ΗΠΑ και Ρωσία ξεκινούν συνομιλίες για το τέλος του πολέμου, η Ουκρανία απουσιάζει

και

Φωτογραφία Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο κάθεται δίπλα στον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικ Βαλτς και τον απεσταλμένο των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπα Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ, τον Σαουδάραβα Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Mosaad bin Mohammad Al-Aiban, τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Sergei Lavrov, τον Ρώσο Πρόεδρο, τον Pala Yunrih Ριάντ, Σαουδική Αραβία, 18 Φεβρουαρίου 2025. REUTERS/Evelyn Hockstein 

Περίληψη
Οι ΗΠΑ λένε ότι και οι δύο χώρες θα ορίσουν ομάδες υψηλού επιπέδου
Ο Ρούμπιο λέει ότι οι Ρώσοι είναι έτοιμοι να εμπλακούν, κανείς δεν θα παραγκωνιστεί
Η Ρωσία απαιτεί από το ΝΑΤΟ να ακυρώσει την υπόσχεση του 2008 για ένταξη της Ουκρανίας
Η Ρωσία αντιτίθεται στη στάθμευση δυνάμεων μελών του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία
Η Ουκρανία λέει όχι στις συνομιλίες, απορρίπτει συμφωνίες χωρίς τη συγκατάθεσή της

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τρίτη ότι συμφώνησε να πραγματοποιήσει περισσότερες συνομιλίες με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία μετά από μια πρώτη συνάντηση που απέκλεισε το Κίεβο, σηματοδοτώντας μια απόκλιση από την προηγούμενη προσέγγιση της Ουάσιγκτον που ένωσε τους συμμάχους των ΗΠΑ για να απομονώσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Καθώς η συνάντηση διάρκειας 4-1/2 ωρών στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας βρισκόταν σε εξέλιξη, η Ρωσία σκλήρυνε τις απαιτήσεις της, κυρίως επιμένοντας ότι δεν θα ανεχόταν η συμμαχία του ΝΑΤΟ να παράσχει ένταξη στο Κίεβο.

Ήταν η πρώτη φορά που Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι κάθισαν μαζί για να συζητήσουν τρόπους να σταματήσει η πιο θανατηφόρα σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι δεν θα δεχτεί καμία συμφωνία που επιβάλλεται χωρίς τη συγκατάθεσή της και ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς επανέλαβε ότι «δεν πρέπει να υπάρξει απόφαση που θα επιβληθεί στην Ουκρανία».
Ακόμη και πριν από τις συνομιλίες, ορισμένοι Ευρωπαίοι πολιτικοί κατηγόρησαν την κυβέρνηση Τραμπ ότι παρείχε δωρεάν παραχωρήσεις στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα, αποκλείοντας την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και λέγοντας ότι ήταν ψευδαίσθηση για το Κίεβο να πιστεύει ότι θα μπορούσε να ξανακερδίσει το 20% της επικράτειάς του που βρίσκεται τώρα υπό ρωσικό έλεγχο.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικ Γουώλτς είπε στους δημοσιογράφους στο Ριάντ ότι ο πόλεμος πρέπει να τερματιστεί οριστικά και αυτό θα περιλαμβάνει διαπραγματεύσεις για το έδαφος.
«Απλώς μια πρακτική πραγματικότητα είναι ότι θα υπάρξει κάποια συζήτηση για το έδαφος και θα υπάρξει συζήτηση για τις εγγυήσεις ασφαλείας», είπε.
Ομάδες υψηλού επιπέδου θα ξεκινήσουν συνομιλίες για τον τερματισμό της σύγκρουσης και θα εργαστούν χωριστά για την αποκατάσταση των αντίστοιχων διπλωματικών αποστολών των χωρών στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα για να διευκολυνθούν οι συνομιλίες στο μέλλον, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο.
Ο Ρούμπιο είπε ότι έφυγε από τις αρχικές συνομιλίες πεπεισμένος ότι η Ρωσία ήταν «πρόθυμη να αρχίσει να εμπλέκεται σε μια σοβαρή διαδικασία», αλλά ότι η επίτευξη ειρήνης θα συνεπαγόταν παραχωρήσεις από όλες τις πλευρές.
Απαντώντας στις ουκρανικές και ευρωπαϊκές ανησυχίες, ο Ρούμπιο είπε ότι κανείς δεν παραγκωνίζεται, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εμπλακεί κάποια στιγμή και οποιαδήποτε λύση πρέπει να είναι αποδεκτή από όλα τα μέρη.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskiy δήλωσε ότι ανέβαλε την επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία που είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη για τον επόμενο μήνα. Πηγές που γνωρίζουν το θέμα είπαν ότι η απόφαση ελήφθη για να αποφευχθεί η «νομιμοποίηση» των συνομιλιών ΗΠΑ-Ρωσίας.
Το Κίεβο λέει ότι οι συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου δεν πρέπει να γίνονται πίσω από την πλάτη της Ουκρανίας.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Μόσχα ότι «δεν είναι αρκετό» το ΝΑΤΟ να μην δεχθεί την Ουκρανία ως μέλος. Είπε ότι η συμμαχία πρέπει να προχωρήσει παραπέρα αποκηρύσσοντας μια υπόσχεση που έδωσε σε μια σύνοδο κορυφής στο Βουκουρέστι το 2008 ότι το Κίεβο θα ενταχθεί σε μια μελλοντική, απροσδιόριστη ημερομηνία.
«Διαφορετικά, αυτό το πρόβλημα θα συνεχίσει να δηλητηριάζει την ατμόσφαιρα στην ευρωπαϊκή ήπειρο», είπε.

Ο Ζελένσκι έχει ζητήσει επανειλημμένα την ένταξη στο ΝΑΤΟ ως τον μόνο τρόπο για να εγγυηθεί την κυριαρχία και την ανεξαρτησία του Κιέβου από τη γείτονά του με πυρηνικά όπλα.
Η Ουκρανία συμφώνησε να εγκαταλείψει τα πυρηνικά όπλα της σοβιετικής εποχής το 1994 με αντάλλαγμα τις διαβεβαιώσεις για την ανεξαρτησία και την κυριαρχία εντός των υφιστάμενων συνόρων της από τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Η ΡΩΣΙΑ ΘΕΤΕΙ ΝΕΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΠΡΙΝ ΑΡΧΙΣΕΙ Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ

Καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες συζητούν τη δυνατότητα συνεισφοράς ειρηνευτικών δυνάμεων για την υποστήριξη οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας για την Ουκρανία, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε στο Ριάντ ότι η Μόσχα δεν θα δεχόταν την ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ εκεί, ανεξάρτητα από τη σημαία που θα λειτουργούσαν.
«Φυσικά, αυτό είναι απαράδεκτο για εμάς», είπε.
Τα σχόλια των Λαβρόφ και Ζαχάροβα έδειξαν ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να πιέζει για περαιτέρω παραχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις. Η εναρκτήρια συνάντηση την Τρίτη είδε τον Λαβρόφ και τον βοηθό εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσάκοφ – δύο βετεράνους που έχουν περάσει συνολικά 34 χρόνια στους σημερινούς τους ρόλους – να διαπραγματεύονται με τρεις αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ τον πρώτο μήνα της δουλειάς τους.
Η Ρωσία δεν ανέφερε καμιά προσφορά παραχωρήσεων και οι αμερικανοί αξιωματούχοι δεν ισχυρίστηκαν ότι σημείωσαν καμία τέτοια προσφορά στη συνάντηση της Τρίτης, με αποτέλεσμα οι παρατηρητές να αμφιβάλλουν εάν οι συνομιλίες θα μετατραπούν σε σοβαρές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

«Μέχρι στιγμής έχω δει μηδενικά στοιχεία ότι ο Πούτιν είναι πρόθυμος να δώσει μια ίντσα για να διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία», έγραψε στο X ο Μάικλ ΜακΦόλ, ο οποίος υπηρέτησε ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία υπό τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.
Και οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι δεν έχει οριστεί ημερομηνία για μια συνάντηση μεταξύ του Τραμπ και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, κάτι που και οι δύο άνδρες δηλώνουν ότι θέλουν.
Αλλά η ταχέως εξελισσόμενη διπλωματία, που ξεκίνησε με ένα τηλεφώνημα Πούτιν-Τραμπ μόλις πριν από έξι ημέρες, έχει προκαλέσει συναγερμό στην Ουκρανία και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι οι δύο ηγέτες θα μπορούσαν να συνάψουν μια γρήγορη συμφωνία που αγνοεί τα συμφέροντά τους για την ασφάλεια, ανταμείβει τη Μόσχα για την εισβολή της και αφήνει ελεύθερο τον Πούτιν να απειλεί την Ουκρανία ή άλλες χώρες στο μέλλον.

Ο Λαβρόφ είπε ότι υπάρχει «μεγάλο ενδιαφέρον» για την άρση των οικονομικών κυρώσεων μεταξύ των δύο χωρών, αφού οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες επέβαλαν κύματα κυρώσεων στη Μόσχα λόγω του πολέμου, επιδιώκοντας να απομονώσουν τον Πούτιν.
Ο Ρούμπιο είπε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν επίσης επιβάλει κυρώσεις, επομένως θα πρέπει να εμπλακούν σε συνομιλίες για την άρση των μέτρων.
Αλλά εάν η σύγκρουση τελείωνε, πρόσθεσε, θα «ξεκλειδώσει» ευκαιρίες για συνεργασία ΗΠΑ-Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων «μερικών πολύ μοναδικών, δυνητικά ιστορικών οικονομικών συνεργασιών».

Reuters

Reuters: Η Γαλλία ετοιμάζει δεύτερη σύνοδο για την Ουκρανία  

Η Γαλλία σχεδιάζει να φιλοξενήσει την Τετάρτη μια δεύτερη συνάντηση για το ζήτημα της Ουκρανίας και την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Σύμφωνα με το Reuters, αυτή τη φορά έχουν προσκληθεί ευρωπαϊκές χώρες που δεν ήταν παρούσες στην πρώτη συνάντηση στο Ελιζέ, καθώς και ο Καναδάς.

Δύο διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι χώρες που προσκλήθηκαν ήταν η Νορβηγία, ο Καναδάς, η Λιθουανία, η Εσθονία, η Λετονία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Ελλάδα, η Φινλανδία, η Ρουμανία, η Σουηδία και το Βέλγιο.

Κάποιες από τις χώρες ενδέχεται να συμμετέχουν μέσω τηλεδιάσκεψης, είπαν οι δύο διπλωμάτες, με το Ελιζέ να μην έχει επιβεβαιώσει ακόμη την είδηση.

Corriere della Sera: Μακρόν: «Αύριο νέα σύνοδος κορυφής και με χώρες εκτός ΕΕ». Λαβρόφ στο Ριάντ: «Ο Ζελένσκι αξίζει ένα χαστούκι στον καρπό»

Ρώσος διαπραγματευτής: Τα έργα της Αρκτικής συζητήθηκαν με τις ΗΠΑ
Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συζήτησαν επίσης πιθανή συνεργασία σε ενεργειακά έργα της Αρκτικής στη σημερινή [χθεσινή] τους συνάντηση στο Ριάντ, δήλωσε στο Politico ο Ρώσος ολιγάρχης Kirill Dmitriev, Διευθύνων Σύμβουλος του Russian Sovereign Wealth Investment Fund (RDIF) και μέλος της αντιπροσωπείας της Μόσχας στις συνομιλίες. Ο Ντμίτριεφ είπε ότι οι οικονομικές συνομιλίες κάλυψαν γενικές γραμμές, αλλά ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν ορισμένους «συγκεκριμένους τομείς συνεργασίας». «Ήταν περισσότερο μια γενική συζήτηση, ίσως κοινά έργα στην Αρκτική. Συζητήσαμε συγκεκριμένα για την Αρκτική», είπε.

«Για τους 007, ο Πούτιν δεν ενδιαφέρεται για μια πραγματική συμφωνία ειρήνης»

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και οι στενότεροι σύμμαχοί τους πιστεύουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξακολουθεί να θέλει να ελέγξει ολόκληρη την Ουκρανία παρά την έναρξη των συνομιλιών στο Ριάντ για τον τερματισμό του πολέμου. Το NBC αναφέρει αυτό, επικαλούμενο τέσσερις αξιωματούχους των δυτικών μυστικών υπηρεσιών και δύο από το αμερικανικό Κογκρέσο. «Δεν έχουμε πληροφορίες που να υποδηλώνουν ότι ο Πούτιν ενδιαφέρεται για μια πραγματική ειρηνευτική συμφωνία αυτή τη στιγμή», δήλωσε ένας αξιωματούχος του Κογκρέσου. «Πιστεύει ότι κερδίζει», πρόσθεσε ένας αξιωματούχος των δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών, σημειώνοντας ότι οι απώλειες στο πεδίο της μάχης δεν ωθούν τον Πούτιν να σταματήσει να πολεμά. «Η ηγεσία του προέδρου Τραμπ δημιούργησε το πρώτο άνοιγμα για συνομιλίες εδώ και χρόνια, και το έκανε μετά από μόλις τέσσερις εβδομάδες στην εξουσία», δήλωσε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Μπράιαν Χιουζ. Η κυβέρνηση Τραμπ θα συνεχίσει να επιδιώκει μια συμφωνία που προωθεί τα αμερικανικά συμφέροντα και φέρνει αυτή τη σύγκρουση σε μόνιμη επίλυση».

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
39,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Τελευταία Άρθρα