ΗΠΑ: Τι θα γίνει με την στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία εάν ανακτήσουν την εξουσία οι Ρεπουμπλικάνοι

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία θα μπορούσε να αρχίσει να «στερεύει» εάν οι Ρεπουμπλικάνοι εξασφαλίσουν τις πλειοψηφίες στα δύο σώματα του Κογκρέσου στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, προειδοποιούν συντηρητικοί αναλυτές.

Η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία θα μπορούσε να αρχίσει να «στερεύει» εάν οι Ρεπουμπλικάνοι εξασφαλίσουν τις πλειοψηφίες στα δύο σώματα του Κογκρέσου στις ενδιάμεσες εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου, προειδοποιούν συντηρητικοί αναλυτές από την άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Σε άρθρο του, ο αμερικανικός ιστοχώρος Defense One κάνει μάλιστα λόγο για έναν μικρό αλλά αυξανόμενο αριθμό Ρεπουμπλικάνων νομοθετών που «θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την αμερικανική υποστήριξη για τον πόλεμο κατά της Ρωσίας».

Σχεδόν πέντε μήνες έπειτα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ο βαθμός στον οποίο η δεξιά πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος υποστηρίζει την αμερικανική στρατιωτική και οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία συρρικνώνεται, με τους αναλυτές να διερωτώνται για πόσο ακόμη οι Αμερικανοί θα χρηματοδοτούν αυτό το «δαπανηρό αδιέξοδο» μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Οι περισσότεροι συμφωνούν πως για να μπορέσει η Ουκρανία να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο ή τουλάχιστον να ανακτήσει κάποια από τα εδάφη που έχασε, θα χρειαστεί και άλλη στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση.

Εάν, όμως, οι Ρεπουμπλικάνοι ανακτήσουν τον έλεγχο των δύο σωμάτων του αμερικανικού κογκρέσου (της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας) στις ενδιάμεσες εκλογές (midterms) του Νοεμβρίου, όπως μάλιστα αναμένεται σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τότε αυτή η αμερικανική στήριξη θα μπορούσε να… εκτροχιαστεί και να ατονήσει.

«Το αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να εξοπλίζουν την Ουκρανία, θα μπορούσε να εξαρτηθεί από το ποιος ελέγχει τα κέντρα λήψης πολιτικών αποφάσεων και τα ταμεία: οι “διεθνιστές” μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνοι ηγέτες που συμμετέχουν στις αρμόδιες επιτροπές ή οι απομονωτιστές ακροδεξιοί σούπερ σταρ;», σημειώνει στο άρθρο της για τον ιστοχώρο Defense One η Ζακλίν Φέλντσερ.

Όταν, τον περασμένο Μάιο, το κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε κατά πλειοψηφία ένα πακέτο βοήθειας ύψους 40 δισ. δολ. για την Ουκρανία, οι μόνοι που αντέδρασαν και καταψήφισαν ήταν 57 Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή και 11 Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία.

Έκτοτε ωστόσο, το κλίμα έχει αρχίσει να αλλάζει στην Ουάσιγκτον. Ο Ρας Βοτ, άλλοτε υψηλόβαθμο στέλεχος της διοίκησης Τραμπ, υποστηρίζει μάλιστα πως εάν η ίδια ψηφοφορία γινόταν σήμερα, οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές που θα την καταψήφιζαν θα ήταν περισσότεροι από 100.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, υπάρχουν στις τάξεις του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και προσωπικότητες που έχουν πρωταγωνιστήσει στην παροχή βοήθειας υπέρ της Ουκρανίας. Όσο περνά ο καιρός ωστόσο και τα πράγματα δεν αλλάζουν, τόσο θα αυξάνεται η «κόπωση», μια «κόπωση» που θα μπορούσε, σε συνδυασμό με τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, να επιφέρει αλλαγές, περιορισμένες έστω, και στην στάση της αμερικανικής κεντρικής πολιτικής σκηνής έναντι της Ουκρανίας.

Με πληροφορίες από Defense One/Καθημερινή

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα