Ζώντας την Ιστορία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Χαρίτων Σάρλ Χιντίρογλου*

Βλέποντας την Ταινία «Η πιο σκοτεινή ώρα» οι σκέψεις μου παρασύρθηκαν στα τεκταινόμενα της εποχής που διανύουμε. Ίδιο συμβάν είχα και όταν πρόσφατα διάβασα με λεπτομέρεια την ιστορία των βαλκανικών πολέμων. Οι συνθήκες που βιώνουμε ταυτίζονται σε μεγάλο βαθμό τόσο με τον ανερχόμενο Τουρκο-μουσουλμανικό νεοναζισμό όσο και με τους παράγοντες της φερόμενης οικονομικής ανάπτυξης. Μιας οικονομικής ανάπτυξης χωρίς να αποβλέπει στην ευημερία και την κοινωνική συνοχή των λαών.

Το ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται είναι γνωστό. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι το ΠΟΤΕ και το ΠΩΣ. Το ΓΙΑΤΙ, επαναλαμβάνεται, φαίνεται να έχει απαντηθεί. Γιατί, η έννοια των οικονομικών συμφερόντων και η αύξηση της κυριαρχίας στο χώρο καλύπτει την απάντηση. Προφανώς μιλάμε για μια Νέα εποχή, Νέα Πολιτική Γεωγραφία, Νέες Συνθήκες, Νέες ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ … Νέα Τάξη Πραγμάτων. Η τελευταία έχει ήδη αρχίσει αλλά τώρα την αντιλαμβανόμαστε. Μας οδήγησαν μαθηματικά στον οικονομικό μαρασμό για να είμαστε αμυντικά αδύναμοι, και αυτό γιατί παράλληλα ενδυνάμωναν τους γείτονές  μας.

Φαντάζει μακρινό; Ίσως και αδιανόητο; Αλλά στο χωριό μου έλεγαν κάλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρι. Έχω ξαναγράψει πως η περίοδος μάλλον ευνοεί τους ηρωικούς λαούς. Αρχικά διαπιστώνουμε πως ο κόσμος βρυχάται και οι διεθνείς οργανισμοί, θεσμοί και συνθήκες τελούν σε απαξία. Η ολοένα αυξανόμενη αναξιοπιστία των διεθνών οργανισμών στα ζητήματα των πανανθρώπινων αξιών που τα θυμούνται κατά περίπτωση (κοινώς a la cart), προσβάλει και προκαλεί την κοινωνική συνείδηση των λαών. Η αδυναμία τους να επιβάλουν το δίκιο πλασάροντας όρους περί δημιουργικής διπλωματίας, εφικτής διπλωματίας κ.ά., το μόνο που καταφέρνουν είναι να αυξάνουν το αφερέγγυο της υπόστασής τους.

Αν δεχθούμε πως όλες οι προβλέψεις των περιβαλλοντολόγων βγουν αληθινές είναι πλέον καιρός να δούμε με σοβαρότητα τις νέες δομές στο παγκόσμιο σκηνικό των συμμαχιών. Η κάθε γεωγραφική περιοχή θα πρέπει να δει τις υποχρεώσεις των κρατών της για το μέλλον των νέων γενεών αλλά και τη βιωσιμότητα της ευρύτερης περιοχής τους. Από τη μια μεριά το ΝΑΤΟ φαίνεται τελείως αδύναμο να επιβάλει τις θεσμικές υποχρεώσεις των μελών – συμμάχων που το συγκροτούν. Αδυνατεί να μοιράσει δυο γαϊδάρων άχυρα. Από την άλλη βλέπουμε την ΕΕ να παίζει την πολιτική των ίσων αποστάσεων (κοινώς ποιεί την νήσσαν), χωρίς να αντιλαμβάνεται πως εάν δεν βάλει φρένο σε κάποιους δήθεν μάγκες θα πληρώσει βαρύ τίμημα. Όπως την περίοδο του Β’ΠΠ. Και εδώ μπαίνει η ταινία που είδα «η πιο σκοτεινή μέρα». Η βρόμικη διπλωματία οδήγησε στην κατάρρευση των κρατών μπροστά στη χιτλερική μπότα. Ευτυχώς η Μεγάλη Βρετανία στάθηκε στο ύψος της. Ευτυχώς άδραξε την ευκαιρία, παρά τις τεράστιες αδυναμίες της (εξαιτίας των πολιτικών αναταραχών και οικονομικής αδυναμίας + το άδειασμα των αδελφών τους στις ΗΠΑ), και αντιστάθηκε οδηγώντας όλους τους τότε συμμάχους στην νίκη.

Συμπερασματικά, μήπως πρέπει να αναπτυχθούν νέες συμμαχίες ερήμην των άλλων συμμαχιών με κύριο στόχο την ενδυνάμωση της προστασίας και βιώσιμης ανάπτυξης των περιοχών; Στις νέες συμμαχίες ο ισχυρός εξοπλισμός είναι απαραίτητος. Η χώρα μας πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες αλλαγής του status quo στην αμυντική της πολιτική. Πρέπει να ξεπεράσει τα φοβικά σύνδρομα. Και για να ξεφύγει απαιτείται η αλλαγή της αμυντικής πολιτικής με σαφή χροιά Γαλλικής ισχύος. Μπορεί να μας έχουνε μοιράσει, σαν κοπάδι προβάτων, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να πούμε το νέο ΟΧΙ. Αφέντες στην ανεξαρτησία μας και στη διάθεσή μας είμαστε εμείς οι ίδιοι. Θα μου πείτε που τα λες αυτά άνθρωπέ μου; Η απάντηση φίλε μου είναι ότι εάν δεν αξιοποιήσουμε την ευκαιρία αυτή, για τον επόμενο αιώνα θα είμαστε μια χώρα της καρπαζιάς. Μια χώρα με κατοίκους χωρίς δικαιώματα. Ίσως και μία χώρα όπου η Τουρκική γλώσσα θα είναι υποχρεωτική. Και η ημισέληνος θα κυματίζει στα σχολειά μας.

*Ο κ. Χαρίτων Σάρλ Χιντίρογλου είναι κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας.

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα