ΗΠΑ: Ρωσικά συστήματα αεράμυνας κατέρριψαν αμερικανικό drone στη Λιβύη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΤΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ ΖΗΤΑ ΠΙΣΩ ΤΑ ΣΥΝΤΡΙΜΜΙΑ

ΚΟΣΜΟΣ07|12|2019 | 11:58


Αμερικανικό drone εν πτήσει / Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ / Kirsty Wigglesworth
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ρωσικά συστήματα αεράμυνας φέρονται να κατέρριψαν ένα αμερικανικό drone τον περασμένο μήνα στη Λιβύη, όπως πιστεύουν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, που ζητούν να επιστραφούν τα συντρίμμια του μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters, ένα τέτοιο γεγονός θα ήταν ενδεικτικό του ολοένα και ισχυρότερου ρόλου της Μόσχας στην πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου χώρα, όπου Ρώσοι μισθοφόροι φέρονται να επεμβαίνουν για λογαριασμό του στρατάρχη της Ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ στον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη. Ο Χαφτάρ προσπάθησε να καταλάβει την Τρίπολη, η οποία βρίσκεται τώρα υπό τον έλεγχο της αναγνωριζόμενης από τη διεθνή κοινότητα Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) της Λιβύης.

Ο στρατηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και επικεφαλής της διοίκησης του αμερικανικού στρατού στην Αφρική, Στίβεν Τάουνσεν, δήλωσε ότι κατά τη γνώμη του οι χειριστές εκείνη την ώρα των ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας «δεν γνώριζαν ότι επρόκειτο για αμερικανικό τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος όταν άνοιξαν πυρ εναντίον του». «Ωστόσο τώρα γνωρίζουν σίγουρα σε ποιον ανήκει και αρνούνται να το επιστρέψουν. Δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν που βρίσκεται, αλλά δεν το πιστεύω», δήλωσε στο Reuters ο Τάουνσεντ, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

ΗΠΑ: Κατέρριψαν το drone αγνοώντας ότι είναι αμερικανικό

Από την εκτίμηση αυτή των ΗΠΑ, η οποία δεν είχε μέχρι τώρα αποκαλυφθεί, συνάγεται το συμπέρασμα ότι είτε Ρώσοι μισθοφόροι είτε ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) του Χαφτάρ χειρίζονταν τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας όταν αναφέρθηκε ότι χάθηκε το drone στις 21 Νοεμβρίου, δήλωσε παράλληλα ο εκπρόσωπος της διοίκησης της αμερικανικής αεροπορικής δύναμης στην Αφρική, συνταγματάρχης Κρίστοφερ Καρνς. Κι όπως πρόσθεσε οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι οι χειριστές των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας άνοιξαν πυρ κατά του αμερικανικού drone επειδή «θεώρησαν εσφαλμένα» ότι ανήκε στις δυνάμεις του αντιπάλου. Αξιωματούχος της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης δήλωσε στο Reuters ότι φαίνεται πως ευθύνονται Ρώσοι μισθοφόροι.

Οι ρωσικές αρχές αρνούνται ότι χρησιμοποιούν μισθοφόρους σε οποιοδήποτε ξένο στρατιωτικό πεδίο και υπογραμμίζουν ότι όποιοι Ρώσοι πολίτες ενδέχεται να πολεμούν στο εξωτερικό είναι εθελοντές. Επίσης ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) του Χάφταρ αρνείται ότι έχει ξένη υποστήριξη, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ένας Ρώσος μισθοφόρος και ένας άλλος που ήταν στο παρελθόν δήλωσαν στο Reuters ότι από τον Σεπτέμβριο ο LNA έχει δεχθεί χερσαία υποστήριξη από ορισμένους εκατοντάδες μισθοφόρους ρωσικής ομάδας. Στρατιωτικοί αξιωματούχοι που συνδέονται με τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό και δυτικοί διπλωμάτες έχουν επίσης επιβεβαιώσει την παρουσία Ρώσων μισθοφόρων στη Λιβύη.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/libyi-rosika-systimata-aeramynas-amerikaniko-drone

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα