακά (βρώμη, κριθάρι, σιτάρι και κινόα).

Όσον αφορά τους χυμούς φρούτων, πρέπει επίσης να απαγορευτούν ή τουλάχιστον να περιοριστούν. Πλούσιοι σε ζάχαρη, χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, περιέχουν μόλυβδο και αρσενικό στα οποία τα μωρά δεν πρέπει να εκτίθενται πολύ συχνά. Το ίδιο για τα λαχανικά που καλλιεργούνται στο έδαφος (καρότα, γλυκοπατάτες), τα οποία περιέχουν κάδμιο και μόλυβδο.

Με λίγα λόγια: διαφοροποιήστε τη διατροφή του παιδιού σας όσο το δυνατόν περισσότερο. Ταυτόχρονα, θα αποφύγετε να γίνει το μωρό σας εκλεκτικό, δύσκολο να ικανοποιηθεί.

Πηγή: https://www.slate.fr/story/183705/95-des-aliments-pour-bebes-testes-aux-etats-unis-contiennent-des-metaux-toxiques

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα