ΗΒ: Ανεπηρέαστη η Ελλάδα από κλείσιμο των αγωγών

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Οι ελληνικές εναλλακτικές στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο, οι νέες προσφυγικές διαδρομές και το ελληνικό σύστημα διαχείρισης εμβολιασμών στον γερμανικό Τύπο.

   Δεν είναι σαφές πόσο υγροποιημένο φυσικό αέριο θα είναι διαθέσιμο στην αγορά σε περίπτωση κρίσης

Ο φόβος μπροστά σε μία εισβολή ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία και το ενδεχόμενο μίας οικονομικής διαμάχης με τη Μόσχα είχε ως αποτέλεσμα και μια σειρά συναντήσεων σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με θέμα τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο. Ο Γερμανός ανταποκριτής της Handelsblatt στην Αθήνα, Γκερντ Χέλερ, επισημαίνει πως «η Ελλάδα προμηθεύεται το 40 με 45 % του φυσικού της αερίου από τη ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom. Το υπόλοιπο προέρχεται μέσω Τουρκίας από το Αζερμπαϊτζάν και ως υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από την Αλγερία, το Κατάρ και τις ΗΠΑ. Η ΔΕΠΑ υπέγραψε νέα σύμβαση προμήθειας με την Gazprom για τα έτη 2022 έως 2026 στις αρχές του Ιανουαρίου. Τώρα μένει να δούμε τι αξίζουν αυτές οι υπογραφές».

Ο συντάκτης, αναφερόμενος στα δυσοίωνα σενάρια σχετικά με τον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο, σχολιάζει: «Τα καλά νέα για την Ελλάδα είναι τα εξής: Μία διακοπή της ροής των αγωγών που μεταφέρουν ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας δύσκολα θα επηρεάσει τη χώρα, επειδή η Gazprom το προμηθεύει μέσω αγωγών που διασχίζουν την Τουρκία και τη Βουλγαρία. Σε περίπτωση διακοπής λοιπόν, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αντισταθμίσει περίπου τις μισές απώλειες με πρόσθετες εισαγωγές από το Αζερμπαϊτζάν. Οι δεξαμενές του τερματικού σταθμού υγραερίου Ρεβυθούσας κοντά στην Αθήνα είναι πιο γεμάτες σε σχέση με την περίοδο μέχρι τώρα. Εννέα δεξαμενόπλοια έφτασαν εκεί τον Ιανουάριο, ενώ άλλα επτά φορτία αναμένονται μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πόσο υγροποιημένο φυσικό αέριο μπορεί να αγοραστεί στην παγκόσμια αγορά σε περίπτωση κρίσης – και σε ποια τιμή».

Προσφυγικό: Η ελληνική αυστηρότητα άνοιξε «νέες διαδρομές»

Τείχος, ΈβροςTρεις νέες διαδρομές με προορισμό την Ευρώπη

«Η αυστηρότητα στην προστασία των ελληνικών συνόρων είχε ως αποτέλεσμα πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες από τη Συρία και άλλες χώρες να αναζητήσουν άλλους τρόπους, ώστε να εισέλθουν παράνομα στην ΕΕ από την Τουρκία», σχολιάζει η WELT.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, βασιζόμενο σε έκθεση της Frontex, «αυτό οφείλεται όχι μόνο στα „αυστηρά μέτρα προστασίας των συνόρων από τις ελληνικές αρχές”, αλλά και στη „δράση της τουρκικής ακτοφυλακής”». Έτσι σύμφωνα με τη WELT προέκυψαν τρεις νέες διαδρομές με προορισμό την Ευρώπη: μέσω της Βόρειας Κύπρου, μέσω των χερσαίων συνόρων Βουλγαρίας-Τουρκίας και μέσω των βορειοαφρικανικών ακτών και της Ιταλίας.

Βήμα-βήμα η ψηφιοποίηση στην Ελλάδα 

Γκραφίτι, κόβιντ, πανδημίαΤο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών δίνει στις αρχές πρόσβαση στο καθεστώς εμβολιασμού ολόκληρου του πληθυσμού

Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα υστερεί εδώ και χρόνια σε θέματα ψηφιοποίησης, επισημαίνει δημοσίευμα στην έντυπη έκδοση της Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ωστόσο «μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση αυτό άρχισε σιγά-σιγά να αλλάζει. Υπό την πίεση των θεσμών, η χώρα άρχισε σταδιακά να εκσυγχρονίζεται (…) και κάποια πράγματα, για τα οποία στη Γερμανία εξακολουθούν να απαιτούνται διοικητικές διαδικασίες ή ταχυδρομική αλληλογραφία, μπορούν πλέον να γίνουν ψηφιακά στην Ελλάδα».

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της ψηφιοποίησης στην Ελλάδα το δημοσίευμα αναφέρεται στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού, «το οποίο δίνει στις αρχές πρόσβαση στο καθεστώς εμβολιασμού ολόκληρου του πληθυσμού. Επιπλέον και οι εργοδότες μπορούν να δουν την κατάσταση εμβολιασμού του εργατικού δυναμικού τους, κάτι το οποίο δεν ισχύει μόνο για τον τομέα της υγείας, όπου ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός από πέρυσι». Μάλιστα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο συντάκτης, «το ζήτημα προστασίας προσωπικών δεδομένων δεν προκαλεί ιδιαίτερη συγκίνηση στην Ελλάδα. Το μητρώο εμβολιασμών παραμένει ένα ζήτημα ελάχιστα αμφιλεγόμενο και βρίσκεται στο περιθώριο των ρεπορτάζ στα ΜΜΕ».

Χρύσα Βαχτσεβάνου

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα